Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Voed je brein voor mentale balans

Mentale balans via voeding

Je mentale balans is minstens even belangrijk als je fysieke gezondheid. Bij depressieve, angstige of andere energierovende gevoelens of mentale onbalans zijn er een aantal essentiële processen in de hersenen die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Hoe we ons voelen en wat er rondom ons gebeurt, heeft namelijk een belangrijke impact op ons brein. We hebben altijd zelf de keuze of we deze onbalans gaan vergroten of ondersteunen met herstellende activiteiten of voeding. Wat we wel of niet eten of drinken kan wel eens olie op het vuur gooien of ons net uit die vicieuze cirkel helpen.

De hersenen zijn het orgaan dat het meest van al bestaat uit water en vet in vergelijking met de andere. Een tekort aan vocht in je lichaam en zeker in je brein versterkt namelijk deze mentale neerslachtigheid.

De rol van mineralen

Ken je nog de ‘mineralen’? Die stofjes op de tabel van Mendeljev uit je vroegere lessen chemie, met al die plusjes en minnetjes erbij? Deze zetten het water in je lichaam in beweging en optimaliseren en herstellen daarmee het transport daarvan in en uit je cellen. Verloopt dit transport problematisch, dan spelen ook de celmembranen en celwand een belangrijke rol. De celwand bestaat voornamelijk uit een vetstructuur van fosfolipiden die de binnenkant van iedere cel gescheiden houden van de buitenkant. De cellen van ons brein zijn namelijk enorm rijk aan omega-3 vetzuren, die zo goed mogelijk moeten worden opgeslagen.

Medicatie voor mentale balans

Soms is het noodzakelijk om medicatie te nemen om je stemming te verbeteren. Gelukkig zijn er ook een heleboel natuurlijke middelen die je eerst kunt proberen, maar waar men zelden over spreekt. Je moet namelijk weten dat het (langdurig) gebruik van antidepressiva absoluut niet zonder gevolgen is. Zeker op lange termijn berokkent het schade aan de celwanden en daarmee ook aan de neurotransmitterreceptoren. Om die opnieuw te herstellen is het van levensbelang om bij het afbouwen van deze medicijnen veel water, vitaminen en mineralen op te nemen. In de categorie van de mineralen speelt vooral magnesium een belangrijke rol. De verschillende vezels en vetten die we via onze voeding opnemen, zijn ook enorm waardevol! Wat wel belangrijk is om te vermelden, is dat je best geen rustgevende kruiden combineert met antidepressiva.

Bij 3-isOne praten we altijd over de interactie tussen lichaam, brein en hart. Dit zal ook nu weer duidelijk worden uit de volgende stappen naar een gebalanceerde mentale gezondheid, die ik graag even voor je uiteenzet:

1. Hydrateren

Drink dagelijks 8 tot 10 glazen water. Let erop dat je vooral in de winter warme dranken of warm water drinkt. Deze hydrateren op dat moment het best ons lichaam. Mensen met angsten, een depressie of een burn-out hebben meestal al een laag energiepatroon. Koude dranken en voeding putten hen vaak verder uit. Gedehydrateerde mensen nemen eigenlijk niets meer op, dus dit is sowieso de basis van iedere therapie op weg naar mentale balans.

2. Zuurtegraad optimaliseren

De zuurtegraad van je lichaam kun je optimaliseren met mineralen uit je voeding. Het is dus aangewezen om je voeding aan te passen. Groenten en fruit zijn van nature rijk aan kaliumcitraat. Kalium is een heel belangrijk mineraal om de balans tussen magnesium en Calcium te herstellen. Het zorgt voor een juiste afzetting van calcium in het lichaam. Dat is heel belangrijk, want de meeste mensen met osteoporose hebben voldoende Calcium in hun lichaam. Het zit alleen op de verkeerde plaats. Het De bedoeling is immers dat calcium in je botten terechtkomt en niet in de weke weefsels zoals je hart en bloedvaten, je huid of hersenen. Het kan je huid bijvoorbeeld harder maken en voor een opeenhoping van eiwitfragmenten zorgen tussen de zenuwcellen in ons brein. Gelukkig kun je dit vermijden. Want door voldoende groenten te eten herstel je de mineraalbalans in je lichaam en creëer je mentale balans.

 • Eet dagelijks 2 porties groenten.
 • Gebruik enkel ongeraffineerde voeding. Deze bevat de meeste mineralen.
 • Eet dagelijks zeewier, zeezout, zeegroenten, noten of zaden.

Bij een juiste pH-waarde worden de mineralen Ca en Mg veel beter door ons lichaam opgenomen. Heb je osteoporose? Dan is dit meestal te wijten aan een tekort aan magnesium of calcium.

Let op met natriumbicarbonaat!

Heel wat mensen gebruiken natriumbicarbonaat om te ontzuren. Als je een verzuurd lichaam hebt, is dit een gevolg van een overmaat aan natrium in je lichaam. Natriumbicarbonaat is effectief een basisproduct in je lichaam maar dit wordt biochemisch gesplitst en geeft hierdoor een verzurend effect. Als je dit gewoon af en toe gebruikt als bakpoeder, is dat geen enkel probleem. Maar gebruik het zeker nooit als zuiverings- of ontzuringskuur. Dat draagt in geen geval bij tot een gezonde fysieke of mentale balans.

Extra magnesium opnemen

Magnesium is het mineraal van de ontspanning en dus essentieel om mentale balans te verkrijgen. Bijgevolg ga je dit extra verbruiken tijdens periodes van stress en angst. Maar liefst 20% van de bevolking lijdt onder een verstoorde celopname van magnesium. Dat maakt hen extra gevoelig voor stress, wat hun magnesiumgebruik verhoogt. Uit minerale voeding haal je gelukkig gemiddeld 250 mg/dag. Dat is meer dan de helft van onze dagelijkse behoefte van 400 mg! Bovendien zal magnesium de afscheiding van stresshormonen afremmen. Het werkt vooral in op het centrale zenuwstelsel en heeft ook een spierontspannende werking.

Er zijn heel wat vormen van magnesium. Magnesiumoxide en magnesiumcarbonaat zijn veruit de goedkoopste. Jammer genoeg kunnen ze ook het minst goed worden opgenomen door het menselijk lichaam. Ze zijn wel heel geschikt om in je tuin te gebruiken. Dus als je magnesium koopt, lees dan goed de ingrediëntenlijst. Dat geldt ook als je magnesium koopt bij je apotheker!

Afhankelijk van de vorm heeft magnesium een verschillende werking.

Welke vormen van magnesium zijn dan wel aan te raden?

Magnesiumcitraat
 • Organisch gebonden.
 • Goed opneembaar.
 • Goed voor behoud van soepele spieren.
 • Ondersteunt bij vermoeidheid en lichamelijke inspanning.
Magnesiumtauraat
 • Organisch gebonden vorm.
 • Combinatie van het mineraal magnesium en het aminozuur taurine, die elkaars werking versterken. L-taurine wordt heel goed opgenomen in het lichaam via het aminozurentransportsysteem in de dunne darm.
 • Werkt perifeer: magnesiumtauraat komt snel in de bloedsomloop terecht en verspreidt zich vervolgens in de rest van het lichaam.
 • Magnesiumtauraat werkt rustgevend op het zenuwstelsel en de gemoedstoestand.

De Alfa magnesium is een combinatie van magnesium citraat en -tauraat aangevuld met B-vitamines. Je kan deze aankopen op de website van Nutri4all. Met deze code krijg je 15 % korting op alle producten: AJDTRC15.

Magnesiummalaat:
 • Organisch gebonden vorm.
 • Combinatie van magnesium en appelzuur = magnesium malaat. Appelzuur is een metaboliet in de citroenzuurcyclus. Het is verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de energieproductie in de cellen. Via anaerobe vetverbranding haalt appelzuur extra energie uit de citroenzuurcyclus.
 • Effectief bij (chronische) pijn, zoals ochtendpijn, stramme spieren, fibromyalgie en vermoeidheid. Een studie van 24 mensen met fibromyalgie door het Medical Center van de Universiteit van Maryland toonde aan dat de inname van magnesiummalaat gedurende twee maanden de pijn in de zogenaamde ‘tenderpoints’ aanzienlijk kon verlichten.
 • Goed om te ontspannen en dus effectief bij chronische spanningen of herstel van oververmoeidheid.
 • Voorziet de spiercellen van meer energie.
 • Verhoogt de ATP-productie door zijn malaatvorm. Hierdoor is er minder lactaatvorming en dus minder pijn en vermoeidheid.

Ook deze magnesiumvorm kan je aankopen op de website van Nutri4all. Met deze code krijg je 15 % korting op alle producten: AJDTRC15.

Magnesiumpidolaat
 • Wordt goed opgenomen in de rode bloedcellen.
 • ‘Nestelt’ zich efficiënt in de lichaamsweefsels.
 • Geeft aanleiding tot de vorming van hydroxyproline, een essentieel aminozuur dat instaat voor de vorming van collageen in gewrichten, kraakbeen en de huid.
 • Draagt bij tot het behoud van sterke botten en tanden.
Magnesiumbiglycinaat
 • Organisch gebonden.
 • Chelaat: wordt zeer goed opgenomen en komt ook in de hersenen terecht.
 • Geeft ontspanning. Het is dus ideaal om het in te nemen voor het slapengaan.
 • Magnesiumbiglycinaat draagt bij tot het behoud van een goed geheugen en een normale geestelijke balans.
Magnesiumglycerofosfaat
 • Anorganische vorm: goed opneembaar.
 • Ondersteunt de normale werking van zenuwstelsel en spieren.
 • Zeer effectief voor de ontspanning van spieren.
 • Gunstig voor het ontzuren van het lichaam.

3. Zorg voor een gezond voedingspatroon

Voeding speelt een belangrijke rol bij het op punt stellen van de vertering. Vandaar dat het onontbeerlijk is in een genezingsproces van fysieke of mentale klachten.

Concrete tips:

 • Kies voor licht verteerbare voedingsmiddelen, zoals gierst in plaats van tarwe, zoete aardappelen in plaats van aardappelen, kuzu ter vervanging van maïzena en filet americain in plaats van gehakt…
 • Frisdrank en cafeïnehoudende dranken zoals koffie en zwarte thee kan je beter vermijden. Energiedrankjes zijn al helemaal uit den boze!
 • Kant-en-klare gerechten laat je beter staan. Wat je zelf doet, doe je béter en is gezonder.
 • Kies voor biologische voeding.
 • Je bedankt ook beter voor voeding met kunstmatige bewaarmiddelen, kleur- en smaakstoffen.

4. Het vetzuurpatroon herstellen

Streef je mentale balans na? Dan is het noodzakelijk om je vetzuurpatroon te herstellen. Dit zal eveneens zorgen voor het herstel van de celmembranen zodat het proces binnen en buiten de cel kan blijven doorgaan. Hoe meer dubbele bindingen een vetzuur bevatten, hoe beter dit is voor de werking van hersenen. Gebruik daarom dagelijks voldoende gezonde vetten in je voeding uit noten, zaden en vis.

Ondersteun de vertering van je vetten door regelmatig wat appelciderazijn via een dressing of in een glas water te drinken. Je kunt ook zelf een dressing maken met pompoenpitten, lijnzaad en olijf-, noten- of andere olie.

5. Extra vitaminen opnemen

De meest magnesiumsupplementen zijn aangevuld met vitamine B6, omdat dit de opname van magnesium bevordert.

Samengevat

Wat doe je bij energieproblemen en alle mentale problemen?

Wil je mentale balans verkrijgen op een natuurlijke manier? Dan zijn deze 4 stappen

 1. Eerst water
 2. Dan mineralen
 3. Vervolgens een gezond voedingspatroon
 4. Je vetzuurpatroon herstellen
 5. Je vitamines aanvullen en pas dan al de rest!

Kamp je ondanks je kwalitatief voedingssupplement nog steeds met pijn of vermoeidheid? Blijf je neerslachtig of somber wat je ook probeert? Of wil je graag meer informatie over wat ‘al de rest’ dan precies inhoudt? Neem gerust contact op of boek een 1-op1 online consult van 30 minuten met een uitgebreide klachten- en leefstijlanalyse.

Wil je liefst zelf zo snel mogelijk zélf aan de slag met een concreet stappenplan om je energiepeil te verhogen? Dan is ons online starttraject ‘MEER energie‘ wellicht iets voor jou!

Of ben je gewoon op zoek naar wat vrijblijvende gezondheidstips? Dan ben je altijd welkom op onze besloten Facebookgroep. Je kunt lid worden op eenvoudig verzoek.

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.