Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Ik leef gezond, maar heb tóch een energietekort

Verwarring over energietekort

Vraag jij je ook wel eens af waarom je regelmatig een energietekort hebt ondanks je gezonde levensstijl? Breek je je hoofd over je dagelijkse energiedipjes, hoewel je toch voldoende slaapt? Vind je het gek dat je ondanks al je inspanningen maar geen gewicht verliest, of je gewicht niet in balans krijgt? Vind je het vreemd dat je vaak last hebt van gezondheidsklachten, ook al ga je geregeld sporten?

1 + 1 = 5?

“1 + 1 is zelden 2”

Tenminste, dat geldt toch vaak voor eten en leven. Het leven is namelijk een veranderlijk proces waarop heel wat factoren een invloed hebben.

Hierdoor kan zelfs ik als ingenieur soms zeggen:

“1 + 1 = soms 2, soms 0,1 en soms 5.”

Wellicht vind je dat een rare stelling, maar volg mijn gedachtengang even mee…

Dat je overgewicht en allerlei gezondheidsklachten krijgt als je te veel calorieën eet, is zo klaar als een klontje! Dat kan ik als ervaringsdeskundige alleen maar volmondig bevestigen. Anderzijds kan ik je absoluut niet verzekeren dat je door weinig calorieën te eten gaat afslanken en gezond zal worden.

Dit idee is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Het is een wijsheid die veel verder gaat dan louter kennis. Diezelfde wijsheid is terug te vinden in de 5 elementen van de voedings- en leefstijlleer.

In ons 3-isOne-model wordt dit ook heel duidelijk weergegeven.

Cyclus met 5 pijlers

Je bent wat je verteert!

Er is nog iets anders waar ik al jaren op hamer dat in het verlengde ligt van die logica.

“Je bent wat je eet,” hoor je vaak. Maar dat klopt niet helemaal…

“Het gaat niet alleen om wat je eet, maar om wat je verteert en dus ook opneemt in je lichaam.”

In de dieetleer gaat men er vaak van uit dat als je iets eet, bijvoorbeeld een rauwe wortel, dat alle vitaminen en mineralen in die wortel zomaar in je lichaam terechtkomen op die plaats waar ze nodig zijn. Natuurlijk is de realiteit veel complexer. Er staat niemand naast je bord met een toverstafje. Je draagt zelf ook wat verantwoordelijkheid…

Verteringsproblemen en energietekort

Mensen met verteringproblemen nemen veel minder vitaminen en mineralen op, ze verteren rauwe voeding nauwelijks. En onder ‘mensen met verteringsproblemen’ versta ik ook iedereen die dagelijks een maagbeschermend pilletje neemt of andere maag-darmmedicijnen. Dergelijke mensen kunnen hierdoor niet voelen of hun vertering al dan niet goed werkt.

Als je moe bent, veel werkt, of zelfs eet terwijl je verder werkt, functioneert je vertering minder goed. Een groot deel van het eten dat je dan eet zal niet goed verteerd worden en dus ook niet goed opgenomen worden in je lichaam.

Misschien denk je nu: “Aha! Dat is goed nieuws! Dan kan ik nog meer eten zonder aan te komen!”

Maar dat klopt natuurlijk niet. Hier zit het addertje onder het gras…

De echte voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, eiwitten, etc.) worden niet (goed) opgenomen, maar de calorieën daarentegen wél. Toch ervaart je lichaam dit als een tekort dus stuurt het signalen van honger door waardoor je nóg meer gaat eten om die tekorten aan te vullen.

Wat kunnen we hieruit concluderen?

“Zélfs al eet je gezond, als je leeft in onbalans, krijgt je lichaam tekorten. En als je lichaam onverzadigd is, krijg je onbalans…”

Deze vicieuze cirkel zal zich uiten via allerlei ongemakken, zoals pijnklachten, ontstekingen, overgewicht, stress, slaapproblemen, en onder andere ook een zwaar energietekort. Verteringsproblemen en energietekort zijn dus erg vaak gerelateerd.

De vicieuze cirkel van energietekort doorbreken

Hoe moet je nu zo’n vicieuze cirkel gaan doorbreken als je eigenlijk wel al een vrij gezonde levensstijl hebt?

Daar komt de 3-isOne totaalaanpak op het toneel… Hiermee voed je je lichaam, brein en hart niet enkel met voeding, maar ook door middel van bewegen, voelen, ademen en rusten. Alleen op die manier kun je de totale energie in je lichaam herstellen en je energietekort voorgoed aanpakken.

Om alles wat je eet goed te verteren en te absorberen moet je je hele levensstijl onder handen pakken. Eens je weet wat te doen, zal je het ook heel logisch vinden. En het is eigenlijk ook allemaal heel eenvoudig.

Luister naar je lichaam…

Het begint met te luisteren naar je lichaam, brein en hart.

Hoe kan jij weten dat wat jij eet goed of slecht voor je is? Dat antwoord kun je gemakkelijk achterhalen door te voelen wat jouw voeding met jou doet. Hoe voel je je direct na het eten van een bord havermoutpap of na een boterham met confituur of kaas? En wat na een half uur? Hoeveel energie heb je nog ‘over’ na de maaltijd?

Hoe voelt je buik voor je gaat slapengaan? Heb je oprispingen tijdens de nacht. Heb je honger bij het opstaan? Heb je honger doorheen de dag?

De regel van 5

Als we wat dieper inzoomen op de 5-elementenvoedingsleer, dan maken zij een opdeling van voeding volgens de seizoenen. Ze hanteren er 5 omdat de nazomer ook meetelt.

Eenvoudig uitgelegd, komt het erop neer dat je moet eten volgens wat de seizoenen je bieden in de streek waar jij woont. Daar bovenop moet je in je voeding ook de 5 natuurlijke smaken in balans te brengen omdat deze 5 smaken, via contact met je tong en je neus, door de smaak en geur, allerlei verteringssappen in je verteringsorganen gaan activeren.

Je herkent het vast wel… Als je een keuken binnenloopt waar iemand aan het koken is ‘komt het water jou in de mond’. Speeksel is maar een van de diverse verteringssappen die je lichaam aanmaakt. Hierdoor kunnen onder andere je maag, darmen, lever en gal zich gaan voorbereiden op het eten dat gaat komen. Ze zullen bijgevolg ook méér verteringssappen gaan aanmaken.

Je lichaam heeft dus nood aan alle natuurlijke smaken. Dit zijn er ook 5: zuur, bitter, zoet, ‘scherp’ en zout. Artificiële smaakstoffen overprikkelen onze zintuigen, waardoor de organen in de war geraken. Met als gevolg dat je vertering en je absorptie hieronder gaan lijden. En daardoor gaan er weer tekorten ontstaan.

De juiste bereiding…

Een tweede belangrijk punt waar deze 5-elementenvoedingsleer rekening mee houdt is de bereiding van voeding.

Voel eens hoe jouw lichaam het ervaart om op een vrieskoude dag een yoghurtje met fruit uit de koelkast te eten als ontbijt, als lunch een frisse salade en als dessert een ijsje?

Hoe voelt je lichaam zich onder dezelfde weersomstandigheden bij het eten van een heerlijke warme kom havermoutpap als ontbijt, een lekkere maaltijdsoep als lunch en een ovengerechtje als avondmaal, met voor het slapengaan nog een warm kopje thee of latté met wat kaneel?

Verteren is een biochemisch proces. Als de parameters niet juist zijn, gaat dit proces gewoon niet door of ondervind je problemen. Om je voeding goed te verteren, moet de temperatuur juist zijn. Maar ook de zuurtegraad is belangrijk en natuurlijk moeten je organen de juiste verteringssappen aanmaken. De ideale temperatuur in je lichaam om te verteren is 37°C. Dus als je daar een ijsje in stopt voelt dat voor je maag hetzelfde als in een ijsbad gaan. Je huid krijgt daar kippenvel van. Een yoghurt of een koude salade is daardoor te vergelijken met een koude douche.

Als je energietekort hebt of je bent hard aan het werken, zal je lichaam dus extra energie moeten sturen naar je verteringsorganen om al die voeding op te warmen tot 37° C, opdat de voedingsstoffen optimaal verteerd kunnen worden.

Ideaal is het dus om een slaatje te eten als een deel van je maaltijd, bijvoorbeeld samen met warme bereide groenten. Het bereiden van je maaltijd op zich is immers ook een soort voorverteringsproces. Deze warmte geeft energie aan je organen en helpt hierdoor om je rauwkostsalade beter te verteren.

Voeden tegen energietekort en gezondheidsklachten

Heel dit systeem vertrekt vanuit het herstellen van balans. Op deze manier kunnen we dus door middel van een eenvoudige aanpassing van onze voeding en levensstijl een heleboel gezondheidsproblemen aanpakken, zoals:

 • Vermoeidheid
 • Verteringsproblemen (waaronder prikkelbaar darmsyndroom)
 • Steeds terugkerende verkoudheden
 • Slechte weerstand
 • Allergieën
 • Rillerigheid
 • Moeizaam herstel na ziekte
 • Slaapproblemen
 • Overgewicht (en ondergewicht)
 • Overmatige trek in zoetigheid

Tips voor een sterker spijsverteringsstelsel

Als je jezelf of misschien wel je vrienden of familie een goede basis wil schenken voor een sterk spijsverteringsstelsel, dan heb ik alvast 8 concrete tips voor je klaar. Beschouw jij jezelf als gezond? Dan zal het je plezieren te weten dat deze tips ook preventief kunnen helpen tegen talloze klachten.

 1. Een stevig warm ontbijt is de perfecte start van de dag! Zoals het Chinees gezegde luidt: “Ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar”. Met ‘stevig’ bedoel ik voedzaam en relatief veel. Dat kan wel een beetje aanpassing vragen als je gewend bent om smoothies te drinken als ontbijt of een beetje muesli met melk of yoghurt eet ‘s ochtends.
 2. Het is belangrijk om verder ook voor warme maaltijden te kiezen, vooral tijdens de koude maanden. Het waarom daarvan beschreef ik al uitgebreid in deze blog.
 3. Drink ook liever geen koude drankjes.
 4. Bereid zélf je voeding. Door meer zelf te koken bewaak je de voedingswaarde van je maaltijden.
 5. Kies voor seizoensgebonden voeding.
 6. Weg met pakjes en zakjes! Ga zo veel mogelijk voor zuivere, onbewerkte voedingsmiddelen. Dat wil ook zeggen: zonder toegevoegde suikers.
 7. Vermijd rawfood! Geef rauwkost een beperkte plaats in je voedingsschema.
 8. Wees creatief met kruiden en specerijen. Dit zal je spijsvertering extra ondersteunen en het geeft ook qua smaak een boost aan je gerechten. Uiteraard geldt ook voor kruiden: hoe verser hoe beter. Misschien is het tijd om dat kruidentuintje aan te leggen waar je al zo lang van droomt!

Door deze eenvoudige tips te implementeren in je dagelijks leven, zal je merken dat je energiepeil al een serieuze boost zal krijgen. Wil je hier nog dieper op ingaan, dan kan deze gratis energietest misschien helpen. Je kunt ook inschrijven voor een event of een analyse met online consult boeken.

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.