Binnen de verschillende soorten hoofdpijn is migraine een geval apart. Volgens recente cijfers lijdt maar liefst 13 % van de Belgen aan migraine en is dit de 3de vaakst voorkomende ziekte wereldwijd. Migrainepatiënten weten dat regelmatige migraineaanvallen heel wat roet in hun dagelijks leven kunnen gooien en hun levenskwaliteit enorm kunnen aantasten. Het maakt uitgeput en prikkelbaar en het maakt je taken als ouder, werknemer of ondernemer vrijwel onmogelijk. Toch is het geen ziekte waar je, zoals veel artsen zeggen, ‘maar mee moet leren leven’. Want, goed nieuws: ‘migraine is te genezen’. Je klachten doen verminderen of zelfs verdwijnen, is zelfs heel haalbaar als je leert luisteren naar je lichaam.
Soorten hoofdpijn
Veel mensen hebben last van hoofdpijn. Zelf heb ik jarenlang gekampt met spanningshoofdpijn, vooral tijdens de weekends. Na een al hectische week kan je dat in het weekend absoluut missen, zeker als je pijnstiller niet of onvoldoende werkt. Bij spanningshoofdpijn heb je een constante, drukkende pijn aan weerskanten van je hoofd. Meestal duikt die pijn op na stress, honger of slaaptekort. Vanuit je wervels kan je ook hoofdpijn krijgen aan de achterkant van je hoofd en nek. Daar kan een fysiotherapeut het best bij helpen. Verder heb je ook uitdrogingshoofdpijn. De naam zegt het zelf: deze kan je efficiënt aanpakken door meer water te drinken.
Een al dan niet chronische ontsteking van je sinussen of oogaandoeningen kunnen voor een behoorlijk koppige hoofdpijn zorgen rondom de ogen. Verder kampen veel mensen met clusterhoofdpijn. Dit geeft een intense, kloppende pijn die (bijna) dagelijks kan toeslaan tussen de 15 en de 180 minuten, en dat soms zelfs gedurende enkele weken of maanden. Vaak gaat de pijn gepaard met rode, waterige ogen en/of een verstopte neus. Ook dit is een hardnekkige soort hoofdpijn waartegen gewone pijnstillers vaak niet helpen. Migraine is gelijkaardig maar gaat meestal qua intensiteit nog een stap verder. Het is misschien wat uitdagender, maar migraine is te genezen, net als alle andere soorten hoofdpijn.
“Migraine is een schreeuw van je lichaam.“
Wat is migraine?
Migraine is net als clusterhoofdpijn een kloppende hoofdpijn die zich vastzet aan één kant van je hoofd. De pijn kan lokaal zijn maar breidt zich niet zelden vanuit de nek uit tot je volledige hersenhelft. Deze ondraaglijke pijn gaat meestal gepaard met misselijkheid en bij veel patiënten ook overgeven. Bij zo’n aanval kan je vaak ook geen licht of geluid meer verdragen. Een pijnstiller werkt meestal niet of enkel wanneer je die bij de eerste tekenen van een aanval inneemt. Veel migrainepatiënten hebben ook bepaalde triggers die voorafgaan aan zo’n aanval, zoals stress, vermoeidheid of voedingsmiddelen zoals alcohol, koffie of chocolade.
Met een migraineaanval kan je dus niet meer functioneren. Koude of warmte kan de pijn ietwat verzachten maar verder kan je eigenlijk best veel water drinken en rusten in een volledig donkere kamer. Autorijden of snel nog even naar de supermarkt gaan is dan uit den boze. Ik heb in mijn 15 jaar praktijkervaring veel cliënten met migraine de revue zien passeren en allemaal ondervonden ze er ontzettende hinder van in hun dagelijks leven. Migraine kan plots opduiken in je leven of je kan er al van in je kindertijd last van hebben. Sommige mensen lijden er hun hele leven onder.
Hoewel ‘ervaren’ patiënten dergelijke aanvallen wel enigszins kunnen voorspellen, kan migraine je nog steeds overvallen om de meest onmogelijke momenten. Het ondermijnt om die manier fel je levenskwaliteit. Gelukkig kan je er wel iets aan doen!
“Luisteren naar het fluisteren van je lichaam”
Ik leer mijn cliënten die lijden onder dergelijke ernstige chronische gezondheidsklachten dat ze moeten ‘luisteren naar het fluisteren van hun lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen’. Migraine is zo’n schreeuw van je lichaam. Eigenlijk is het een manier waarop je lichaam communiceert dat er iets niet goed loopt.
De pijn stillen
Als je niet goed luistert naar je lichaam, dan zal het blijven schreeuwen tot je luistert. Je migraine zal dus niet overgaan. Neem je meteen een pijnstiller, dan zeg je eigenlijk tegen je lichaam: “Zwijg! Ik wil het niet horen.” Je pakt hiermee de oorzaak van het probleem niet aan, waardoor het probleem altijd zijn weg terug vindt.
Het is heel begrijpelijk dat migrainepatiënten reageren op een aanval met een pijnstiller. Niemand wil immers blijven rondlopen met ondraaglijke pijn. Maar een duurzame oplossing voor je migraine zit in de oorzaak van het probleem. Door je lichaam het zwijgen op te leggen, wordt het moeilijker om die oorzaak te achterhalen. Bovendien kan je heel wat ellende voorkomen met behulp van de juiste voeding en een aanpassing van je levensstijl.
Een totaalaanpak
Wanneer cliënten met migraine bij mij komen aankloppen, leg ik hen uit hoe ze zelf hun klachten kunnen genezen door hun lichaam, brein en hart de juiste voeding te geven. Ik werk dan met een totaalaanpak op basis van 5 pijlers die veel meer omvatten dan alleen eten. Onze lichaamscellen vernieuwen elk jaar dus door je lichaam te geven wat het nodig heeft kan je je zelfgenezend vermogen activeren en zelfs de meest hardnekkige lichamelijke klachten aanpakken. Naast voeding gaan we bijvoorbeeld ook kijken naar emotionele patronen en gewoontes. Aangezien die vaak olie op het vuur gooien en je lichamelijk lijden verergeren, zullen ook deze een heel belangrijke rol spelen bij je herstel. Wanneer ik zeg: “Migraine is te genezen” dan bedoel ik dus ook niet met een ‘quick fix’ of pilletje, maar via een totaalaanpak die start bij de basis van je klachten.
5 basisoorzaken
Om in kaart te brengen wat er zoal speelt, vertrek ik met mijn cliënten altijd vanuit een uitgebreide klachten- en leefstijlanalyse. Hierdoor kan ik dit ook voorleggen in een handig rapport, zodat die cliënt ook een overzicht heeft van waar precies het schoentje wringt.
Op basis van mijn opleidingen en jaren praktijkervaring onderscheid ik 5 basisoorzaken van gezondheidsproblemen. Een analyse is nooit een diagnose. Via een analyse worden onderliggende stoornissen, in de grijze zone tussen ziekte en gezondheid, in kaart gebracht.
- Basis-hormonaal: dit is vooral gelinkt aan stresshormonen en levensstijl.
- De lever: een klassiek bloedonderzoek brengt dergelijke problemen pas aan het licht in een vergevorderd stadium. De analyse brengt duidelijkheid in de werking van je lever.
- Secundair-hormonaal: de balans in de werking van je schildklier, geslachtshormonen, neurotransmitters, …
- De bloedsuikerspiegel: deze wordt in balans gehouden door wat je eet en wat je doet. Een onbalans hiervan veroorzaakt onder andere energiedipjes en kan aan de basis liggen van hardnekkig overgewicht, hormonale stoornissen, heel wat sluimerende ontstekingen en een scala aan onbegrepen gezondheidsklachten.
- De vertering: zelfs met ‘zogenaamde gezonde voeding’ kunnen bijvoorbeeld stress of piekeren je vertering helemaal blokkeren. Denk maar aan uitdrukkingen zoals: ‘iets op je lever hebben liggen’, iets dat als een steen op je maag ligt’ of ‘een knoop in je buik hebben’. Dan leer ik je welke voeding voor jou op dat moment gezond is. Dat noem ik de ‘zachte zalfjes voeding’.
De oorzaak van migraine
Uit mijn praktijkervaring is al heel vaak gebleken dat de oorzaak van migraine verbonden is aan de lever. Dit orgaan werkt samen met de gal en deze hebben een erg belangrijke functie. De lever filtert fundamentele voedingsstoffen uit je voeding en verdeelt die op een adequate manier over heel je lichaam. Tijdens de dag functioneert de lever als distributiecentrum van je lichaam. Dan bepaalt de lever welke stoffen welke organen nodig hebben om naar behoren te functioneren. Tijdens de nacht is de lever verantwoordelijk voor het filteren en afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam.
De lever verzet dag en dag uit heel wat werk en heeft daarvoor veel energie nodig. De werking van je lever kan door allerlei redenen verstoord geraken. Dit gaat niet alleen over overmatig alcoholgebruik of het eten van junkfood. Het gaat meestal om kleine uitdagingen, bijvoorbeeld te laat eten of regelmatig eten terwijl je aan het werk bent, dagelijks later dan 11u gaat slapen, nachtwerk, etc. Als we iets op onze lever hebben en nooit onze gal spuwen, geeft dit spanning in de lever en gal. Die spanning blokkeert dagelijks de stroming van al die voedings- en afvalstoffen in onze lever. Alles blokkeert! Het gevolg is pijn, hoofdpijn en zelfs heel wat fysieke pijn.
Je lever redden
Als migrainepatiënt komt het er concreet op neer dat je je lever moet redden om je leven te redden. Migraine is te genezen in dat geval door extra aandacht aan dit orgaan te besteden. De lever heeft vooral voldoende rust nodig om optimaal te kunnen werken. Als je te weinig rust, zal je lever harder moeten werken en uitputten. En aangezien je lever overdag distributiecentrum speelt en ’s nachts afvalstoffen afvoert, zal dus ook je nachtrust een belangrijke rol spelen bij het herstellen van migraine. Het goede nieuws is dat balans brengen in de werking van je lever heel haalbaar is. Daarom geef ik je graag wat concrete tips mee die je vooral bij de hand moet hebben zodra je een migraineaanval voelt opkomen.
5 concrete tips om een migraineaanval te voorkomen
- Drink water (op kamertemperatuur, lauw of warm).
- Neem een rustpauze.
- Adem diep en rustig in- en uit.
- Maak een wandeling of kom op een andere manier in beweging.
- Vul je mineralen aan met een zoutrijke snack, bv. bouillon, een handvol noten met zeezout of een misosoepje.
TEST: Heb ik migraine?
Om na te gaan of een cliënt migraine heeft, controleer ik het C0-punt. Dit ligt helemaal bovenaan aan de nekwervels, in de driehoek die je daar voelt tussen de pezen. Bij migrainelijders is deze plek altijd heel pijnlijk, door de opgehoopte spanning. Je kan deze test gemakkelijk zelf uitvoeren of door je partner laten uitvoeren als je een extra bevestiging wil.
8 duurzame tips tegen migraine
- Drink voldoende: minstens 1,5 liter water of biologische kruidenthee, zoals zoethout, rooibos, citroenmelisse, kamille, rozenbottel, etc. Koffie is niet voor niets een vaak voorkomende trigger voor migraine. Cafeïne heeft namelijk uitdrogende eigenschappen. Je vermijdt als migrainepatiënt dus ook best zwarte thee.
- Eet veel groenten: groenten bevatten veel mineralen die al je organen nodig hebben. Je distributiecentrum en de afvalverwerking (lever) is daar dus erg blij mee,
- Zorg voor voldoende zuurstof: verlucht regelmatig je woning en maak geregeld eens een (stevige) boswandeling. Al je organen hebben zuurstof nodig, dus ook je lever vaart daar wel bij.
- Zorg voor voldoende nachtrust: Een kwalitatieve en ononderbroken nachtrust is erg belangrijk om je leverfuncties te ondersteunen. Externe factoren heb je daarbij natuurlijk niet onder controle, maar je kunt cafeïnehoudende dranken die je slaappatroon verstoren wel vermijden of beperken en alleszins bewaren voor de voormiddag. Zorg er ook voor dat je minstens 7 uur en idealiter 8 uur slaap hebt per nacht. Ideaal is om 22u gaan slapen zodat je om 22u30 ten laatste slaapt.
- Vermijd kunstmatige kleur- en smaakstoffen: Deze belasten je lever en lichaam enorm. Natriumglutamaat of E621 is bijvoorbeeld een grote boosdoener die de rustgevende, prikkelverminderende neurotransmitters in je lichaam blokkeert. Kies bij voorkeur voor biologische voeding en verse voeding en vermijd kant-en-klaarmaaltijden.
- Masseer dagelijks het C0-punt bovenaan je nekwervel: (zie TEST: Heb ik migraine?) Door deze volledige driehoek elke dag zachtjes te masseren, zal deze steeds minder hard aanvoelen en kunnen je klachten al behoorlijk verminderen.
- Pak de bron van je stress aan: Migraine is ook vaak een emotioneel probleem. Door opgekropte gevoelens zoals verdriet en angst aan te pakken en de oorzaken van je stress, zet je al een belangrijke stap om de oorzaak van je lijden aan te pakken. Zo kan een assertiviteitstraining helpen als je er moeilijk in slaagt om ‘nee’ te zeggen of je fysieke en mentale grenzen te bewaken.
- Volg het starttraject ‘MEER energie’: Van onze 3 starttrajecten heeft de kit ‘MEER energie’ doorgaans de beste resultaten bij migrainepatiënten. En natuurlijk is elk lichaam anders, dus je kan altijd een online consult boeken bij een van onze coaches als je graag advies op maat krijgt. Hierdoor krijg je duidelijk inzicht in welk van de 5 oorzaken voor jou de basis is bij het aanpakken van je probleem.
“1 jaar zonder migraine!”
Sinds haar 13de had Eline regelmatig migraineaanvallen, eerst enkel tijdens haar menstruatie, later ook daarbuiten. Tegen de tijd dat ze 35 was en twee kleine kindjes had, had ze soms 2 migraineaanvallen per dag. Dat maakte een normaal leven vrijwel onmogelijk. Soms forceerde ze zichzelf ook nog eens en haalde ze toch zelf de kindjes nog van school en uit de opvang, wanneer ze zo’n aanval voelde opkomen. “Ik probeerde dan te koken met een zonnebril op om dan later als een hoopje ellende voor een paar uur mijn bed in te kruipen zodra mijn man thuiskwam,” zegt ze. Als freelancer leed ook haar bedrijf daar enorm onder. “Ik moest veel opdrachten annuleren of leverde dingen te laat af,” getuigt ze. “Hierdoor leden we ook flink verlies.” Haar migraine zette dus een flinke domper op haar rollen als mama, echtgenote en ondernemer.
Op zoek naar een oplossing
“Ik zat in een businessnetwerk waartoe ook Christel Stevens was toegetreden,” vertelt ze. “Ik schreef als freelancer teksten voor haar en ze had me eerder al geholpen om wat meer energie te krijgen met haar leefstijltips. Door mijn werk voor haar was ik al een beetje vertrouwd met haar methodes, maar toch luisterde ik elke week nog geboeid naar haar verhaal over haar totaalaanpak.”
“Op het dieptepunt van mijn migraineaanvallen, toen zelfs de zwaarste migrainepillen van de dokter niets meer uithaalden, klopte ik bij Christel aan en volgde ik haar individueel traject van 3 maanden. Ik besloot eerst te stoppen met de migrainepillen, die toch niets uithaalden en me enkel nare bijwerkingen gaven, en ging aan de slag met haar tips op maat. Meteen verminderde het aantal aanvallen en zodra ik klaar was met de reinigingsfase en dus slechts 1/3 van het traject had doorlopen, heb ik nooit nog migraine gehad.
Zonder de pijn van migraine
Intussen zijn we een jaar verder en heb ik ‘1 jaar zonder migraine’ mogen vieren. Ik heb op dat jaar tijd wel nog een 6-tal migraineaanvallen voelen opkomen, maar ik heb ze telkens tijdig kunnen verijdelen met de tips van Christel. Lotgenoten weten hoeveel dit betekent. Ik heb mijn leven terug. Wat ik ook fijn vind, is dat ik niet krampachtig mijn triggers moet vermijden. Zo was chocolade een van mijn triggers. Toch kan ik nu gewoon weer chocolade eten zonder dat dit migraine uitlokt. Bovendien geraakte ik van nog een aantal andere lichamelijke klachten af waarvan ik was vergeten dat ik ze had en leerde en ervaarde ik wat een ‘genezingscrisis’ is en hoe het ‘zelfgenezend vermogen’ werkt. Natuurlijk ben ik erg gelukkig met mijn nieuwe levensstijl en de rest van ons gezin ook.”
Wat is jouw migraineverhaal?
Hoewel ik door het helpen van talloze migrainepatiënten vaak een rode draad zie, zowel wat onderliggende oorzaken, triggers en oplossingen betreft, is migraine altijd een persoonlijk verhaal. De ene heeft het al van kindsbeen af, bij de andere start het in de puberteit of zelfs pas tijdens de menopauze. Bij de ene is het frequenter of intenser dan bij de andere en de exacte ervaring en de triggers zijn zelden volledig hetzelfde bij verschillende cliënten.
Migraine is te genezen. Dat is goed nieuws! Maar nog beter nieuws is dat je dit gezondheidsprobleem zélf van bij de basis kunt aanpakken. Ons starttraject ‘MEER energie’ levert goede resultaten op bij migrainepatiënten, maar de beste resultaten behalen cliënten meestal via een persoonlijk traject of met een extra online consult. Wil je graag meer weten over hoe je je gezondheid kan ondersteunen? Neem dan gerust contact op met ons of volg onze besloten Facebookgroep.