Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Je immuunsysteem redt je leven iedere dag!

gember en citroen voor het immuunsysteem

Ons immuunsysteem werkt dag in dag uit, stilletjes achter de schermen. Je lichaam heeft geen vaccin nodig om een griep te bestrijden of te vermijden, maar een goed immuunsysteem, voldoende slaap, voldoende water en goede voeding. Je kan hierop vertrouwen. Het werkt nóg beter als jij het de nodige ondersteuning geeft.

Specifiek vs. niet specifiek

Onze immuniteit bestaat uit een specifiek en een niet specifiek afweersysteem.

 • Niet-specifieke immuunsysteem:
  Bij een eerste contact met een micro-organisme reageert het lichaam met een niet-specifieke afweerreactie, verzorgd door granulocyten, monocyten en macrofagen. Dit weert nieuwe ziekmakende micro-organismen uit het lichaam. (Niet-specifiek immuunsysteem)
 • Specifieke immuunsysteem:
  Nu gaat het specifieke immuunsysteem hiervan een soort databank opmaken in je lichaam, zodat bij hernieuwd contact met deze indringer, die snel herkend zal worden door het specifiek immuunsysteem en snel aangevallen door T-lymfocyten via de specifieke afweerreactie. Dit immuunsysteem maakt dus antistoffen aan tegen reeds gekende ziekmakers. Dat is trouwens ook het werkingsprincipe van vaccins

Immuunsysteem: wat kan je zélf doen?

Wanneer onze weerstand niet krachtig genoeg is, vermenigvuldigen ziektekiemen zoals bacteriën, virussen en parasieten zich heel snel en ontstaan verkoudheden, oorontstekingen, een verstopte neus of zelfs griep. Zo kunnen we ziek worden op reis, na veelvuldig antibioticagebruik, etc. Bijgevolg kan het immuunsysteem wat ondersteuning gebruiken, bv. bij extra werk of stress, inspanningen en vermoeidheid. Waar traditionele geneesmiddelen enkel de symptomen gaan onderdrukken (‘blokken’, ‘stillen’ or ‘remmen’), kan jij zelf met lekkere gerechtjes en drankjes, voor kinderen van 1 tot en met 99 jaar, de 3 systemen van je afweermechanisme ondersteunen.

 1. Barrière 1: bescherming van cellen en weefsels tegen oxidatieve stress. Antioxidanten dragen bij tot de instandhouding van een normale huid.
 2. Barrière 2: Rijke voedingsbron, bijvoorbeeld groenten, voor de darmflora.
 3. Barrière 3: Specifieke stofjes die bijdragen tot een normale werking van het immuunsysteem en die lichaamsvreemde micro-organismen onschadelijk maken.

Er bestaat een sterke wisselwerking tussen de twee verschillende elementen van het afweersysteem. Weet dat een vaccinatie enkel de specifieke afweer stimuleert. Gevaccineerde mensen met een zwak immuunsysteem hebben daardoor niet veel baat bij vaccinatie. Ze reageren er vaak heel heftig op.

Microflora voor een krachtig immuunsysteem

De darmen, met de microflora, zijn de basis voor een krachtig basis immuunsysteem.

Vezels zijn essentieel voor een goede spijsvertering en weerstand. Deze belangrijke voedingsstoffen komen voor in volkorengranen, bonen, fruit en groenten. We noemen ze ook wel ‘prebiotica’ omdat ze in feite meer voeding zijn voor alle goede micro-organismen in onze buik. Vezels, vooral uit volle granen, groenten, noten en zaden, zijn essentieel voor een gezond spijsverteringsstelsel. Ze houden de darm schoon en voorkomen dat er ziekmakende bacteriën of schimmels gaan groeien in onze darmen. Ze zorgen ervoor dat giftige stoffen die zich ophopen in ons lichaam en ons immuunsysteem uitdagen uitgescheiden worden. Dit voorkomt ontstekingen en verhoogt de weerstand.

Eet dus volop noten, zaden, dagelijks 2 porties groenten en volle granen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van voedingsstoffen die je immuunsysteem sterk kunnen ondersteunen.

Mineralen, vitaminen en antioxidanten

Mineralen zijn erg belangrijk om ons immuunsysteem te ondersteunen. Selenium heeft ons lichaam bijvoorbeeld nodig voor de productie van antilichamen. IJzer verhoogt onze weerstand en zink is zelfs zowat het belangrijkste immuniteitsmineraal. Antioxidanten kunnen ontstekingen verminderen en je cellen tegen schadelijke vrije radicalen beschermen.

Noten, zaden, pitten en bladgroenten

Deze zet je best vaak op het menu, vooral in de winter. Mineralen zoals selenium, ijzer en zink komen er immers rijkelijk in voor.

Haver

Havermoutpap met bosbessen

Haver bevat betaglucaan. Deze stof brengt het cholesterolpeil omlaag en versterkt de afweer. Betaglucaan gaat infecties van het bovenste deel van de luchtpijp tegen en bevordert waarschijnlijk ook de activiteit van witte bloedcellen. Het helpt ook de slijmvorming in je luchtwegen te verminderen. Eet in de winter regelmatig havermoutpap of maak een papje van havergrutten. Haver is bovendien rijk aan silicium, wat zeer goed is voor de botten van groeiende kinderen.

Pompoenpitten en amandelen

Pompoenpitten en amandelen bevatten veel antioxidanten zoals carotenoïden en vitamine E. Daarom kan voeding met antioxidanten je helpen beschermen tegen veel verschillende ziekten. Bovendien is vitamine E erg goed voor je longen. Pompoenpitten zijn rijk aan antioxidanten, ijzer, zink, magnesium.

Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen hebben de grootste antioxidantcapaciteit van alle voedingsstoffen en bevatten vaak ook fytochemische stoffen die ons beschermen tegen ziekten. Door kruiden te gebruiken in je voeding heb je unieke smaakmakers toegevoegd aan je menu en tegelijk ook stoffen die goed zijn voor je gezondheid en immuunsysteem.

Kaneel

Deze verwarmende specerij is rijk aan een essentiële olie die onze natuurlijke weerstand versterkt. Dit is vooral van belang bij virale infecties, zoals verkoudheden en griep. Kaneel verzwakt zowel virussen als bacteriën, zodat het gebruik ervan infecties zoals bacteriële bronchitis en sinusitis kan vermijden. Hoe eerder je start met het toevoegen van kaneel aan je gerechten, hoe beter het resultaat, vooral in de winter. Het is bovendien niet alleen een heerlijke smaakmaker in gerechten maar ook in drankjes. Je kan dit drankje op smaak brengen met wat gember of vers citroensap.

Anijs of venkelzaadjes

Aromatische zaden, zoals venkel en anijs, verminderen de slijmvorming. Het zijn dus perfecte middeltjes om in te zetten bij slijm en snot. Anijszaad verzacht bovendien met zijn dropsmaak keelpijn en verlicht ophopingen in de long- en keelholten.

Receptje voor een genezend drankje:

 • Stamp met een mortier een kop anijs- of venkelzaad fijn.
 • Voeg er 1 liter heet water aan toe (kook water gedurende 20 min. op een heel laag vuurtje).
 • Breng je drankje op smaak met 1 koffielepel honing en een snuifje kaneel.

Deze heerlijke, verwarmende en genezende thee drink je vervolgens tot 3 keer per dag zo warm mogelijk.

Hoe boost jij je immuunsysteem? Ken je zelf nog middeltjes uit eigen ervaringen of experimenten, of uit grootmoeders tijd? Deel ze dan zeker op onze besloten Facebookgroep. Worstel je met je immuniteit door een slechte vertering? Dan heb je misschien baat bij ons starttraject ‘BETER verteren‘ of een kort online consult.

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.