Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Kalkoenbout met tamari en zoete groenten

Kalkoenbout met tamari en zoete groenten

Ingrediënten

kalkoenbout

750 g

rode ui

1

look

2 tenen

rozemarijn

1 el

tamari

8 el

olijfolie

2 el

water

500 ml

pastinaak

300 g

wortel

300 g

Iedere week maak ik wel een hele kip of een kalkoenbout klaar. Door vlees met bot lang te laten stoven krijg je een gerecht met extra voedingswaarde dat uit de botten in je saus komt. De overschot van deze saus voeg ik altijd toe aan mijn soepen, wat een lekker extra smaak aan de soep geeft. Zo zorg je ook voor veel minder afval.

Dit gerecht heeft een heel mooie zoet/zout-combinatie waardoor het echt smullen is voor heel het gezin. Tamari is een heel dankbare smaakmaker in veel gerechten. Het zorgt voor variatie in je weekmenu.

Bereiding

 1. Zet een stoofpot of -pan op het vuur. Verhit de olie. Snipper intussen de ui en de look en laat deze glazig aanstoven. Doe er dan het vlees in en laat dit aan 2 kanten licht bruinen. Strooi over het vlees de rozemarijn.

 2. Giet de tamari over het vlees en voeg het water toe. Zet nu het deksel op de pot en breng het vocht aan de kook. Verlaag dan het vuur tot een minimale stand. Laat het geheel verder garen of kies er eventueel voor om dit verder in de oven te doen (op 160°C). Reinig de groenten en snij deze in vierkante blokjes of schijfjes.

 3. Voeg na 1 uur garen de groenten toe. Zet opnieuw het deksel op de pot en laat het geheel nog 45 minuten verder garen. Na 2 uur is het gerecht klaar. Je kan ervoor kiezen om deze saus in te dikken door wat kuzu op te lossen in wat koud water en dan aan de saus toevoegen. Laat in dat geval de saus dan nog 3 minuutjes inkoken.

Extra tips:

 • Een saus kan je binden door 2 tot 3 kl kuzu op te lossen in koud water. Daarna meng je deze met de saus en laat alles nog enkele minuten doorkoken.
 • De pastinaak of wortelen kan je vervangen door andere zoetkokende groenten zoals zoete aardappel, rode biet of raap.
 • Het gerecht is waarschijnlijk kindvriendelijker als je het enkel met wortels maakt. Je kan dan stap voor stap andere groenten beetje per beetje toevoegen en uitproberen.
 • Bij dit gerecht hoort een eenvoudige salade of wat witloof, eventueel met een mosterddressing.
 • In dit gerecht kan je de kalkoenbout ook vervangen door een hele kip of kippenbouten.
 • Je kan de overschot van de saus toevoegen aan je soep om afval te besparen.

Heb je genoten van je kalkoenbout met tamari? Word dan lid van onze besloten Facebookgroep en post daar gerust foto’s van je gerecht. Je kan ons ook volgen op LinkedIn of Instagram. Of kom nog meer bijleren over gezonde voeding op onze volgende kookworkshop.

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Persoonlijke begeleiding?

Contacteer ons vrijblijvend, we kijken graag hoe we u verder kunnen helpen.