Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Voelen, emoties en… de realiteit van 2020…

De realiteit van 2020: voelen

Gevoelens zijn krachtige signalen die aangeven hoe het op dit moment met ons gaat of wat we op dit moment nodig hebben. De realiteit van 2020 herinnert ons er noodgedwongen aan hoe belangrijk die pijler ‘voelen’ is in ons leven. Vooral tijdens momenten van crisis kunnen onze gevoelens de werkelijkheid structureren en een platform geven aan onze vragen en onzekerheden. Ze zijn een uiting van onze behoeften, verlangens, instincten, gedachten,… Maar hoe brengen we structuur aan in die gevoelens zelf. Er zijn er toch oneindig veel?!

De 5 basisgevoelens

De universele basisgevoelens zijn de volgende:

 1. blijdschap
 2. angst
 3. woede
 4. verdriet
 5. walging

Alle andere gevoelens zijn nuances die uiteindelijk te herleiden zijn tot deze vijf basisgevoelens.

5 emoties - lijn

Voelen: letterlijk of figuurlijk?

Voelen kan op verschillende manieren. Je kunt immers zowel letterlijk of figuurlijk iets ‘voelen’. Je kan iets aanraken en voelen dat het zacht of hard is, warm of koud, of (on)aangenaam… Denk maar aan een prikkende trui of een deugddoende massage. Je kan het ook prettig vinden om bij iemand te zijn, iemand wel of niet aardig vinden, pijn of spanning voelen,… Hier gaat het dan eerder over ‘aanvoelen’ of ‘meevoelen’. Mensen bij wie deze manier van voelen heel sterk ontwikkeld is, noemen we hooggevoelig. Voor dergelijke mensen zijn crisissituaties, zoals de realiteit van 2020, een extra uitdaging om mee om te gaan.

Elti: lichaam, brein en hart

In onze huidige maatschappij leven veel mensen voornamelijk in hun hoofd. Bij heel wat mensen is er weinig contact met hun gevoel, intuïtie en lichaam. Het repertoire van scheldwoorden is soms groter dan de woordenschat waarmee iemand duidelijk zijn gevoelsleven kan omschrijven. Vaak leerden we van kindsbeen af om onze gevoelens te onderdrukken, waardoor we ze als volwassenen maar moeilijk (of niet) kunnen beheren. Jongens groeien vaak op in een cultuur die hen leert om hun gevoelens te onderdrukken. Dan zijn ze ‘stoer’. Meisjes mogen in veel culturen wel tonen dat ze verdriet hebben, maar niet dat ze boos zijn.

Seizoenen en emoties

De herfst is een periode waarin we makkelijk tot inkeer kunnen komen, omdat het leven in de natuur dan vertraagt. De dagen worden korter, er is minder licht en de natuur laat los wat ze niet meer nodig heeft. Dit jaar worden we verplicht om slechts met een beperkt aantal mensen een nauw contact te hebben. We worden nu, nog meer dan andere jaren, geconfronteerd met de donkere dagen van de herfst, tijdens dewelke donkere gevoelens ook gemakkelijk de kop opsteken.

5 seizoenen

En dat is prima… Onderdrukte gevoelens zijn immers als een ballon die je onder water houdt. Hoe verder je hem naar onder drukt, hoe groter de kracht in de ballon wordt om weer naar omhoog te komen. Als je hem dan plots loslaat, schiet de ballon omhoog. Zo is het ook met onze gevoelens: als we een gevoel te lang onderdrukken, komt het op een bepaald moment als een uitbarsting tevoorschijn. Bij mannen is dat vaak woede. Woede is bij hen echter vaak vermomd verdriet. Bij vrouwen zien we vaak een uitbarsting van verdriet, maar dat verdriet is dan weer vaak vermomde woede.

Emoties en lichamelijke klachten

Er zijn veel gezegdes over het lichaam. We hebben ‘iets op onze lever’, moeten ‘onze gal spuwen’, hebben een ‘krop in de keel’ of een ‘knoop in de maag’, …  Gevoelens lange tijd onderdrukken, inhouden, of wegredeneren, heeft gevolgen voor je gezondheid. De natuurlijke energie van een gevoel wordt dan tegengehouden en keert zich dan naar binnen. Zo kan angst misselijk maken, stress buikpijn geven, en verdriet hoofdpijn veroorzaken. Spijtig genoeg zijn we heel erg creatief met het vermijden van gevoelens en het negeren van lichamelijke signalen. Langdurig negeren kan echter uiteindelijk resulteren in een chronische aandoening, in cynisme, in vervreemding, of zelfs in een depressie. 

Trauma’s en universele behoeften

Een 3-isOne traject start vaak met een reinigingsfase. Tijdens deze fase kan het gebeuren dat onderdrukte gevoelens naar boven komen. Het kan gaan om gevoelens of emoties uit het verleden, bijvoorbeeld een herinnering uit de kindertijd of een traumatische gebeurtenis. En dat is prima. We gaan dan samen op zoek naar een verklaring voor deze (vaak belemmerende) emoties. Gevoelens en behoeften houden immers verband met elkaar. De volgende behoeften zijn universeel:

 1. Lichamelijke behoeften: behoefte aan rust, slaap, voedsel, drinken, aanraking, seks, warmte,…
 2. Behoefte aan veiligheid en zekerheid: behoefte aan stabiliteit, voorspelbaarheid, duidelijkheid, harmonie, orde en overzicht,…
 3. Behoefte aan sociaal contact: behoefte aan verbinding, affectie, begrepen worden, betrokkenheid, compassie, empathie, erbij horen, ondersteuning, vertrouwen en vriendschap,…
 4. Behoefte aan succes en waardering: behoefte aan keuzevrijheid, je eigen ding doen, onafhankelijkheid, ruimte, vrijheid, erkenning krijgen,…
 5. Behoefte aan zelfontplooiing: behoefte aan creativiteit, inspiratie, leren, ontdekken, het ontwikkelen van vaardigheden, uitdaging, variatie, zelfexpressie, grenzen verleggen,…
 6. Behoefte aan zingeving: behoefte aan spiritualiteit, liefdadigheid, idealen, stilstaan bij leven en verlies,…

Wie zijn behoeften vervult, zal dat als positief ervaren. Wie zijn behoeften niet, ondermaats of overmatig vervult, zal negatieve gevoelens ervaren (en wordt bijvoorbeeld verdrietig, boos, nerveus, onrustig, verward, bezorgd, eenzaam of onzeker). Het is daarom heel belangrijk goed na te gaan en stil te staan bij welke basisbehoefte niet is vervuld. Iedereen heeft zijn persoonlijke behoeften, die zaken waar men niet zonder kan. Het is heel nuttig om je hiervan bewust te worden en je telkens je een negatief gevoel ervaart af te vragen welke behoefte niet is vervuld.

Een stap naar gelukkig zijn, is dus (opnieuw leren) voelen. Elk gevoel en elke emotie heeft zijn waarde. Net als lichamelijke klachten willen emoties je vaak iets vertellen. Leer ernaar te luisteren. Je lichaam, brein en hart zullen je dankbaar zijn.

De moraal van dit verhaal?

Je kan deze lockdownperiode heel functioneel invullen door expressie te geven aan wat je voelt. Je kan bijvoorbeeld je ervaringen, je gevoelens of je emoties opschrijven. Je kan ze ook in beeld brengen, bijvoorbeeld via een moodboard, een collage, schilderij of tekening. Als je niet weet hoe je hieraan moet beginnen, kan je je altijd laten bijstaan. Zo kan deze moeilijke en uitdagende periode toch nog een hele ontdekkingstocht worden.

Mis je het contact met anderen om gedachten en ervaringen uit te wisselen? Schrijf je dan in voor een event. Wij blijven mensen ondersteunen, vooral in deze uitdagende tijden. Er zijn dus ook een boel online events. En je kunt altijd terecht bij gelijkgezinden op onze Facebookgroep.

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.