Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Is enkel water drinken gezond?

Is water drinken gezond?

“Water?! Daar pissen de vissen in!” Heb jij die uitspraak ook al eens gehoord wanneer je een watertje bestelde bij vrienden thuis of op café? Nochtans is water drinken gezond. In mijn blog ‘Wat is de beste sportdrank’ kon je al iets meer lezen over de gezondheidsvoordelen van water drinken, ook al wordt daar tijdens sociale ontmoetingen wel eens op neergekeken. En ook in het artikel ‘Symptomen behandelen of oorzaak herstellen via totaalaanpak’ kon je lezen dat water de eerste stap is naar een gezonder, energieker of slanker leven. In deze blogpost ga ik onder andere iets dieper in op het ‘waarom’ van water drinken en ‘hoeveel’ water je dan wel moet drinken. Ik vertel ook iets meer over de soorten water die ik aanraad te drinken. En wees gerust… Er zijn genoeg soorten zonder vissenpis in. 😉

Waarom is water drinken belangrijk?

de beste sportdrank: water

Ons lichaam, brein en hart bestaan voor ongeveer 70 tot 75 % uit water. Een groot deel van dat water zit in ons bloed, maar zeker niet alles. Ook onze organen hebben een aanzienlijke hoeveelheid water nodig om goed te kunnen functioneren, bv. onze hersenen, lever en longen, maar ook ons hart en onze botten. Hydrateren, het bevoorraden van ons lichaam met water, is dus van vitaal belang! Zonder water kunnen we maar een 4-tal dagen overleven.

Bovendien is water nodig om de afvalstoffen uit ons lichaam af te voeren. Zelfs als je niet rookt en geen alcohol drinkt, zijn er nog steeds zware metalen en pesticiden die moeten worden afgevoerd. Water helpt ook bij het in balans houden van de pH-waarde van je lichaam, om verzuring tegen te gaan dus.

En natuurlijk heb je voldoende vocht nodig om energiek door de dag te kunnen gaan. Je verliest doorgaans ongeveer een tienvoud aan energie per percentage vocht dat je verliest. Het is dus duidelijk dat water gezond is

De gevolgen van dehydratatie

Het spreekt dus voor zich dat dehydratatie, een tekort aan water, een enorm negatieve impact op ons ganse lichaam.

Eerst en vooral ga je dorst krijgen. Dat ligt voor de hand. Maar het is ook mogelijk dat je urine minder transparant wordt. Bij een tekort aan water in je lichaam zal je urine eerder donkergeel tot oranje kleuren. Het zou ook kunnen dat je gewoon minder urine produceert. Bij kleine kindjes is dat een van de eerste signalen van uitdroging waarop wordt gelet.

Er kunnen ook echt fysieke en mentale ongemakken optreden die misschien aanvankelijk minder opvallend zijn. Zo kan je vermoeid, slaperig of minder alert worden door te weinig water te drinken. Op bedrijven waar kwalitatief water wordt voorzien voor de werknemers en ze bovendien worden aangemoedigd om veel te drinken, liggen de prestaties dan ook veel hoger. Hoofdpijn komt eveneens vaak voor bij dehydratatie. Dat komt omdat je hersenen in het bijzonder veel water nodig hebben om naar behoren te functioneren. Je kunt door vochtgebrek dus ook prikkelbaar of verward worden.

Uitdroging heeft ook een grote impact op je huid, meer bepaald op de elasticiteit ervan. Je huid vraagt namelijk ook van binnenuit om vocht. En je spieren lijden ook enorm onder watertekort. Vooral bij dehydratatie door overmatig zweten, kan je spierkramp krijgen, omdat je naast vocht ook zout verliest.

Meer ernstige fysieke ongemakken

Van een tekort aan water in je lichaam kan je hartkloppingen en een lage bloeddruk krijgen, omdat je bloedvolume daalt. Hierdoor moet je hart harder werken om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen. Bij ernstige uitdroging kan ziekenhuisopname hierdoor noodzakelijk zijn. Je kunt immers zware complicaties krijgen door uitdroging, met orgaanfalen als gevolg. Bij hevig verlies van lichaamsvocht kan je in shock geraken. Dit gebeurt wanneer je bloedvolume zo laag is dat je organen onvoldoende zuurstof kunnen opnemen. Dergelijke situaties zijn doorgaans niet het gevolg van te weinig water drinken maar van ernstige (brand)wonden, langdurig braken of diarree.

De gevolgen klinken misschien heel dramatisch, maar gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing: veel water drinken!

Hoeveel water moet je drinken?

Dat water drinken gezond is, is intussen wel duidelijk. Maar hoeveel water moet je dan drinken? Dagelijks zou je zo’n 1,5 tot 2 liter of 8 tot 10 glazen water moeten drinken. Dat is een algemene richtlijn die kan variëren afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief je beweegt en zweet. En natuurlijk speelt het klimaat waarin je vertoeft ook mee. De richtlijnen variëren ook van bron tot bron. Dit hangt onder meer af van of het percentage vocht uit voeding ook wordt meegeteld of niet. Sommige bronnen stellen dat je idealiter elk uur een glas water moet drinken.

Huidige waterconsumptie

De officiële voedingsaanbeveling bedraagt een minimum van 0,5 tot 1 liter water. Dat is vrij weinig. Toch bleek uit een grootschalig onderzoek in 2014 dat bij alle leeftijdscategorieën meer dan de helft van de mensen niet aan 0,5 liter water of andere niet-gesuikerde dranken komt. Dat zegt iets over de hoeveelheid frisdrank die wordt geconsumeerd. De leeftijdscategorie van 6 tot 9-jarigen was er het ergst aan toe. Bovendien merkt men algemeen op: hoe hoger het IQ, hoe meer water men doorgaans drinkt. Volgens het meest recente onderzoek (2018) wordt er jaarlijks in België ongeveer 1,4 miljard water gedronken.

Soorten water

Er zijn mensen die beweren dat water naar niets smaakt. Nochtans proeven veel mensen de subtiele verschillen tussen de verschillende merken gebotteld water. De meeste mensen kunnen ook wel leidingwater van bronwater onderscheiden. Je hebt ontzettend veel soorten water, maar meestal wordt het opgedeeld in 3 basiscategorieën: mineraalwater, bronwater en leidingwater. Aan de eerste twee soorten is soms ook nog koolzuurgas toegevoegd om bruiswater te verkrijgen.

Mineraalwater

Natuurlijk mineraalwater wordt ontgonnen uit diep gelegen grondlagen in sterk afgebakend geologische gebieden. De samenstelling van dit water is heel stabiel, ongeacht het seizoen. Soms zitten er wat meer minerale zouten in dan in leidingwater. Hoe zout mensen hun water graag hebben, is meestal een kwestie van smaak. Op het etiket kan je gemakkelijk de hoeveelheid natrium (mg/100 ml) nagaan. Om te vergelijken: kraantjeswater bevat gemiddeld zo’n 0,02 gram zout. Hoewel er geen strenge normen zijn wat betreft het mineraalgehalte van dit water, wordt het wel grondig geïnspecteerd vooraleer het op de markt komt.

Bronwater

Bronwater is onbehandeld, ongezuiverd water dat wordt gewonnen uit natuurlijke of onderaardse bronnen die worden bevoorraad door oppervlakkige waterlagen. Het wordt dus gebotteld in zijn zuivere vorm. Soms wordt het gewonnen uit dezelfde grondlaag als leidingwater. De chemische samenstelling van bronwater is seizoensgebonden en sterk afhankelijk van het klimaat. Fabrikanten zien dus streng toe op de kwaliteit door dagelijks strenge controles uit te voeren.

Bruiswater

Ik krijg regelmatig de vraag of bruiswater, spuitwater of prikwater nu eigenlijk even gezond is als plat water. Helaas is dat niet het geval, ook al vinden veel mensen het lekkerder. Deze ‘bruis’ ontstaat eigenlijk door het toevoegen van CO²: puur koolzuurgas. Het spreekt voor zich dat dit gasvorming kan veroorzaken in het spijsverteringskanaal. Weet ook dat CO² of koolzuurgas een afvalstof is die we uitademen. En tijdens het sporten, wanneer je al melkzuur aanmaakt, is dat extra zuur zeker uit den boze. Zuiver water blijft dus nog steeds de beste sportdrank.

Is leidingwater drinken gezond of niet?

Hoe zit het nu met kraantjeswater? Is leidingwater drinken gezond voor ons lichaam of niet?

Leiding- of kraantjeswater is water dat via onze openbare waterleiding tot in onze kranen wordt gebracht. In Europa is doorgaans van voldoende kwaliteit om te drinken. Het water zelf wordt onderworpen aan strenge controles op een te veel (bv. chloor) of tekort (bv. calcium en magnesium) aan bepaalde bestanddelen.

Maar de naam zegt het zelf: dit water vloeit doorheen de waterleidingen. Bij een slechte staat van de leidingen kan het water dus in contact komen met andere stoffen die schadelijk kunnen zijn. De staat van je leidingen kan je niet altijd controleren zonder heel je vloer uit te breken. Vaak is er sprake van roest, slijtage of kleine lekken. Je kunt dus voorzichtig stellen dat leidingwater drinken gezond is zolang er geen schadelijke stoffen in zitten.

Te veel lood?

Je moet vooral opletten dat er niet te veel lood in je leidingwater zit. Dat kan als je nog loden leidingen hebt omdat je huis van 1960 of ouder is, maar zelfs bij nieuwbouw kunnen er ook met nieuwe leidingen of kranen de eerste 3 maanden via de bouwmaterialen veel afvalstoffen in het leidingwater terechtkomen. Daarbij is het aangeraden om het water voor gebruik altijd even te laten stromen. Vooral baby’s, kinderen tot 7 jaar en zwangere vrouwen moeten opletten met leidingwater. Die kunnen best geen kraantjeswater drinken (met een te hoog loodgehalte) of het gebruiken voor het koken van granen of de bereiding van soepen, sauzen, thee, koffie of  flessenvoeding. Als het niet anders kan, valt de kwaliteit van het Belgisch kraantjeswater gelukkig goed mee! De eisen waaraan leidingwater moeten voldoen, zijn immers heel streng, veel strenger dan voor mineraalwater.

En gefilterd?

Er zijn heel wat filters op de markt, om op je kranen te monteren bijvoorbeeld, maar van de meesten is niet bewezen of ze het lood wel uit het water filteren. Je kunt lood immers ook niet uit water koken. Bovendien is er bij het gebruik van filters altijd het risico dat er bacteriegroei ontstaat. Om water drinken gezond te houden, moet je dus heel erg waken over de kwaliteit en wat research doen.

Zelf kies ik voor een waterfiltersysteem van Aqua-Vitae. Dit systeem bevat een met zilver geïmpregneerde meerstappenfilter, mineraalstenen en een mineraalcassette, hetgeen bacteriegroei tegengaat. Hierdoor wordt daadwerkelijk alle lood uit het leidingwater gehaald. Deze filtersystemen bootsen bovendien het natuurlijk proces na dat regenwater omzet in bronwater. Hierdoor worden ook GenX, zware metalen, medicijnresten, pesticiden, chloor, microplastics en hormoonresten uit het water gefilterd en wordt het leidingwater gemineraliseerd en gevitaliseerd, zoals zich dat in de natuur ook zou voordoen.

Het bespaart me alleszins heel veel heen-en-weer gezeul met bakken vol waterflessen. En de kosten zijn natuurlijk veel lager. Doordat ik zo een filter heb, is alle water dat ik gebruik voor thee, koffie, soep en uiteraard het water dat ik gewoon drink gefilterd. Als je zelf interesse hebt om zo’n waterfilter te kopen, dan kun je bovendien nog 10% korting krijgen op de aankoop met de kortingscode: 3-isOne.

De voordelen van leidingwater filteren!

Leidingwater is wel een pak beter voor het milieu dan flessenwater. En het kan tot wel 500 keer goedkoper uitvallen. Er zijn dus zeker voordelen, maar het is je eigen beslissing. Je kijkt best naar je individuele gezondheidstoestand. En je kunt natuurlijk altijd glazen statiegeldflessen met water kopen. Misschien vind je dat een beetje gedoe, maar je zorgt daarmee wel voor minder plastic.

Is frisdrank ongezond?

Is frisdrank drinken gezond?

Elk jaar breidt het aanbod frisdranken in de supermarkten fel uit. Nochtans doen we beter met minder dan met meer frisdranksoorten. De negatieve gevolgen van deze kleurrijke drankjes op ons lichaam worden nog steeds flink onderschat. Uiteraard is gewoon mineraal- of bronwater drinken gezonder, maar dat is niet alles. Frisdranken bevatten niet alleen veel verborgen suikers en/of synthetische zoetstoffen, die ons cholesterolgehalte de lucht in doen schieten, maar ze hebben ook vaak een hoog fosforgehalte. Fosfor werkt sterk verzurend op het lichaam. Vandaar dat een beetje cola in een mum van tijd je vuile, roeste eurocentjes weer kan doen glimmen. Het fosfor in deze dranken zit gebonden in fosforzuur en dat is een bron van verzuring en osteoporose. Zelfs frisdrank waaraan vitamines zijn toegevoegd hebben een enorm hoog suikergehalte en laat je beter in de rekken staan. Dan heb je weer meer plaats in je winkelkar voor verse groenten, of flessen water. Bovendien is het goed voor je portemonnee, waardoor je weer andere leuke dingen voor jezelf kan kopen. Heb je al eens uitgerekend wat je maandelijks betaalt aan frisdranken en wat je voor dat bedrag in de plaats zou kunnen kopen?

Je eigen frisdrank maken

Dat je beter geen frisdrank meer in huis haalt, wil niet zeggen dat je het nooit meer mag drinken. Je kunt immers zélf overheerlijke frisdranken brouwen, zoals zelfgemaakte limonades of alcoholvrije cocktails. Het hoeft niet veel tijd te kosten, alleen wat creativiteit. En ik garandeer je: geen enkel supermarktdrankje zal aan je eigen sprankelende drankje kunnen tippen!

Op onze website vind je talloze recepten voor dranken, bv. ook een receptje voor een zelfgemaakte sportdrank.

Met wat citroen- of limoensap in water, een muntblaadje, een komkommer, stukje meloen of een besje, krijg je meteen een lekker, verfrissend drankje. En tijdens de wintermaanden kun je er een heerlijk verwarmende drank van maken.

Water met een smaakje?

Hoe zit het dan met de waters met een smaakje die je tegenwoordig overal in de supermarkt kan vinden in alle kleuren? Is dergelijk smaakjeswater drinken gezond? Hierbij moet je zeker de ingrediëntenlijst goed in de gaten houden. Sommige bevatten weer kunstmatige aroma’s en anderen toch wel wat zuren. Alle extra ballast die in water zit, moet je lichaam extra uitscheiden en vraagt werk. Dergelijke drankjes kun je dus ook weer beter vermijden of inruilen voor een zelfgemaakte variant. Water drink je tenslotte om te zuiveren en te hydrateren. Hoewel bij deze watertjes ook wel eens wat vitamines worden toegevoegd, haal je die beter uit andere voedingsmiddelen.

De energie van water

Naast de zuiverheid van water zijn er nog een aantal factoren die meespelen en die huidige labotechnieken niet kunnen registreren. Het gaat om de energie van water, een onderwerp dat wel eens voor wat discussie zorgt, net als de vraag of biovoeding nu beter is dan gewone voeding. Wie in het bos al eens verse bessen is gaan plukken of zelf een frambozenstruik heeft, heeft vast aan de lijve al ondervonden hoe groot het verschil in smaak is met een exemplaar uit de supermarkt. Over de energie die aan de basis ligt van dat verschil, kan je meer lezen in mijn boekSamen GEZOND‘.

De Japanse Dr. Masaru Emoto heeft een interessant onderzoek gedaan naar de invloed van onder andere geluid (woorden, muziek), beelden (foto’s, tekst) en menselijk gedrag op water. Dit toont hij aan door de waterkristallen te fotograferen in verschillende stadia en onder diverse invloeden en ze vervolgens te vergelijken. Het onderzoek heeft op zijn minst interessante resultaten opgeleverd, die Dr. Masaru Emoto ook graag deelt met kinderen via zijn e-book.

https://youtu.be/Moz82i89JAw

Tips voor een optimale hydratatie

Tenslotte geef ik nog wat eenvoudige tips voor een optimale hydratatie:

  • Check regelmatig de kleur van je urine. Hoe transparanter, hoe beter!
  • Drink water telkens wanneer je dorst hebt.
  • Hou de algemene richtlijn in de gaten: 8-10 glazen / 1,5-2 liter, maar staar je er ook niet blind op. We zijn allemaal verschillend!
  • Drink extra veel voor het sporten.
  • Drink ook meer als je veel zweet.
  • Drink extra veel water bij diarree of overgeven.
  • Drink extra veel water tijdens warme zomerdagen (liefst op kamertemperatuur) en drink tijdens de wintermaanden warm water of kruidenthee. Dat is in koudere periodes beter voor je energiepeil!

Misschien wist je al lang dat water drinken gezond is, maar weet je nu ook waarom en hoeveel je er dan van moet drinken om gezond te blijven. Wil je graag meer gezondheidstips krijgen van 3-isOne? Volg ons dan op social media. We hebben een besloten Facebookgroep waar regelmatig nieuwe tips and tricks worden gepost. Kijk ook zeker eens tussen onze (gratis) events of er iets tussen zit dat voor jou interessant is.

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
  • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
  • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
  • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
  • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Herbronningsreis

Lees verder

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.