Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Banner kinesiologie

Inleiding

Toegepaste kinesiologie maakt deel uit van een holistische benadering van gezondheid en welzijn, in de jaren 1960 ontwikkeld door Dr. George Goodheart, een chiropractor. Het verschilt van de algemene kinesiologie, die beweging en lichaamsmechanica bestudeert. Toegepaste kinesiologie gebruikt specifieke spiertesten om onevenwichtigheden in het lichaam te identificeren en te behandelen, met de bedoeling het zelfgenezend vermogen van het lichaam te ondersteunen (International college of applied kinesiology).

Er zijn meer dan 80 methoden van kinesiologie ontwikkeld. Enkele van de bekendste zijn Professionele Toegepaste Kinesiologie, Neuro Emotionele Techniek, Klinische Kinesiologie en Touch for Health. Deze technieken worden gebruikt door verschillende professionals, zoals chiropractors en fysiotherapeuten, maar ook door geïnteresseerde leken die hun gezondheid en welzijn willen verbeteren (International college of applied kinesiology).

Toegepaste kinesiologische communicatie kan een breed scala aan fysieke en emotionele klachten helpen behandelen, zoals hoofdpijn, lichaamspijn, fobieën, angst, zelf-saboterend gedrag en orgaanstoornissen. Hoewel het aandoeningen niet geneest, helpt toegepaste kinesiologie blokkades in het lichaam op te heffen, waardoor het lichaam zichzelf op natuurlijke wijze kan herstellen.

Kinesiologie versus toegepaste kinesiologische communicatie

Kinesiologie is de wetenschappelijke studie van menselijke beweging, terwijl toegepaste kinesiologie een praktische, holistische benadering van gezondheidszorg is die gebruikmaakt van spiertesten om lichaamsfuncties te beoordelen en onevenwichtigheden te behandelen.

Spiertesten in de praktijk

Een cruciaal aspect van toegepaste kinesiologie is het gebruik van spiertesten. Dit is een effectieve methode die ons lichaam feedback geeft en helpt bij het genezingsproces. Spiertesting is een techniek die zorgvuldigheid en vaardigheid vereist waarbij intentie & integriteit heel belangrijk is. 

Recente onderzoeken laten zien dat wanneer spiertesten op de juiste manier worden uitgevoerd, de hersenfrequenties van beide personen synchroniseren (Prof. Frank Bittmann, Universiteit van Potsdam).

Spieren worden “zwak” of “sterk”,  dit verwijst niet naar de algemene kracht van de persoon, maar eerder naar hoe de spier en het lichaam reageert op omgevingsfactoren zoals voeding, dranken, supplementen, relaties, leefstijl, emoties enz…. Een eerste spiertest beoordeelt of een spier correct werkt, dit wordt het ijken van de spieren genoemd. Van bij dit referentie punt zal de spier aangeven of  uitdagingen een verandering veroorzaken, van sterk naar zwak of omgekeerd (International college of applied kinesiology). Testen is niet zo eenvoudig het vraagt heel wat oefening en zoals reeds aangegeven de juiste intentie en integriteit.  

De driehoek van gezondheid

Figuur 1 overgenomen uit https://www.chcdeewhy.com.au/ (contemporary healthcare)

D.D. Palmer, de grondlegger van de chiropractie, legde de basis voor het concept van de gezondheidsdriehoek. Hij identificeerde drie fundamentele oorzaken van ziekte: structurele, biochemische, en emotionele oorzaken.

De gezondheidsdriehoek illustreert hoe deze drie factoren met elkaar samenhangen en onze algehele gezondheid beïnvloeden. Het basisidee is dat een evenwicht tussen deze drie elementen essentieel is voor een goede gezondheid en dat een onevenwichtigheid in een van de aspecten de andere twee negatief kan beïnvloeden.

 • Structureel vlak: Dit omvat botten, spieren, pezen, banden en gewrichten. Fysieke problemen, zoals letsel of een verkeerde houding, kunnen de structuur en functie van het lichaam negatief beïnvloeden. Gezondheidswerkers richten zich vaak op het corrigeren van deze structurele onevenwichtigheden om pijn en andere symptomen te verlichten.
 • Biochemisch vlak: Dit verwijst naar de biochemische processen van het lichaam, zoals voeding, spijsvertering, metabolisme en de balans van hormonen en neurotransmitters. Chemische onevenwichtigheden, zoals voedingstekorten of blootstelling aan gifstoffen, kunnen onze gezondheid ook negatief beïnvloeden. Gezondheidswerkers kunnen helpen het evenwicht in het lichaam te herstellen door deze chemische onevenwichtigheden aan te pakken.
 • Emotioneel vlak:  omvat emotioneel welzijn, psychologische veerkracht en stressmanagement. Mentale en emotionele factoren spelen een cruciale rol in onze gezondheid. Stress, angst en negatieve gedachten kunnen leiden tot lichamelijke symptomen en bestaande problemen verergeren. Therapeuten die de gezondheidsdriehoek toepassen zullen ook kijken naar de mentale en emotionele aspecten van een patiënt en passende interventies voorstellen om deze factoren aan te pakken.

In FKC kinesiologie, zoals toegepast bij 3-isOne, wordt een extra dimensie toegevoegd aan de driehoek van gezondheid:

 • het energetische vlak. Hier richt men zich op allerlei oorzaken van energietekorten en energielekken, variërend van slaapproblemen tot geblokkeerde chakra’s, een te laag trillingsgetal of “onbewust op de rem trappen” omdat men niet het juiste levenspad bewandelt volgens de zielsopdracht (FKC). Door nog meer op energetisch niveau te werken, worden factoren aangepakt die iemands gezondheid en welzijn kunnen beïnvloeden (FKC).

Door deze extra energetische component te integreren krijgen gezondheidswerkers een nog completer beeld van de factoren die iemands gezondheid beïnvloeden. Het stelt hen in staat nog preciezer en effectiever te werken aan het herstel van evenwicht en harmonie op alle niveaus: structureel, biochemisch, mentaal en energetisch. Dit maakt een nog meer holistische benadering van gezondheidszorg en welzijn mogelijk (FKC). Bij helende opstellingen wordt de combinatie van alle gewone opstellingen gebruikt samen met de extra tools van deze vorm van kinesiologie. In de workshop energetische hygiëne en kinesiologisch testen leer jij hoe je met energie kan werken, hoe je de wijsheid van je lichaam kan toevoegen aan de intelligentie van je brein.

Klachten en aandoeningen waarbij toegepaste kinesiologie wordt gebruikt bij 3-isOne:

 1. Spijsverteringsproblemen: Een opgeblazen gevoel, zure reflux of voedselintoleranties? Spiertesten en voedingsadviezen zijn slechts een deel van de oplossing, terwijl ook voeding, stress en emoties worden aangepakt om je spijsvertering weer op orde te krijgen.
 2. Allergieën: Hooikoorts, voedselallergieën of andere allergische reacties, te kijken naar je levensstijl, omgeving en emotionele factoren die invloed kunnen hebben op je allergieën.
 3. Stress en spanning: Met behulp van toegepaste kinesiologie worden stressgerelateerde klachten behandeld zoals hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out en chronische vermoeidheid, met aandacht voor zowel fysieke als emotionele en mentale aspecten.
 4. Emoties en gevoelens: Worstelen met angst,  of andere emotionele problemen? 
 5. Hormonale balans: Problemen met hormonen, zoals menopauze, fertiliteitsproblemen, schildklierproblemen? 
 6. Overgewicht, de in het lichaam opgeslagen trauma’s worden geheeld, wanneer deze losgelaten worden, kan het lichaam ook het laagje die de trauma’s wegstopt loslaten.
 7. Allerlei pijnklachten, hoofdpijn, migraine, spierpijn, gewrichtspijn, onbegrepen pijn,… kunnen hun oorsprong hebben in spanningen of energetische blokkades
 8. Levensvragen zoals: levensdoel, communiceren met je ziel, vinden van je zielsweg, je innerlijk kind, problemen in het familiesysteem, je volgende stap zien, je onbegrepen klacht,…Het is een extra tool om lichaam, brein en hart te verbinden. 

Dit zijn enkele klachten waarbij 3-isOne wordt mee gewerkt.

We kunnen alles testen, maar we kunnen niet altijd alles aanpakken. We kunnen het met kinesiologie wel duiden. Soms is er onherstelbare schade of is de ziekte al te ver gevorderd om op een natuurlijke manier volledig te herstellen. De combinatie van natuurlijk genezen en kinesiologie kan vaak de last verzachten en een helpende hand bieden. 

Uitgebreide analyse van de oorzaak van de klachten

De combinatie van het kinesiologisch testen volgens FKC, de 3-isOne analyse en een FIDlab bloedonderzoek, zelf ben ik Fidlab healthcare professional, zorgt dat de oorzaak, de speld in de hooiberg, gevonden kan worden bij tal van jarenlange chronische klachten. Je krijgt zowel de cijfers zwart op wit samen met de duiding, dit gaat veel verder dan enkel een fysiek klassiek bloedonderzoek. Je wordt holistisch onderzocht. Zowel het fysieke, het emotionele, mentale als energetisch wordt geanalyseerd. Na de analyse zal je verteld worden welke aanpak voor jou het beste is, om de door jou gewenste gezondheidsresultaten te behalen.

Bronnen:

INTERNATIONAL COLLEGE OF APPLIED KINESIOLOGY. https://www.icak.com/what-is-applied-kinesiology.html

https://www.intquadraat.be/

https://www.chcdeewhy.com.au/services/applied-kinesiology-dee-why/

https://www.icakusa.com/what-is-ak

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Gezond nieuw leven? Eerst gezond vruchtbaar en zwanger!

Een gezonde baby start al lang voor de zwangerschap, het begint bij fertiliteit en de planning van de zwangerschap. Waar...

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.