Goed ademen is belangrijk. Door diep uit te ademen, ontdoen we ons van koolzuurgas, CO². Maar het zorgt niet alleen voor de afvoer van afvalstoffen. Het maakt ook dat je achteraf meer zuurstof kunt opnemen. Wie diep uitademt, kan daarna dieper inademen.
Meer ruimte creëren voor zuurstof is altijd een goede zaak. Het belang van zuurstof in ons lichaam wordt vaak onderschat. Onze hersenen hebben zuurstof nodig om goed te functioneren. Zuurstof is bovendien de drijvende kracht om ons metabolisme, onze vetverbranding in gang te houden.
Het effect van stress op onze ademhaling
Iedereen weet dat stress niet goed is voor ons lichaam. Maar wist je dat dat voor een deel komt door de negatieve invloed van stress op onze ademhaling?
Onder stress gaan we stoppen met ademen of onze ademhaling blokkeren. In andere stresserende omstandigheden gaan we sneller of oppervlakkiger ademen. Dit zorgt in beide gevallen voor minder of slechtere zuurstofopname. Hierdoor worden er minder afvalstoffen afgevoerd wat dan weer leidt tot energieverlies.
Ademen: doe de test!
Word je om te beginnen al even bewust van je ademhaling en test jezelf. Tel gedurende 1 minuut hoe vaak je inademt. Een goede ademfrequentie is 6 tot 8 keer per minuut. Vaker ademen kan je energiepeil negatief beïnvloeden. En door dat energieverlies gaan we gemakkelijker grijpen naar koffie of extra tussendoortjes. Een goede ademhaling zorgt dus zowel voor vitaliteit als voor een gezond gewicht.
Oefen je ademhaling dagelijks!

Net zoals veel dingen vraagt een optimale ademhaling om oefening. Om zo goed mogelijk in en uit te kunnen ademen voor maximale zuurstofopname en meer energie, moet je dagelijks oefenen. Dit hoeft echt niet lang te duren, maar het is belangrijk. Elke dag 3 keer 1 minuut ‘ademen’ is voldoende om snel vooruitgang te boeken. En samen ademhalingsoefeningen doen is nog leuker. Heb je geen partner? Leg dan contact met anderen op onze besloten Facebookgroep.
- Adem diep in en voel hoe je middenrif in de richting van je longen duwt.
- Adem dan langzaam weer uit en herhaal.
Op 1 minuut tijd zou je gemiddeld 6 ademhalingen moeten tellen. Hou dit een tijd vol en merk gewoon het verschil in heel je lijf!
In alle 3-isOnetrajecten wordt heel veel aandacht besteed aan ademhaling en krijg je begeleidende oefeningen. Wil je hier meer over leren en ook praktische oefeningen krijgen voorgedaan in duidelijke instructievideo’s? Dan is een traject bij 3-isOne zeker iets voor jou. Heb je specifieke klachten die verband hebben of een impact hebben op je ademhaling, zoals bijvoorbeeld astma, chronisch hoesten, kortademigheid, etc., dan is het raadzaam om eerst even een online consult in te plannen.
