Ingrediënten
Biologische kip
1
Laurierblad
5
Groenten
250 - 500 g
Rode ui
1
Tijm
1 el
Salie
5 blaadjes
Rozemarijn
2 el
Zeezout
1/2 el
Peterselie
3 el
(Cayenne)peper
snufje
Iedereen die mij al eens heeft horen spreken, zal intussen al weten dat ik graag vertel over grootmoeders keuken. Dan hoort daar natuurlijk ook een vers gemaakte bouillon bij! Een energieherstellende en krachtgevende kippenbouillon kan enkel gemaakt worden met botten en vlees. De veganisten en vegetariërs moet ik helaas teleurstellen… Want de herstellende werking van plantaardige bouillons is ondergeschikt aan de werking van een bottenbouillon.
Heel wat van de recepten bij 3-isOne zijn geïnspireerd op de Chinese voedingsleer. Deze voedingsleer kijkt veel verder dan wat er in een labo geanalyseerd wordt aan voedingswaarde of nutriënten in een voedingsmiddel. De Westerse voedingsleer stelt dat een bouillon zorgt voor veel collageen en aminozuren die heel belangrijk zijn voor je botten, tanden, haren, nagels, huid en ook al je weefsels in je lichaam zoals organen, bloedvaten enzovoort. De Chinese voedingsleer houdt daarenboven ook rekening met de seizoenen, de energetische werking van voedingsmiddel en of ze op je lichaam een yin- of yang- werking hebben.
Voor herstel van ziekte en uitputting, om je reserves te gaan aanvullen heb je vooral lang gegaarde en goed bereide voedingsmiddelen en gerechten nodig (yin). Deze lang durende bereidingen zijn in feite een vorm van ‘voorvertering’. Want het verteringsproces zelf vraagt veel energie van je lichaam, waardoor het heel logisch is dat je bij uitputting, ziekte of zwangerschap dit welkome extra’s zijn om het lichaam, brein en hart te ondersteunen. Iedereen die ooit een Oosterse markt bezocht heeft zal zich zeker de vele dampende potten herinneren.
De kracht van botten in kippenbouillon
Behalve collageen, mineralen en aminozuren, hebben botten een yin-werking en vullen ze onze reserves aan, zoals geen enkel ander gerecht of voedingsmiddel dat kan. Ze zijn voedzaam en herstellend voor de werking van de hersenen, het geheugen, de vruchtbaarheid en gehele vitaliteit. Alle yin-energie halen we uit vertraging en verstilling, alsook uit traag bereide en goed gegaarde gerechten. Wekelijks maak ik een bouillon en dat is mijn geheim voor vitaliteit en tegen vroegtijdige veroudering.
Bereiding
Snij de kip in stukken, verwijder het vel indien nodig. Doe ze in een kookpot met water op een zacht vuur en breng de botten en het vlees aan de kook. Als er schuim ontstaat schep je dit af met een schuimspaan.
Ondertussen reinig je de groenten. Je kan een groentemengeling gebruiken van prei, witte of Chinese kool en wortel, of slechts één van deze drie. Als de botten koken voeg je alle groenten en kruiden toe aan het water. Peterselie ondersteunt het herstel van het bloed. Wortel en laurier ondersteunen het herstel van de vertering. Salie, tijm en rozemarijn verwarmen het lichaam. Zwarte peper en cayennepeper zorgen voor hitte. Deze kan je eventueel ook achterwege laten. Prei versterkt de longen en de weerstand, helpt bij verkoudheden en overmatige slijmproductie en aandoeningen waarbij vocht wordt vasthouden, zoals oedeem. Prei helpt om de energiestroom op gang te brengen.
Kook het geheel minimaal 4u of langer. Dat mag zelfs 12u zijn. Daarna zeef je de bouillon. Het vlees is zelfs na 12u koken nog eetbaar. De groenten en kruiden zijn dat niet meer. Die zijn voor de composthoop in de tuin of voor je kippen, die je op hun beurt dan weer eitjes geven.
Je kan de bouillon bewaren in steriliseerbokalen of schoon gewassen glazen potjes van confituur of andere voedingsmiddelen. Doe de hete bouillon in een glazen potje en schroef het dicht. Zet het potje vervolgens op zijn kop en door het afkoelproces ontstaat een vacuüm. Hierdoor is je bouillon enkele weken houdbaar.
Extra tips:
- Een kippenbouillon zal iedere koukleum opwarmen. Heb je samen met je uitputting ook veel last van nachtzweten en hitteopwellingen wissel je wekelijkse kippenbouillon dan af met een bouillon van kalkoen of rundsvlees. Heb je echter heel veel last van innerlijke koude wissel dan af met bouillon van wild en lam. Bouillon van eend kan dan weer gebruikt worden om je lichaam af te koelen.
- Kies voor biologisch vlees en verse botten en vlees. Let op want ook bij goede slagers krijg je veelal bevroren botten. Door het vriesproces verliest een voedingsmiddel heel wat energie. Dit lijkt onbenullig, maar energie draait ook om subtiliteiten en voor herstel is dit de zoektocht waard. Er zijn biologische slagers waar je voor een zacht prijsje botten kan kopen. Je kan ook een kip, kalkoenbout enz… gebruiken. Het vlees kan je altijd nog in een of andere maaltijd verwerken.
Op zoek naar een alternatief? Neem dan zeker eens een kijkje tussen onze andere soepen.
Wil je anderen aansteken met je gezonde levensstijl? Word dan lid van onze besloten Facebookgroep en deel daar gerust je foto’s en ervaringen. Of kom nog meer bijleren over gezonde voeding op onze volgende kookworkshop.