Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

10 zomerse gezonde afkoelende voedingsmiddelen

Zomerse gezonde afkoelende voedingsmiddelen

Voorlopig heeft de zomer dan misschien nog niet veel waterpret en zonnebaden opgeleverd, maar we zijn optimistisch. Voor we het weten kunnen we genieten van stralend weer en dan is het gauw te warm voor ons Noord-Europeanen. Gelukkig is dat een luxeprobleem en zijn er genoeg gezonde afkoelende voedingsmiddelen, die je kunnen verfrissen als het warm is. We zetten ze even op een rijtje.

1. Kokosnoot

Kokosnoten zijn een van de meest bekende afkoelende voedingsmiddelen. Ze groeien niet voor niets aan kokospalmbomen, die in warme streken groeien. De schil van deze steenvrucht is hard en hol. Dit zorgt ervoor dat die drijvend op het water de woeste zee kan trotseren om na een lange reis aan land te spoelen en daar een nieuwe palmboom te doen groeien. Onder het vruchtvlees bevindt zich de typische harige noot die we allemaal kennen met daarin het bleke, vezelige kiemwit en de waterige kokosmelk (het vloeibare kiemwit).

Je treft kokosnoot vaak aan in heerlijke zomerse cocktails, zoals piña colada, maar je kunt het ook in allerlei verfrissende zomergerechtjes verwerken zoals salades en gebakjes.

2. Munt

Dit bekende naar menthol geurende kruid is vooral in de zomer erg populair. Het wordt vaak gebruikt om verfrissende drankjes een extra boost te geven. Maar munt geeft ook meer smaak aan salades, sauzen, soepen en dessertjes in de zomer. Bovendien wordt het vaak gebruikt om patiënten te versterken bij griep of verkoudheid. Het heeft namelijk een slijmoplossende werking. Verder zou het ook een positief effect hebben bij stress, darmontstekingen en helpen bij reisziekte. En dat laatste is tijdens de zomermaanden wel een leuk extraatje. Je kweekt munt heel gemakkelijk in een klein potje op je terras of los in je tuin. Zo kun je naar hartenlust experimenteren met dit verrassende kruid in je keuken.

3. Citroen

Ook citroen doet het goed in zomerse cocktails en zelfgemaakte frisdrankjes. Deze sappige, zure vrucht groeit enkel in warme landen aan bomen of struiken. Ze bevat net als de meeste andere citrusvruchten veel vitamine C. Deze vitamine beschermt onze lichaamscellen, zorgt voor energie en houdt botten en tanden gezond. Ook speelt het een belangrijke rol bij de opname van ijzer en voedt het onze bloedvaten en huid. Binnen de citrusfamilie werken de meeste vruchten afkoelend, bv. ook limoen en sinaasappel. Alle tropische vruchten werken logischerwijze ook verkoelend, zoals papaja, banaan, mango en (water)meloen.

4. Komkommer

Komkommer staat ook bekend om zijn verfrissend effect. Vaak wordt het als ingrediënt gebruikt in frisse gin-tonics, maar het mag ook niet ontbreken in een zomersalade. Het wordt in de Benelux dan ook zelden warm gegeten, wél heel vaak rauw! De komkommer bevat heel veel water en heeft een subtiele smaak, die zelfs veel kinderen aanspreekt. Zeker de minikomkommers vallen bij de allerkleinsten enorm in de smaak. En je kan ook enorm creatief zijn met komkommers. In zomerse gerechten worden wel eens kleine sculpturen van komkommer toegevoegd als verfrissende decoratie. Andere afkoelende groenten zijn onder andere spinazie, andijvie, courgette, selder, broccoli, tomaten, avocado en alle slasoorten.

5. Oesters

Oesters zijn onder de zeegerechten ook zeer afkoelend, evenals de inktvis. De gewone oester of platte oester is een waar lekkernij en wordt vaak rauw geserveerd op feestjes. Vaak worden oesters gegeten met een beetje zout en citroensap. Het is niet zo vreemd dat deze zeevrucht behoort tot de afkoelende voedingsmiddelen, want zo ervaar je ze ook op de tong. Geen enkel ander weekdier kan je zo de pure smaak van de zee doen ervaren als een oester. De oceaan in je mond! En het feit dat ze ook nog eens boordevol mineralen zitten, vooral zink, maakt ze ook nog eens erg gezond!

6. Spelt

Spelt is het gezondere broertje van tarwe. Net als rogge wordt het door veel mensen met spijsverteringsproblemen veel beter verdragen. Deze granen behoren alle drie tot de categorie van de granen met een verkoelende werking. Een sneetje zelfgebakken speltbrood of een handvol speltgranen kan dan ook een lekkere zomerse aanvulling zijn bij je kommetje soep of salade bij de lunch. Afkoelende voedingsmiddelen zijn dus niet per se altijd dingen die je in de koelkast bewaart.

7. Bio yoghurt

Verkoelende voedingsmiddelen voor de zomer

Yoghurt is onder de zuivelproducten enorm verkoelend in de zomer. Van de afkoelende voedingsmiddelen is het een van de meest eenvoudige, want deze heb je wel gewoon uit de koelkast te pakken! Ben je dus verknocht aan je havermoutpapontbijt maar wil je op een warme zomerochtend eens iets anders? Dan kan je je havermout ook afwisselen met biologische natuuryoghurt. Kies dan ook steevast voor volle of minstens halvolle yoghurt. Doe er wat vers fruit bij en je kunt weer eindeloos gaan variëren!

8. Tamari

Tamari is een heel verfrissende toevoeging aan gerechten zoals 5 smaken salades. Tamari is een suiker- en glutenvrije sojasaus die dus net als gewone sojasaus het bijproduct is van gefermenteerde sojabonen. Alleen wordt er in principe geen tarwe gebruikt bij het fermentatieproces, waardoor dit trager verloopt maar duurzamer is. Bij goedkopere merken check je best even de verpakking om te zien of dit weldegelijk het geval is. Onder de sausen en specerijen werkt tamari verkoelend en het is dus een must have in je keuken tijdens de zomerperiode. Maar eigenlijk verdient tamari sowieso zeker een plaatsje dichtbij het kookfornuis doorheen het hele jaar. Andere afkoelende specerijen, sauzen en aanverwanten zijn bijvoorbeeld: Agar Agar, miso, dragon, salie en gewoon keukenzout.

9. Kalkoen

Dat een stevige steak niet echt een verkoelend gerecht is tijdens de zomer, zul je vast al hebben kunnen raden, maar welke vleessoorten zijn dan wél afkoelende voedingsmiddelen? Kalkoen is wellicht de koploper van de verkoelende dierlijke producten, maar ook eend en gans zijn uiterst geschikte maaltijden op zwoele zomerdagen. En zodra het een beetje frisser wordt, is kalkoen natuurlijk een perfect ingrediënt voor een verwarmende bouillon.

10. Cashewnoten

Tenslotte is er ook veel verschil in noten, pitten en zaden wat betreft het effect dat ze hebben op je lichaam en hoe vriendelijk ze zijn voor je vertering. Cashewnoten worden ook wel cachounoten, bombaynoten, katjang of olifantsluis genoemd. Eigenlijk zijn het de zaden van de kasjoeboom die onder een schijnvrucht hangen in een giftige huid, die bij het oogsten uiteraard eerst wordt verwijderd. Samen met zonnebloempitten staan cashewnoten binnen de categorie noten, zaden en pitten het meest bekend om hun verkoelend effect op ons lichaam tijdens warme periodes. Alleen hebben cashewnoten een veel gunstigere energetische waarde dan zonnebloempitten. Ze zijn erg voedzaam en rijk aan eiwitten en ijzer. Bovendien bevatten ze ook veel magnesium en fosfor. Cashewnoten zijn erg geschikt als snack of tussendoortje, rauw of geroosterd. Zeker met een beetje zout kunnen ze in de namiddag een snelle oplossing vormen tegen een dipje. Bovendien zijn ze een onderschat ingrediënt in heerlijke gezonde desserts, zoals bv. een fruitige notencake.

Verrassende receptjes!

Ken jij nog verrassende receptjes met deze afkoelende voedingsmiddelen? Dan mag je daar altijd onze community mee inspireren op onze besloten Facebookgroep. We leren immers het meest van elkaar door onze ervaringen en ideeën te delen. Lid worden kan op eenvoudig verzoek.

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
  • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
  • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
  • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
  • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Herbronningsreis

Lees verder

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.