Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Gierst met vijgen

Gierst met vijgen

Ingrediënten

gierst

200 g

vijgen

250 g

nootmuskaat

1/2 kl

kaneel

1 kl

zout

een snufje

appelciderazijn

1 el

cashewnoten/pompoenpitten

50 g

water

750 ml

Gierst met vijgen is een fantastisch gerechtje voor mensen met verteringsproblemen. Alle gekookte granen, gierst als belangrijkste, voed de milt en heel het lymfesysteem, bouwt energie op in het lichaam. Het helpt met het herstel van je maag- en darmklachten, alsook bij het reinigen van het lichaam en alle lymfegerelateerde klachten, waarvan oedeemvorming een heel belangrijke is.

Gierst is glutenvrij en voor kinderen één van de meest licht verteerbare granen. Het mag al aan kindjes vanaf de leeftijd van 1 jaar gegeven worden.

Het is ook nog eens gemakkelijk en snel te maken en erg lekker! Dit recept is geïnspireerd op het 5-elementenkookboek van Barbara Temilie.

Het is geschikt voor 4 personen.

Bereiding

 1. Doe de gierst in een pot met ongeveer 750 ml heet water. Breng deze pot even aan de kook en zet het vuur vervolgens weer lager zodat het geheel zachtjes blijft pruttelen. Snijd de vijgen klein en doe ze mee in de kookpot. Voeg vervolgens ook de kruiden toe aan de pot met gierst.

 2. Doe 1 el appelciderazijn bij het gierstmengsel en laat het geheel afgedekt op een laag vuurtje een 20-tal minuten garen. Rooster intussen de noten en/of zaden in een pan op een laag vuurtje.

 3. Roer nog eens goed alle ingrediënten door elkaar. Schep je gierst met vijgen in een bordje of kommetje en werk je maaltijd af met de geroosterde noten en/of zaden.

Extra tips:

 • Als je dit recept maakt en je bent gevoelig aan histamine, gebruik dan zeker de kruiden kaneel en nootmuskaat niet in dit gerecht. Breng dan wat extra smaak met de tips hierna.
 • Bak wat appeltjes in een pan met boter en leg ze bovenop dit gerecht als smaakmaker en afwerking.
 • Gierst met vijgen kan je aanvullen met gedroogd fruit, zoals extra gedroogde abrikozen, rozijnen of compote. Dat maakt het ontbijt wat zoeter, toegankelijker voor kinderen en meer vullend en extra lekker!
 • Ben je nog niet toe aan dit gerechtje omdat je herstelt van een ernstige maag-darminfectie? Dan kan je misschien eerst starten met een gierstsoepje.

Heb je genoten van dit gerechtje? Word dan lid van onze besloten Facebookgroep en laat het ons weten. Of misschien heb je wel nog meer honger gekregen naar gezonde voeding en de impact daarvan op heel jouw leven en wil je wel een van onze (gratis) events bijwonen?

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Persoonlijke begeleiding?

Contacteer ons vrijblijvend, we kijken graag hoe we u verder kunnen helpen.