Boek nu je online kennismakingsconsult voor € 45,- - meer info

Voelen, emoties en… de realiteit van 2020…

voelen

Gevoelens zijn krachtige signalen die aangeven hoe het op dit moment met ons gaat of wat we op dit moment nodig hebben. Ze zijn een uiting van onze behoeften, verlangens, instincten, gedachten,… De universele basisgevoelens zijn blijdschap, angst, woede, verdriet en walging. Andere nuances zijn te herleiden tot deze vijf.

Voelen kan op verschillende manieren. Je kan iets aanraken en voelen dat het zacht of hard is, warm of koud, of (on)aangenaam – denk maar aan een prikkende trui of een deugddoende massage. Je kan het ook prettig vinden om bij iemand te zijn, iemand wel of niet aardig vinden, pijn of spanning voelen… Hier gaat het dan eerder over aanvoelen of meevoelen. Mensen bij wie deze manier van voelen heel sterk ontwikkeld is, noemen we hooggevoelig.

In onze huidige maatschappij leven veel mensen voornamelijk in hun hoofd. Bij heel wat mensen is er weinig contact met hun gevoel, intuïtie en lichaam. Het repertoire van scheldwoorden is soms groter dan de woordenschat waarmee iemand duidelijk zijn gevoelsleven kan omschrijven. Vaak leerden we van kindsbeen af om onze gevoelens te onderdrukken, waardoor we ze als volwassenen maar moeilijk (of niet) kunnen beheren. Jongens groeien vaak op in een cultuur die hen leert om hun gevoelens te onderdrukken; dan zijn ze ‘stoer’. Meisjes mogen in veel culturen wel tonen dat ze verdriet hebben, maar niet dat ze boos zijn.

De herfst is een periode waarin we makkelijk tot inkeer kunnen komen, omdat het leven in de natuur dan vertraagt. De dagen worden korter, er is minder licht en de natuur laat los wat ze niet meer nodig heeft. Dit jaar worden we verplicht om slechts met een beperkt aantal mensen een nauw contact te hebben. We worden nu, nog meer dan andere jaren, geconfronteerd met de donkere dagen van de herfst, tijdens dewelke donkere gevoelens ook gemakkelijk de kop opsteken.

En dat is prima… Onderdrukte gevoelens zijn immers als een ballon die je onder water houdt. Hoe verder je hem onderdrukt, hoe groter de kracht in de ballon wordt om weer naar omhoog te komen. Als je hem dan plots loslaat, schiet de ballon omhoog. Zo is het ook met onze gevoelens: als we een gevoel te lang onderdrukken, komt het op een bepaald moment als een uitbarsting tevoorschijn. Bij mannen is dat vaak woede. Woede is bij hen echter vaak vermomd verdriet. Bij vrouwen zien we vaak een uitbarsting van verdriet – maar dat verdriet is dan weer vaak vermomde woede.

Er zijn veel gezegdes over het lichaam. We hebben iets op onze lever, moeten onze gal spuwen, hebben een krop in de keel of een knoop in de maag…  Gevoelens lange tijd onderdrukken, inhouden, of wegredeneren, heeft gevolgen voor je gezondheid. De natuurlijke energie van een gevoel wordt dan tegengehouden en keert zich dan naar binnen. Zo kan angst misselijk maken, stress buikpijn geven, en verdriet hoofdpijn veroorzaken. Spijtig genoeg zijn we heel erg creatief in het vermijden van gevoelens, en in het negeren van lichamelijke signalen. Langdurig negeren kan echter uiteindelijk resulteren in een chronische aandoening, in cynisme, in vervreemding, of zelfs in een depressie. 

Een 3-isOne traject start vaak met een Reinigingsfase. Tijdens deze fase kan het gebeuren dat onderdrukte gevoelens naar boven komen. Het kan gaan om gevoelens of emoties uit het verleden, bijvoorbeeld een herinnering uit de kindertijd of een traumatische gebeurtenis.  En dat is prima. We gaan dan samen op zoek naar een verklaring voor deze (vaak belemmerende) emoties. Gevoelens en behoeften houden immers verband met elkaar. De volgende behoeften zijn universeel:

 1. Lichamelijke behoeften: behoefte aan rust, slaap, voedsel, drinken, aanraking, seks, warmte,…
 2. Behoefte aan veiligheid en zekerheid: behoefte aan stabiliteit, voorspelbaarheid, duidelijkheid, harmonie, orde en overzicht,…
 3. Behoefte aan sociaal contact: behoefte aan verbinding, affectie, begrepen worden, betrokkenheid, compassie, empathie, erbij horen, ondersteuning, vertrouwen en vriendschap,…
 4. Behoefte aan succes en waardering: behoefte aan keuzevrijheid, je eigen ding doen, onafhankelijkheid, ruimte, vrijheid, erkenning krijgen,…
 5. Behoefte aan zelfontplooiing: behoefte aan creativiteit, inspiratie, leren, ontdekken, het ontwikkelen van vaardigheden, uitdaging, variatie, zelfexpressie, grenzen verleggen,…
 6. Behoefte aan zingeving: behoefte aan spiritualiteit, liefdadigheid, idealen, stilstaan bij leven en verlies,…

Wie zijn behoeften vervult, zal dat als positief ervaren. Wie zijn behoeften niet, ondermaats of overmatig vervult, zal negatieve gevoelens ervaren (en wordt bijvoorbeeld verdrietig, boos, nerveus, onrustig, verward, bezorgd, eenzaam of onzeker). Het is daarom heel belangrijk goed na te gaan en stil te staan bij welke basisbehoefte niet is vervuld. Iedereen heeft zijn persoonlijke behoeften, datgene waar men niet zonder kan. Het is heel nuttig om je hiervan bewust te worden, en je, telkens je een negatief gevoel ervaart, af te vragen welke behoefte niet is vervuld.

Een stap naar gelukkig zijn, is dus (opnieuw leren) voelen. Elk gevoel en elke emotie hebben hun waarde. Leer ernaar te luisteren. Je lichaam, brein en hart zullen je dankbaar zijn. De moraal van het verhaal: je kan deze lockdownperiode heel functioneel invullen, door expressie te geven aan wat je voelt. Je kan bijvoorbeeld je ervaringen, je gevoelens of je emoties opschrijven. Je kan ze ook in beeld brengen, bijvoorbeeld via een moodboard, een schilderij of tekenening. Als je niet weet hoe je hieraan moet beginnen, kan je je altijd laten bijstaan. Zo kan deze moeilijke en uitdagende periode toch nog een hele ontdekkingstocht worden.

Boek nu je online kennismakingsconsult voor € 45,-

Gedurende 30 min. krijg je:

 • analyse van al jouw klachten
 • leefstijlanalyse
 • mogelijkheid om vragen te stellen
 • doelstellingen bespreken
 • individueel advies

 

10 zomerse gezonde afkoelende voedingsmiddelen

Met de juiste afkoelende voedingsmiddelen hoeft een warme zomer geen slecht nieuws te zijn, alleen maar een bron van ext...

Lees verder

Wil je graag iets leren eten? Je bent nooit te oud!

Iets leren eten kan iedereen op elk moment in zijn leven. Daag jezelf uit om nieuwe smaken te leren kennen en appreciër...

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.