Ingrediënten
gierst
250 g
water
500 ml
bouillonblokje
1
koolrabi
1
broccoli
1/2
doperwten
150 g
rozijnen
50 g
groene olijven
100 g
olijfolie
1 el
Een lunch met gekookte granen is enorm heilzaam en mag niet ontbreken tijdens uitdagende periodes in je leven of je herstelfase. Het leuke is dat je enorm kan variëren met ingrediënten. Dat geldt ook voor deze gierst met groenten. Gierst is enorm goed verteerbaar dus ideaal om mee te starten als je vertering in de knoop zit.
Gierst heeft een zachte en licht zoete smaak en zal dus ook mensen met een grote drang naar zoet heel snel een verzadigend gevoel geven. Naarmate je spijsvertering dan volledig hersteld geraakt, kan je de groenten gaan vervangen door andere of kan je kiezen voor een ander graan. Afwisselen in het soort granen is alleszins essentieel bij een gezond voedingsplan, want dit zorgt voor balans.
Bereiding
Spoel de groenten en snijd de koolrabi in kleine blokjes van ongeveer 0,5 cm en de broccoli in kleine roosjes. Snijd vervolgens de olijven telkens in 4 stukjes. Kook de gierst gedurende 20 minuten in een pot met 500 ml water en voeg het bouillonblokje hieraan toe. Roer de granen regelmatig eens om. Als al het vocht uitgekookt is, is de gierst klaar. Proef even en wanneer de granen nog heel korrelig smaken mag je wat extra water toevoegen en ze wat langer koken.
Intussen stoof je alle groenten 20 minuten in een ruime pan met olijfolie tot alles beetgaar is. Doe je inmiddels gekookte gierst in een grote kom en voeg de gare groenten eraan toe. Meng alles goed door elkaar met een vork zodat de gierstkorrels van elkaar los komen. Indien nodig voeg je nog 1 of 2 el olijfolie toe.
Werk je gierst met groenten af met de olijven, rozijnen en fijn gesnipperde muntblaadjes.
Extra tips:
- Heb je genoten van je heerlijk en gezond gerechtje? Hou je van gierst met groenten? Probeer dan zeker onze gierst met vijgen ook eens en onze gierst met bloemkool.
- Heb je al eens gierstsoep gemaakt? Dat is erg goed voor je vertering!
- Gierstpannenkoeken vormen een heerlijk en gezond ontbijt of dessertje!
- Wist je dat je op onze receptenpagina ook op ingrediënten kan zoeken, bv. ook op ‘gierst‘?
- Eventueel kan je gierst met groenten pimpen door er een hennepburger bij te eten of enkele blokjes geitenkaas aan toe te voegen.
Zo’n gerechtje met gierst en groenten voelt vast al heel anders aan je buik! Wil je anderen aansteken met je gezonde levensstijl? Word dan lid van onze besloten Facebookgroep en deel daar gerust je foto’s en ervaringen. Of kom nog meer bijleren over gezonde voeding op onze volgende kookworkshop.