Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Kruidige rijst met wortelen

Kruidige rijst met wortelen

Ingrediënten

rijst

100 g

wortel

1 kg

ui

2

courgette

1

kokosvet

1 el

kurkuma

1 el

curry

1 tl

gember

4 cm

tamari

5 el

water

1-2 l

Rijst met wortel is een topcombinatie voor je spijsvertering! De specifieke mix van deze groenten met de gekookte rijst zorgen voor een wat ik noem ‘een zacht zalfje’ ter herstel van je maag en darmen.

Gekookte granen vormen een weldaad voor maag, milt en pancreas. Deze houden van zacht gekookte granen en groenten zoals ui en wortel die zoet worden tijdens de bereiding. Dit gerecht zal daarom bij de eerste hap vrij zoet smaken. Wellicht ben je dit niet gewend. Let er toch op om niet te veel zout of tamari toe te voegen, want hierdoor zal het de kracht van het natuurlijke zoet dat voor herstel zorgt ook verliezen. Naarmate het gerecht beter in je mond komt, ontvouwen de andere kruiden zich waardoor je na een paar happen de waarde van dit gerecht pas echt gaat appreciëren.

Dit mild gekruid gerecht is zowel lekker als super voedzaam voor kinderen.

Bereiding

  1. Was de rijst enkele keren en laat deze gedurende 15 minuten wellen in water. Was de groenten en verwijder de schil van de ui en de gember. De schil van de wortel en courgette mag je eraan laten. Zet een grote pan of stoofpot op het vuur en verwarm hierin het kokosvet. Stoof de ui, de gember en de rest van de kruiden glazig.

  2. Giet het water van de rijst af en voeg het toe aan de stoofpot. Laat de rijst even mee aanstoven. Snijd de wortelen in kleine blokjes en voeg ze toe aan de rijst. Overgiet het geheel zodat de rijst en wortels net onder water staan. Roer er nu ook de tamari doorheen en breng het mengsel aan de kook.

  3. Zodra het mengsel kookt laat je het op een zacht vuurtje 30 minuten pruttelen. Intussen snijd je de courgette in kleine blokjes. Voeg deze na 30 minuten toe aan het rijstmengsel. Controleer of er nog genoeg water of vocht in de pot is. Vul het water bij indien nodig. Laat het geheel nog 15 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.

  4. Proef of alle groenten en de rijst gaar zijn. Breng ze eventueel nog verder op smaak met extra tamari en verdeel daarna alles in kommetjes. Dien je kruidige rijst met wortel op met wat verse kruiden, zoals koriander, dille of peterselie.

Extra tips:

  • Als je histaminegevoelig bent, laat dan tijdelijk de curry en gember achterwege. Het gerecht is dan minstens even lekker. Uiteraard kan je met alle kruiden variëren zoveel je zelf wil.
  • Als je deze rijst met wortel maakt voor je vertering, dan wil je wellicht ook eens een gierstgerechtje uitproberen, zoals de gierst met bloemkool of de gierst met vijgen. Want gierst is ook ontzettend mild voor de vertering.

Hebben je lichaam, brein en hart kunnen genieten van deze heilzame rijst met wortel? Deel het dan gerust op onze besloten Facebookgroep. Daar krijg je regelmatig meer interessante tips en delen we nieuwe receptjes. Je kan ons ook volgen op LinkedIn of Instagram. Of misschien wil je wel een van onze (gratis) events bijwonen?

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
  • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
  • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
  • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
  • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Persoonlijke begeleiding?

Contacteer ons vrijblijvend, we kijken graag hoe we u verder kunnen helpen.