Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Overgewicht en corona: een groter risico?

Veel mensen vragen zich af: hoe zit het nu precies met overgewicht en corona? In deze coronatijden worden we overladen door slecht nieuws. Het ene doemscenario verdringt het andere en er worden in de media bitter weinig positieve noten gezongen. Nochtans zijn die er wel! We weten intussen namelijk al heel wat meer dan in het begin. Er zijn reeds een groot aantal studies uitgevoerd in verband met COVID-19 om meer duidelijkheid te krijgen over de factoren die zorgen voor een ernstige of dodelijke verwikkeling na infectie. Wat blijkt?

Driekwart van de geïnfecteerden heeft ‘lichte klachten’ of vertoont zelfs ‘geen symptomen’.

Van de overige geïnfecteerden komen er wel een deel in levensgevaar maar hierbij blijkt overgewicht duidelijk dé belangrijkste risicofactor te zijn. (1,3)

weegschaal-dik

Nog meer goed nieuws?

In deze periode waarin de naweeën van corona nog heel goed voelbaar zijn, hoor je bij heel wat mensen toch al wat positieve effecten van deze toch wel bijzondere tijd. Heel wat mensen hebben sinds lange tijd ervaren wat werken en leven op een rustig tempo met hen doet. Heel wat mensen knappen ervan op! Gisteren was er nog iemand bij mij in de praktijk die zelfs vertelde: “Vanaf nu ga ik mijn leven op deze manier verder inrichten.”

Overgewicht en corona zijn dus gerelateerd, in die zin dat mensen met overgewicht een hoger risico lopen op complicaties, die kunnen zorgen voor een ziekenhuisopname en in sommige gevallen zelfs tot de dood. Door je overgewicht aan te pakken, verklein je bijgevolg dat risico. Maar hoe pak je dat precies aan?

Mensen denken bij overgewicht enkel aan intensief bewegen en minder eten. Maar daarbij vergeten ze een héél belangrijke onderliggende oorzaak van overgewicht: STRESS!

Elti met stress

Het verminderen van stress is dus een belangrijke factor bij het verminderen van overgewicht. Maar hoe pak je dit vandaag de dag goed aan? Hoe kan je dan best omgaan met de dagelijkse stress in ons Westerse leven? Ik geef je graag 2 belangrijke leefstijltips mee die je kunnen helpen:

Wat kan je praktisch doen?

Je kan alvast starten met het implementeren van de 5 pijlers van 3-isOne in je dagelijkse leven. Het is belangrijk dat je ze alle 5 implementeert! Dit is essentieel voor balans en duurzaam gewichtsverlies. Het hoeft ook niet vanaf dag 1 perfect te zijn. Een paar keer per dag een aantal minuten, zoals bij de pijler ‘bewegen’, is vaak al voldoende. Je kunt meer leren over de 5 pijlers van 3-isOne tijdens onze trajecten of een van onze events.

Maar ik pik er alvast 2 uit die wonderen kunnen verrichten als je ermee aan de slag gaat: rustige bewegingen en ademhalingsoefeningen.

  • Bewegen: ieder uur 1 minuut stretchen en diep in- en uitademen.
  • Ademhalingsoefening: 3 keer per dag gedurende 3 minuten bewust in- en uitademen en intussen golfjes tekenen op een blad papier.

Deze laatst oefening heb ik geleerd tijdens mijn opleiding ‘ademen in hartcoherentie’. Op de site van het heartmath institute vind je massa’s wetenschappelijke referenties over de weldaad van correct in- en uitademen.                                                                                                                   

hartcoherentie

Hoe werkt de oefening?

Je ademt rustig in en uit en je tekent intussen een golfje. Iedere golf staat voor 1 in- én uitademhaling. Dit doe je gedurende 3 minuten. Na 3 minuten tel je het aantal toppen van je golven en rekent dit om naar 1 minuut. Een ideaal tempo is tussen 6 tot 8 keer. Zowel te traag als te snel ademen is energierovend. Oefen dit regelmatig. Je kan dit overal doen: in de auto, aan de kassa, terwijl je wandelt. Als check-up voor jouw tempo oefen je een paar keer met de golfjes.

Je kan je ook inschrijven voor een cursus yoga, tai chi, chi gong, biodanza of iets dergelijks. Want ook dit is goed voor je hart, volgens een heel recente studie. De resultaten van dit onderzoek verschenen zelfs in de ‘Journal of the American College of Cardiology‘. (2) De onderzoekers tonen aan dat dergelijke oefeningen je stresshormonen weer in balans brengen. Stresshormonen die constant actief zijn, brengen je lichaam veel inwendige schade toe. Redenen genoeg om rustig te ademen en regelmatig te stretchen. En dit kan je zelfs zonder abonnementskosten voor een of andere club helemaal op eigen houtje doen.

Referenties:

  1. Qingxian C, Fengjuan C et al. Obesity and COVID-19 Severity in a Designated Hospital in Shenzhen, China (3/13/2020). https://ssrn.com/abstract=3556658
  2. Lakkireddy D, Atkins D et al. Effect of yoga on arrhythmia burden, anxiety, depression, and quality of life in paroxysmal atrial fibrillation: the YOGA My Heart Study. J Am Coll Cardiol. 13 03 19;61(11):1177-82
  3. Peng YD, Meng K et al. Clinical Characteristics and Outcomes of 112 Cardiovascular Disease Patients Infected by 2019-nCoV. Zhonghua Xin Xue Guan Bing Za Zhi. 2020 Mar 2;48(0):E004

Nu je weet dat overgewicht en corona gerelateerd zijn, wil je misschien snel gewicht verliezen. Je kunt dit alleen proberen maar het is geweten dat dit de moeilijke weg is. Wil je dit graag binnen de structuur van een betaalbaar online traject doen? Dan raden we je onze succesvolle Kit OVER gewicht aan! Wil je toch liever je eigen weg volgen, dan kun je altijd steun zoeken bij gelijkgezinden op onze Facebookgroep. Lid worden kan op eenvoudig verzoek en is helemaal gratis en vrijblijvend.

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
  • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
  • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
  • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
  • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.