Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Hoe activeer je je zelfgenezend vermogen?

Helende opstellingen

Misschien heb je al eens gehoord over het ‘zelfgenezend vermogen’. “Wat is dat?” vraag je je wellicht af. In de blog over het afbouwen van maagzuurremmers hebben we het hier al over gehad. En als je de woorden pijnstiller, maagzuurremmer, cholesterolblokker, ontstekingsremmer, enz… hoort, hoor je daarin niet het woord ‘actie’. Het gaat om het stillen, remmen of blokkeren van bepaalde processen in je lichaam, natuurlijke processen die er zijn voor een reden. Deze medicijnen grijpen in op die processen om ze nogal drastisch in één specifieke richting te sturen, met regelmatig bijwerkingen als gevolg.

In mijn boek ‘Samen GEZOND’ heb ik in het eerste hoofdstuk heel uitgebreid uitgelegd wat de functie is van een natuurlijk ontstekingsproces. Door ontstekingen te remmen, verhinder je in feite het natuurlijke genezingsproces. Opdat je lichaam natuurlijk kan genezen heeft het voedingstoffen nodig en energie. Zoals je al weet halen we bij 3-isOne alles uit bewegen, voelen, eten, ademen en rusten. Een ontstoken pees, maag, darm of eender wat is meestal iets acuut. Je zal dan vaak ter ondersteuning van het genezingsproces een zalf of een supplement nodig hebben. Wat en hoeveel je op dat moment nodig hebt, kan je dan kinésiologisch laten of leren testen.

Een 6 fasen van ziekte en genezing

Iets anders gaat het met chronische klachten of ziekten. Dr. Reckeweg heeft het proces van ziekten, de verdieping en het proces van de ernst van deze ziekten beschreven. Zo brengt hij zowel de weg naar steeds zieker worden in kaart als omgekeerd: de weg naar een uitweg: genezing.

6 fases van ziekteverloop

Dat impliceert ook dat als je arts je zegt dat je lichaam door het nemen van -remmers, -stillers of -blokkers over een ziekte heen gegroeid is, dat je in feite een stadium verder zit, op weg naar een nog ernstigere ziekte. Je lichaam gaat van een reactieve fase naar een passieve aanvaarding. Zoals een kikker die helemaal moe en loom in zijn hete water zit voordat dit het kookpunt bereikt. In onderstaand filmpje kan je zien dat dit niet altijd per se slecht hoeft af te lopen.

Goed nieuws!

Je kan net als de kikker op ieder moment uit het hete water springen. Je kan van bij iedere fase, zelfs vanaf fase 6, nog terug richting fase 1 of 2. Zoals je nu wel door zal hebben zal dat niet lukken met al die -remmers, -stillers, -blokkers, enzovoort. Je lichaam heeft hiervoor de juiste energie en voeding nodig. Dat gaan we in deze en de komende blogs, stap voor stap, uitleggen. Zo krijg jij meer inzicht in welke hulpverlener(s) of welke middelen je nodig hebt om aan je lichaam, brein en hart dat te geven wat het nodig heeft.

Reinigen en genezen

Reinigen en genezen zijn dus enorm met elkaar verbonden. Waarschijnlijk dat ze daarom in de Middeleeuwen dachten alle ziekten op te lossen met bloedzuigers, die het bloed moesten reinigen. Vandaag de dag is er veel meer concrete kennis rond ontgiften en zijn gelukkig de middelen veranderd. Toch, het basisprincipe begrepen ze al: ‘Je kan niet genezen zonder te reinigen.’ Een vervuilde machine kan immers niet draaien. Dat geldt ook voor het mechanisme van je zelfgenezend vermogen.

Hoe weet je dat je lichaam reinigt?

Tijdens het reinigingsproces zal je merken dat je lijf aan het ontgiften is. Je merkt dit aan de volgende signalen:

 • Je stoelgang is afwisselend hard en plat.
 • Je urine is sterk gekleurd en geurend.
 • Je zweet geurt sterker en je kan zelfs even een nare lichaamsgeur krijgen.
 • Je adem gaat onfris ruiken.
 • Je huid kan vlekjes en pukkeltjes gaan vertonen.
 • Je smaak- en geurzin worden geleidelijk aan sterker.
 • Je lichaam kan een aantal dagen pijnlijk, stram of stijf aanvoelen.
 • Je kan een paar dagen hoofd- of spierpijn hebben

Dit noemt men een ‘genezingscrisis‘. Je lichaam is zich aan het ontdoen van heel wat afvalstoffen. Dit zijn natuurlijk niet meteen aangename bijwerkingen. De mogelijke pijn tijdens deze fase is al helemaal niet leuk. Toch is het dan even belangrijk om op je tanden te bijten en niet op te geven. Je hebt tijdens deze fase trouwens veel rust en water nodig zodat je lijf deze afvalstoffen goed kan afvoeren. Naar een pijnstiller grijpen is dus enkel een goed idee als je door de pijn niet zou kunnen slapen. Plan al van te voren wat extra rust in, poets je tanden wat vaker en neem eens vaker een douche… Je komt hier doorheen en de voordelen zijn veel groter dan deze kleine, tijdelijke ongemakken!

Bijwerkingen van de reiniging? Goed!

Het reinigingsproces verlost je lichaam immers van afvalstoffen. De ziektefase waarin je momenteel verkeert, zet zo een stapje terug naar een lagere fase. De ongemakken die daarmee gepaard gaan horen bij je ‘genezingscrisis’. Daar vertel ik later meer over.

Eigenlijk zijn het goede tekens, want ze zijn het bewijs dat je vastgezette afvalstoffen uit je lichaam verwijderd worden. Ze komen naar buiten in een bepaalde volgorde. Van het celniveau stromen ze naar je lymfe om vervolgens via je bloedbaan en lever bij je uitscheidingsorganen terecht te komen die er perfect hun weg mee weten.

Reinigen schema

Alleen via deze weg kan je uiteindelijk terug naar een optimale uitscheiding evolueren en terug in volledige gezondheid verkeren. Wanneer er een ultieme balans ontstaat tussen je opname van voedingsstoffen en de uitscheiding van afvalstoffen, pas dán verkeer je in uitstekende gezondheid.

Dit principe verklaart meteen het verschil tussen een dieet en de aanpak van 3-isOne.

Diëten versus 3-isOne

Bij 3-isOne starten we altijd met reinigen. Het is namelijk het opstapelen van afvalstoffen dat leidt tot overgewicht en chronische ziekten. Je gifstoffen zetten zich steeds dieper en dieper vast in je lichaam, zoals Dr. Reckweg duidelijk maakt in de eerder vermelde 6 fasen.

Het probleem bij gewone diëten is dat deze geen rekening houden met dit principe en met je zelfgenezend vermogen. Integendeel: de meeste diëten bevatten heel wat producten met allerlei smaak-, kleur- en zoetstoffen. Een tweede probleem met veel diëten is dat gifstoffen zich vastzetten in je vetweefsel. Het woord ‘afval’ staat in het werkwoord ‘afvallen’ dus onbewust eigenlijk wel op zijn plaats. Doordat je gewicht gaat verliezen, komen er plots heel veel afvalstoffen vrij die in het lichaam gaan rondcirculeren. Dit teveel kan het lichaam moeilijk verwerken waardoor het deze opnieuw wil opslaan in je vetmassa. Je gaat dus weer gemakkelijker vet vasthouden zodat die afvalstoffen ergens terecht kunnen. Dit jojo-effect is iets waar de meeste mensen die al een dieet hebben gevolgd al mee te maken hebben gehad. Alleen door je lichaam eerst te reinigen, is het mogelijk om voorgoed van dat extra vetweefsel af te komen.

Het zelfgenezend vermogen activeren

Het spreekt voor zich dat als je deze logica omtrent het zelfgenezend vermogen toepast, dat elke ziekte omkeerbaar is. Helaas is het even vanzelfsprekend dat hoe verder in het ziekteverloop je je bevindt volgens die 6 fasen, hoe meer moeite het je zal kosten om te herstellen. Vooral fase 4 is het addertje onder het gras, omdat je in die fase nauwelijks nog last zal ondervinden. Het lijkt alsof alles prima met je gaat, omdat je lichaam de kracht niet meer heeft om te reageren tegen wat er gaande is. Het is alsof je al te lang in een bad zit met heet water en de herinnering aan fris, verkwikkend water vergeten bent.

Bad nemen

Bij ziekte maak je dan ook geen koorts meer! Sommige mensen denken dat dat goed nieuws is, dat hun lichaam net sterker is dan dat van anderen. Het tegendeel is waar. Enkel mensen met een krachtig lichaam en krachtig immuunsysteem maken nog koorts aan. Vaak is het ook tijdens deze fase dat depressies de kop op steken. Voor je het weet ga je sluimerend en onwetend naar de volgende fase. Vandaar dat voeding en leefstijl bij preventie en herstel zo’n cruciale rol spelen!

Dat is het goede nieuws: eens je tot herstel bent gekomen, heb je ook de toolbox om je leven lang te vermijden dat je weer in dezelfde situatie zal terechtkomen.

Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen!

Dit is mijn motto als ik cliënten leer hoe ze na hun traject aan de slag kunnen blijven gaan met preventie en herstel. Je ziet dat je na het reinigen leert om via een opbouwfase naar een nieuw levensplan te gaan. Dit is waar het bij heel wat reinigingskuren fout loopt. De opbouw en wat je daarna doet zijn minstens even belangrijk als de reiniging zelf. En wees gerust: eens je in het levensplan beland bent, is er nog tijd en ruimte genoeg voor heel wat van je favoriete gerechten of drankjes. Bovendien is bij heel wat mensen hun smaakpatroon in die paar weken tijd meestal zodanig veranderd dat een aantal smaakverleidingen vanzelf wegvallen. Pas na deze stappen te hebben doorlopen, kan echt goed ‘intuitief’ eten.

Hoe activeer je je zelfgenezend vermogen?

Hoe moet je nu dat zelfgenezend vermogen gaan activeren? Vooral voeding speelt een belangrijke rol. Het vermijden van voeding die afvalstoffen met zich meebrengt is hierbij cruciaal. Vergelijk het met een aantal weekjes vakantie om grote kuis te doen, terwijl je enkel nog je écht noodzakelijke aankopen doet. Je focust enkel op het opruimen. Dat is wat jij je lichaam gunt tijdens je reiniging.

Wandelen en bewegen

Naast voeden is bewegen ook heel belangrijk! Korte, regelmatige bewegingen helpen je om de vastgezette afvalstoffen af te voeren. En natuurlijk is rusten ook erg van belang. Je lichaam, in het bijzonder je lever, voert het best afvalstoffen af in rust. Tenslotte blijft goed ademen heel belangrijk. Ademhalingsoefeningen optimaliseren je zuurstofopname en dat hebben al je organen broodnodig, ook je uitscheidingsorganen. Voelen is ook enorm belangrijk. Want voor een duurzaam resultaat gaan we ook daarmee aan de slag. Dat is de bewustwording die uitgebreid besproken wordt in de blog over emo-eten.

Eten, bewegen, rusten, ademen, voelen

Het is dus duidelijk! Álle pijlers 3-isOne spelen een erg belangrijke rol tijdens het activeren van je zelfgenezend vermogen door middel van reiniging.

Elti's - 5 pijlers

Een genezingscrisis?

Het is zeer waarschijnlijk dat je tijdens het activeren van je zelfgenezend vermogen een genezingscrisis zal ervaren. Dit is het fenomeen dat optreedt als je klachten ondervindt bij het terug gaan naar een vorige ziektefase. Daarbij is het namelijk mogelijk dat klachten die je had ‘overwonnen’ zullen terugkeren. Dit is helaas waar veel mensen afhaken. Ze denken namelijk dat ze ‘hervallen‘, dat hun traject, behandeling of reiniging niet werkt, maar eigenlijk is ook dit weer een goed teken. Daarom leg ik dit principe altijd goed uit aan cliënten, zodat ze hier mentaal op voorbereid zijn. Want het betekent net dat je lichaam weer krachtiger wordt. De klachten die terugkomen zijn meestal tijdelijk, zodat ze genezen kunnen worden. Want door het nemen van allerlei -stillers, -remmers of -blokkers, onderdruk je de klachten waardoor je opschuift naar een volgend ziektestadium. De vorige klachten zijn dus nooit echt genezen geweest. Dat moet aldus nog gebeuren.

Ziektebeelden volgens fase
Bron: http://natuurgeneeskunde.eang.eu/

Vertrouwen op je genezing

Belangrijk is ook dat je je bewust bent van je zelfgenezend vermogen en vertrouwt op je herstel. Ik heb het dan niet alleen over de fysieke impact van mentale wanhoop. Het staat immers wetenschappelijk vast dat alle cellen van je lichaam maximum om de 2 jaar vernieuwen, afhankelijk van waar ze gelokaliseerd zijn. Dit is een vaststaand feit. Sta daar eens bij stil als er bv. medicatie wordt ingezet waarbij ook goede cellen als collateral damage worden aangetast. Als jij je machine goed onderhoudt, doet die als vanzelf ongelofelijk werk! Dat onderhoud kan wat moeite kosten, maar het is dan ook écht de moeite waard.

Elti Zelfgenezend vermogen

Je staat er niet alleen voor!

Je merkt het: je zelfgenezend vermogen activeren vraagt een inspanning. Maar de resultaten zijn vaak buiten de verwachtingen en dat getuigen heel wat mensen. En gelukkig sta je er niet alleen voor. Bij 3-isOne werkt elk traject volgens hetzelfde stappenplan en dezelfde logische, wetenschappelijk onderbouwde principes. Bovendien hebben we verschillende trajecten (met een 3-isOnecoach als begeleider) afhankelijk van de hardnekkigheid van je klachten, je budget, je tijd, etc. Onze starttrajecten zijn volledig online. Omdat ieder lichaam anders is, raden we aan te starten bij een toegankelijk online consult of een kennismakingsworkshop over dit zelfgenzend vermogen. Bij beiden krijg je een volledige, individuele gezondheidsanalyse. Van daaruit ben je al een hele stap op weg om ook met jouw natuurlijk zelfgenezend vermogen aan de slag te gaan!

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.