De herfst is een prachtig seizoen. De bladeren verkleuren, overal hangt de geur van vochtige noten en bladeren, het bos lijkt zich wel in een andere dimensie te bevinden. Maar de dagen worden ook korter en dat speelt veel mensen parten. Mensen klagen dan over herfstmoeheid.
Herfstmoeheid komt vaak voor en gelukkig is er ook iets aan te doen! Want ons lichaam vraagt gewoon andere zaken in het najaar en in de winter dan in de zomer. Ook wij maken namelijk deel uit van deze veranderende energie in de natuur. Beweeg mee met dit natuurlijk ritme en je zal al gauw merken dat dit jou tegen de lente een berg energie zal geven.
Alles draait om energie. Tijdens de zomer krijgen we meer energie van de zon en tijdens de winter moeten we andere energiebronnen gebruiken. Zo simpel is het in feite.
Wat jij zelf concreet kan doen om je lichaam te geven wat het nodig heeft in deze koude en donkere periode hebben we voor jou uitgeschreven in 10 praktische tips.
1. Eet warme voeding
Voor je energiepeil is het belangrijk om je voeding op te warmen. Doe je dit niet, dan wordt er van je verteringsorganen meer energie gevraagd. Alles dat via je mond binnenkomt, wordt immers opgewarmd tot lichaamstemperatuur. Dit vraagt veel energie van je lichaam. Dus het spreekt voor zich dat je je lichaam heel wat energie bespaart door reeds opgewarmde voeding op te nemen.
Wil je afrekenen met je herfstmoeheid? Zet dan die snelle boterhammen met beleg aan de kant voor warme granen. ’s Middags kan dat bruine rijst, gierst, boekweit of een ander graan zijn met groenten en ’s morgens kan je bijvoorbeeld havermoutpap of havermoutpannenkoeken maken. ’s Avonds behoud je dan gewoon je maaltijd met vis, vlees of eieren gecombineerd met groenten.
Geen inspiratie? Op de receptenpagina op onze website vind je recepten per categorie. Zo hoef je bijvoorbeeld niet door talloze lunchmenu’s en dessertjes te scrollen als je op zoek bent naar een lekker en gezond ontbijt.
2. Drink warm water
Water drinken is altijd gezondheidstip nummer 1! Maar zeker zodra de buitentemperatuur verlaagt, is het nog beter om kruidenthee, warm of lauw water te drinken, om dezelfde reden dat je best voor warme voeding kiest. Vanuit die logica spreekt het voor zich dat koelkastkoude frisdranken nefast zijn voor je energiepeil vanaf het moment dat die verwarming weer wordt aangedraaid.
3. Eet volgens het seizoen
Dat de verandering van de seizoenen zo’n grote impact heeft op ons energiepeil toont eigenlijk op zich al aan dat we mee moeten gaan in die verandering. Dat doen we immers altijd wanneer onze omstandigheden veranderen. De natuur is daar bovendien op voorzien. Het is niet voor niets dat er andere groenten, vruchten, planten en kruiden groeien afhankelijk van het seizoen. Dat is die voorzienigheid. Sommige producten hebben eerder verkoelende eigenschappen en andere eerder verwarmende. Het is raadzaam om ook daar rekening mee te houden bij herfstmoeheid.
Neem eens een warme kom bouillon als tussendoortje in plaats van een banaan en ervaar het verschil! Alle tropische vruchten groeien immers in de zomer en dan nog wel in streken waar het extreem heet is in de zomer. Ze helpen mensen om af te koelen. In onze streek eten we best kolen of knollen die zelfs nu in nog in de koude grond blijven staan. Deze vruchten geven hun kracht door aan ons lichaam.
4. Eet streekproducten
Dezelfde logica kan je toepassen binnen je eigen streek. Honing van bijtjes uit je directe omgeving is heilzamer voor jouw lichaam dan een exotisch potje dat je van een verre reis hebt meegebracht. De voorzienigheid van de natuur is dus ook enigszins locatiegebonden. Heb je een eerder noordelijk lichaam? Dan heb je van nature sowieso niet veel behoefte aan exotische vruchtenvarianten. ‘An apple a day, keeps the doctor away’, zegt men al generaties lang. Appels en peren zijn dan ook heel goed voor ons lichaam. En als je deze streekvruchten stooft en er wat kaneel aan toevoegt, hoeft dat ook helemaal niet eentonig of saai te zijn. Met verwarmende kruiden zoals saffraan, kaneel, rozemarijn, salie en gember verhoog jij je innerlijke vuur nog meer.
5. Kook zélf
Om die warmte in je lichaam te brengen is het essentieel om zelf te koken met verse ingrediënten. Kant-en-klaarmaaltijden zijn zowel een bron van lichaamsbelastende stoffen alsook bevatten ze te weinig voedende warmte voor je lichaam.
Denk je dat je heel veel extra tijd zal verspillen door achter je fornuis te staan? Bekijk dan zeker eens enkele van onze recepten. Op onze receptenpagina staat duidelijk de bereidingstijd en kan je rekening houden met de fase van je traject, als je er eentje volgt. Je zult merken dat groenten bereiden heel weinig tijd vraagt en dat je er eindeloos mee kan variëren. Bak er een stukje vlees of vis bij en je hebt snel een volwaardige, gezonde maaltijd.
Lukt het je niet iedere dag om zelf te koken, wissel dan af. Werk met foodprepping want ovengerechten en stoofpotjes zijn dé maaltijden om je in de winter op te warmen en die zijn nog lekkerder als ze een dag van tevoren gemaakt zijn.
6. Beperk alcoholgebruik
Alcohol kan je niet alleen slaperig maken. Je weet nu door de vorige tip ook dat je je energiepeil geen plezier doet met het extra belasten van je lever. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer een glaasje wijn mag drinken, maar als je echt kampt met een laag energiepeil of herfstmoeheid, is het raadzaam om je alcoholgebruik in te perken of tijdelijk even stop te zetten om dit te herstellen.
Eens een glaasje drinken in het weekend kan zeker geen kwaad, maar leeg je met vrienden een hele bak bier? Dan is het misschien niet zo verrassend als je achteraf erg moe bent.
7. Zoet versus zout
Bij veel mensen gaat het mis met hun energiepeil vanaf het namiddagdipje. Dan grijpen ze naar een zoet tussendoortje zoals een banaan, wat druiven, een koek, een energiereep of een chocoladebar. Dit lijkt onmiddellijk te helpen dus blijven ze deze oplossing elke dag herhalen. Nochtans zorgt deze zoetigheid voor een onbalans in je bloedsuikerspiegel, waardoor je uiteindelijk nog meer vermoeid geraakt. Probeer je namiddagdip eens te bestrijden met een handvol geroosterde noten, zaden en pitten en wat zeezout, een zadencracker, soepje of bouillon. Je zal merken dat een zoute snack even efficiënt is als suikers en op lange termijn de enige duurzame oplossing bij vermoeidheid of herfstmoeheid.
8 Zorg voor voldoende zuurstof
Wanneer het kouder wordt, is de verleiding groot om de ramen en deuren potdicht te houden en de verwarming in overdrive. Nochtans is het ook dan erg belangrijk om voldoende zuurstof in huis te hebben, zeker als je vaak en lang binnen zit. Te weinig zuurstof geeft een bedrukkend gevoel waar je zelfs hoofdpijn of migraine van kunt krijgen of slaperig van kunt worden. Verlucht je woning regelmatig om dergelijke ‘klopjes’ te vermijden.
Nóg beter is het om hierbij te bewegen. Een wandeling in het bos is dus een prima idee bij herfstmoeheid! En deze tijd van het jaar is het bos ook nog eens extra kleurrijk. Je wordt er gegarandeerd vrolijk van. En een goed humeur leidt ook weer tot een hoger energiepeil. Bovendien zal die frisse neus je immuunsysteem een boost geven.
9 Rust voldoende
Moe zijn is de taal van het lichaam om te zeggen dat je meer moet rusten. Wat is herfstmoeheid? Doordat er minder licht is, maakt je lichaam sneller het slaaphormoon aan. Het logische gevolg is dat rust belangrijk is om herfstmoeheid aan te pakken. Toch krijg ik in mijn praktijk veel uitgeputte mensen die zich dag in dag uit blijven inzetten na een veel te korte nacht of een nachtrust van heel slechte kwaliteit. Eens jij jezelf forceert over die natuurlijke slaapprikkel, maak je zodanig veel stresshormonen aan dat je niet meer kan slapen. Onthoud ook dat je in de winter gemiddeld een uurtje meer slaap nodig hebt dan in de zomer.
Aan externe factoren zoals huilende kindjes of burenlawaai kan je soms niet veel veranderen, maar in mijn trajecten werk ik altijd op het verbeteren van de nachtrust met een aantal tips op maat. Cliënten die zelf aan de slag gaan met ons starttraject ‘MEER energie’ zullen merken dat ook hierin aandacht wordt besteed aan een kwalitatieve nachtrust, onder andere met behulp van ondersteunende voedingssupplementen die inbegrepen zijn in de prijs.
10 Trial and error
Elk lichaam is anders, dus de beste persoon om je te leren van welke voedingsmiddelen je moe wordt, ben jij! Om dit goed te leren aanvoelen moet je lichaam eerst afkicken van alle energieboosters, want zo zijn er nogal wat. Dat gaat vrij snel. Daarna opent er zich voor jou een heel nieuwe en fascinerende wereld van ‘natuurlijke energie’.
Zowel in onze online en offline 1-on-1-trajecten leer je om aan te voelen waar je lichaam nood aan heeft en waar het uitgeput van geraakt. Persoonlijke begeleiding die je leert wat je echt nodig hebt ervaren mensen als een meerwaarde. Dat horen we vaak in de talloze positieve getuigenissen. Ga op ontdekking en experimenteer naar hartenlust met onze receptjes!
Herfstmoeheid of chronisch energietekort?
Ervaar jij een blijvend probleem met je energiepeil? Ben je je balans kwijt of weet je niet goed hoe je dit in jouw leven kan herstellen? Dat is heel begrijpelijk. Want de westerse maatschappij is alles behalve verbonden met dit natuurlijke ritme. Alles is gericht op ‘quick fixes‘. Bij vermoeidheid worden we voorondersteld om voor de snelle energieboost te kiezen via drankjes, voeding, pilletjes, enzovoort. Nochtans is het niet zo gek dat er daarna nog meer uitputting volgt.
Zonder het zelf echt te beseffen put jij jezelf meer en meer uit. Daardoor wordt het moeilijk om dat ritme te gaan herstellen. Want licht of donker, koud of warm sturen zelfs je hormonale balans aan. Jaren afwijking van dit natuurlijk ritme verstoort heel wat basisprocessen in je lichaam, brein en hart. Daarom vind je bij 3-isOne geen ‘quick fixes‘ maar duurzame oplossingen die je ook op lange termijn leert volhouden.
Herstel je energiepeil zélf of met begeleiding
Bij 3-isOne brengen we aan de hand van een efficiënt 1-op-1 online consult van 30 minuten (met uitgebreide klachten- en leefstijlanalyse) die onderliggende oorzaak aan het licht. Zo hoef jij geen talloze doosjes voedingssupplementen naar binnen te spelen (en te betalen!) zonder resultaat. Dit bespaart je tijd, geld en met die extra energie kan je weer meer genieten van je vrije tijd en onvergetelijke herinneringen creëren met je dierbaren.
Wil je graag zelf aan de slag om je energiepeil in balans te brengen? Dan hebben wij speciaal voor jou ons starttraject ‘MEER energie’ ontwikkeld waarmee je op 5 weken tijd je verstoorde energiepeil kunt herstellen. Hierin krijg je een heleboel achtergrondinformatie over de onderliggende oorzaken van vermoeidheid en het effect van bepaalde voedingsmiddelen op je energiepeil. Je krijgt stap voor stap richtlijnen en tips om je energiepeil te verhogen en dit nadien in balans te houden. Je kunt aan de slag met handige voedingsmiddelenlijsten en concrete weekplannen. Bovendien zijn de ondersteunende voedingssupplementen inbegrepen in de prijs.
Heb je nog vragen? Aarzel dan niet en neem contact op met ons.
Of word lid van onze besloten Facebookgroep en krijg regelmatig leuke, haalbare en eenvoudig toepasbare leefstijltips en receptjes.