Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Gezond nieuw leven? Eerst gezond vruchtbaar en zwanger!

Een gezonde baby, start bij de kinderwens. Beide ouders zorgen hier samen voor.

Een gezonde baby start al lang voor de zwangerschap, het begint bij fertiliteit en de planning van de zwangerschap. Waarom is de gezondheid van beide ouders essentieel?

Ontdek het belang van de gezondheid van zowel de aanstaande vader als moeder in het planningsproces en de zwangerschap, en hoe levensstijlkeuzes de kans op een gezonde zwangerschap kunnen beïnvloeden.

De cruciale rol van mannen in de vruchtbaarheid

Het is algemeen bekend dat een gezonde levensstijl essentieel is voor de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. De gezondheid van de aanstaande vader is net zo belangrijk als die van de aanstaande moeder, en beide ouders hebben een grote invloed op de gezondheid van hun toekomstige kind. De kwaliteit van het sperma van de man speelt hierbij een cruciale rol.

Factoren zoals ongezonde voeding, overmatig alcoholgebruik, roken, overgewicht, medicijngebruik, stress, overmatige blootstelling aan zonlicht, luchtvervuiling en intensief sporten kunnen de spermakwaliteit verminderen. Dit kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en een verminderde kans op een gezonde zwangerschap. Daarom is het belangrijk dat mannen zich bewust zijn van de impact van hun levensstijl op hun vruchtbaarheid en gezondheid, en indien nodig aanpassingen maken om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten.

Voorbereiding op een (geplande) zwangerschap

Een vroege voorbereiding op een zwangerschap kan de kans op een gezonde zwangerschap vergroten. Het wordt aangeraden dat zowel vrouwen als mannen ongeveer zes maanden van tevoren beginnen met de voorbereiding. Dit komt omdat een vrouw elke zes maanden bijna alle cellen van haar lichaam vernieuwt, en een man elke vier maanden nieuw sperma aanmaakt.

Belang van homocysteïnegehalte; te met in het bloed, en vitamine B

Het homocysteïnegehalte en vitamine B spelen een essentiële rol voor zowel de man als de vrouw. Homocysteïne is een natuurlijk voorkomende stof in ons lichaam en is nodig voor de opbouw van eiwitten. Het bepalen van het homocysteïnegehalte in het bloed is een belangrijke indicator om de oorsprong van fertiliteits- en zwangerschapsproblemen op te sporen en aan te pakken. Vraag naar een bloedanalyse bij je arts. Deze kan dan besproken worden tijdens een online consult met een 3-isone coach. Daarnaast kan je met je coach je voeding- en levensstijl in kaart brengen.

Een te hoog homocysteïnegehalte kan het risico op zwangerschapsproblemen zoals een miskraam, vroeggeboorte, groeiachterstand en aangeboren handicaps verhogen. Daarom is het cruciaal om je homocysteïnegehalte te laten controleren voordat je zwanger wordt. Als het niveau te hoog is, kan het worden behandeld met vitamine B (supplementen) en volwaardige voeding.

Vitamine B-complex, met name vitamine B12, B6 en foliumzuur, zijn essentieel voor de ontwikkeling van de foetus en het voorkomen van aangeboren handicaps. Daarom wordt vrouwen die zwanger willen worden aangeraden extra foliumzuur te slikken, bijvoorbeeld via foliumzuurtabletten of een zwangerschapsmulti.

Volkorenproducten, groenten, noten en zaden, peulvruchten, vlees en vis zijn goede bronnen van B-vitaminen. B12 zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren. Let op dat maagzuurremmers en -beschermers de opname van B12 verstoren en sterk verminderen.

Voeding en levensstijl tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om het gewicht op peil te houden en te zorgen voor een gezonde voeding en levensstijl om risico’s te verminderen. Overgewicht tijdens de zwangerschap kan leiden tot zwangerschapsdiabetes en een baby met overgewicht, waardoor het kind een groter risico heeft om op latere leeftijd met overgewicht te blijven worstelen.

De 5 elementenleer en antioxidanten

Het bereiden van voedsel volgens de 5 elementenleer van de Chinese geneeskunde kan de kwaliteit van het sperma verbeteren en beschermen tegen oxidatieve stress. Door het eten volgens de 5 elementenleer te leren en toe te passen, kun je smaakvolle en voedzame maaltijden bereiden die bijdragen aan een betere gezondheid. Overweeg een kookworkshop te volgen om deze methode onder de knie te krijgen en je kennis van gezonde voeding uit te breiden.

Daarnaast wordt aanbevolen om voldoende antioxidanten via de voeding binnen te krijgen, zoals vitamine C en E, glutathion, taurine, carnitine, zink en selenium. Deze voedingsstoffen kunnen worden verkregen uit ongebrande noten en zaden, volle granen, uien, knoflook, asperges, avocado’s, schelpdieren, citrusvruchten, koolsoorten en andere vruchten en groenten.

Gezonde levensstijl voor aanstaande ouders

Ben je klaar voor verandering en wil je graag een gezondere levensstijl opstarten? Ontdek dan ons online starttraject MEER energie! Hier leer je hoe je gezonde keuzes kunt maken op het gebied van voeding, beweging en mindset, zodat je je fitter en energieker voelt dan ooit tevoren.

Onthoud dat de levensenergie van ouders de basis vormt van de levensenergie van hun kinderen. Een gezonde levensstijl en voeding zijn niet alleen belangrijk voor de vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap, maar dragen ook bij aan een betere gezondheid van het hele gezin.

Ben je klaar voor verandering en wil je graag een gezondere levensstijl opstarten? Ontdek dan ons online starttraject MEER energie! Hier leer je hoe je gezonde keuzes kunt maken op het gebied van voeding, beweging en mindset, zodat je je fitter en energieker voelt dan ooit tevoren.  

“De levensenergie van ouders, is de basis van de levensenergie van hun kinderen!”

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
  • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
  • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
  • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
  • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.