Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Zadencracker

Zadencracker

Ingrediënten

pompoenpitten

80 g

chiazaad

70 g

lijnzaad

70 g

sesamzaad

80 g

zeewier / provençaalse of andere kruiden

1 el

zeezout of kruidenzout

1 snufje

water

250 ml

De waarde van de zadencracker is een van de eerste dingen die ik meegeef tijdens mijn trajecten. Aangezien veel mensen snakken naar een snack tussendoor, heb ik het snel over een goed alternatief. Bovendien is een zadencracker ook heerlijk in combinatie met groentensmeersels of hummus, of bij soep. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is zelf zadencrackers maken absoluut niet moeilijk!

Je bakt ze best op lage temperatuur en lang, zodat ze goed droog en krokant gebakken zijn.

Dit eenvoudige receptje is geschikt voor 4 personen.

Bereiding

 1. Meng alle ingrediënten in een grote kom. Laat de mengeling een kwartiertje intrekken, zodat de chiazaadjes het water kunnen opnemen.

 2. Neem vervolgens een met bakpapier beklede bakplaat en giet het zadenmengsel erop uit. Verdeel dit gelijkmatig en smeer het zo dun mogelijk uit over de plaat.

 3. Plaats de bakplaat een 3-tal uur in een voorverwarmde oven aan 95 °C. Haal de crackers uit de oven. Voel of ze krokant en helemaal droog zijn. Indien niet draag ze dan om en plaats ze nogmaals 30 min in de oven. Als ze krokant en droog zijn, snijd of breek ze in stukken als ze nog warm zijn. Je kan ze in een bewaardoos enkele weken bewaren, als dat lukt tenminste, want ze zijn heerlijk. Smakelijk!

Extra tips:

 • Breng gerust eens variatie in dit recept door andere zaden te gebruiken.
 • Als je lekkende darm of veel darmproblemen hebt, is het aan te raden om de chiazaden niet te gebruiken, want deze zijn zeer rijk aan lectines. Lectinerijke voeding verhindert je darmherstel, vervang ze door wat extra lijnzaad te gebruiken.
 • Ook een sushirolletje is heerlijk bij een kommetje soep als afwisseling en helemaal niet moeilijk te maken. Probeer het meer eens!
 • Heb je meer zin in een gezond maar zoet tussendoortje, dan wil je misschien de wortel-mangocake eens uitproberen.

Trots op je zelfgemaakte zadencrackers? Ik durf wedden dat zelfs die uit je lokale biowinkel hier niet aan kunnen tippen! Word lid van onze besloten Facebookgroep en deel daar gerust een foto van het resultaat. Wij zijn benieuwd naar jouw creatie! Of misschien wil je jouw nieuwe skills demonstreren op onze volgende kookworkshop.

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Persoonlijke begeleiding?

Contacteer ons vrijblijvend, we kijken graag hoe we u verder kunnen helpen.