Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Je brein in balans met de juiste voedings- en levensstijl

De relatie tussen voeding, levensstijl en het brein

Een leven in balans heeft een brein in balans nodig. Steeds meer wetenschappers zijn het er over eens dat een gezonde voeding en een gezonde levensstijl bepalende factoren zijn voor een gezond lichaam. Wat we eten en hoe we leven bepaalt hoe we ons voelen, hoe we denken én hoe we ons gedragen. Andersom heeft het brein ook een grote invloed op ons voedingspatroon en onze levensstijl. Een gezonde geest stelt een mens immers in staat om langdurig een gezond leefstijl-, eet- en beweegpatroon te volgen.

Ons brein en onze bijnieren

De regelmeester van ons brein is de hypothalmus. Onze bijnieren kunnen we zien als de orkestmeester van ons lichaam. De bijnieren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline:

  • Cortisol is het stresshormoon dat aangemaakt wordt bij chronische stress. De dagelijkse beslommeringen in ons Westers leven bezorgen veel mensen chronische stress. Er zijn de files, sociale media waardoor je een overload aan informatie krijgt, lange to-do-lijsten, afbetalingsplannen, sociale verplichtingen, etc. Wanneer mensen zich steeds minder goed in hun vel voelen door chronische stress, viert dit stresshormoon hoogtij.
  • Adrenaline is het stresshormoon dat aangemaakt wordt bij acute stress. Bijvoorbeeld wanneer je net een ongeval hebt kunnen voorkomen.

Onze orkestmeester (de bijnieren) stuurt onze regelmeester (de hypothalamus) in het brein aan. Er is tussen beide een zeer goed samenspel. Dat is ook noodzakelijk voor een brein in balans. Als de orkestmeester en de regelmeester goed op elkaar afgestemd zijn, zal dit namelijk zorgen voor harmonie. Je zal dan met andere woorden in goede gezondheid zijn: je lichaam, brein en hart zullen in balans zijn.

Acute stress: de stress uit de oertijd

angst

In de oertijd waren zowat de enige stressoren koude/warmte, honger/dorst en acuut gevaar. Van chronische stress was er toen nog geen sprake. Acute stressoren (de stressoren waarmee de oermens quasi dagelijks te maken had) zorgen voor een soort ‘reset’ in je lichaam. Deze reset zorgt ervoor dat je lichaam krachtig blijft, zodat het alert kan reageren wanneer dat nodig is. Acute stressoren zijn er echter nog nauwelijks in ons dagelijks bestaan.

Chronische stress: de stress van vandaag

Elti met stress

De stress van vandaag is helemaal anders dan de stress van vroeger. Door chronische stress geraken ons lichaam en brein vast in een soort overlevingsmodus, op een lage energiefrequentie. Dit gebeurt zeer langzaam, vaak zonder dat je het goed en wel beseft! Het is een beetje zoals bij een kikker die je in een pot met koud water zet, waarna je dat water stilaan opwarmt. De kikker zal in dit water blijven zitten. Langzaam maar zeker heeft hij geen energie meer om uit de pot te springen. Hij overleeft op een laag energiepeil, tot hij sterft. Dit is wat chronische stress ook met de mens doet. Wanneer je een kikker daarentegen in een pot water zet met een zeer hoge temperatuur, springt hij er meteen terug uit. De kikker wil immers leven, niet overleven. Dat is tevens wat een acute stressor doet met een mens. Chronische stress is een ernstige en problematische factor als je je brein in balans wilt brengen.

Hou de regelmeester wakker

De volgende wekelijkse oefeningen zijn gebaseerd op oeroude principes en ideaal om de regelmeester in je brein goed wakker te houden.

  • Sauna met afwisselend koud bad of douche
  • Intervaltraining
  • Intermittent Fasting (periodes van eten afwisselen met vrij lange periodes van niet eten)

Let op! Als je momenteel met een chronisch probleem zit, is het belangrijk om deze zaken heel langzaam op te bouwen.

Waarom wekelijks?

Al deze oefeningen werken het beste als je ze volhoudt en wanneer je ze op regelmatige basis doet. Om ze te kunnen volhouden, las je best ook enkele dagen van rust, ontspanning en plezier in. Je gaat dus zorgen voor afwisseling! Je last wekelijks een aantal dagen in waarop je volop kan genieten van de geneugten van het Westerse leven. Dit zijn je ‘feestdagen’. Maar tegelijkertijd bouw je wekelijks ook dagen in waarop je je lichaam herinnert aan de oerprincipes van bijvoorbeeld koude/warmte of honger/dorst. Je krijgt hierdoor een veerkrachtige gezondheid, een goede immuniteit, een herstel van chronische klachten en een betere vetverbranding. Het gevolg is een gewicht, lichaam én brein in balans. Dit zorgt immers ook voor een betere focus en een betere mentale gezondheid. Je zult merken dat dit bijvoorbeeld ook een heel positieve invloed zal hebben op je geheugen.

Je brein in balans + je lichaam en hart

Ben je benieuwd geworden? Bekijk alvast onze trajecten. Of misschien ben je wel geïnteresseerd in ons online starttraject met de kit OVER gewicht? Hiermee ga je via je voeding en levensstijl opnieuw je lichaam en brein in balans brengen. Wil je graag nog wat meer informatie? Neem dan zeker contact op met ons. We helpen je graag op weg naar een gezond lichaam, brein en hart!

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
  • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
  • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
  • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
  • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.