Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Spelen met eten: ‘De START van een gezonde maaltijd’.

Samen creëren en spelen met eten

“Niet spelen met je eten!” Dat heb je vast als kind wel eens gehoord. Nochtans is spelen met eten het begin van een gezond voedingspatroon. Creëren is spelen en spelen is creëren. Fouten maken kan je hierbij in principe niet. Je kan alleen maar leren ontdekken welke nieuwe smaken jou wel of niet bevallen. Kinderen houden ervan om mee te helpen in de keuken. De mate waarin hier ruimte voor was in jouw gezin vroeger, heeft een grotere impact dan je denkt op je maaltijden vandaag.

Als je in je kindertijd nooit in de keuken hebt mogen helpen omdat je moeder schrik had dat jij de keuken te vuil zou maken, of je het favoriete gerecht van je vader wel eens zou kunnen verknoeien, dan is de kans reëel dat je bent geconditioneerd tot het maken van ‘perfecte maaltijden’. Misschien bestaat er door de schaarste die er jaren geleden was nog steeds de overtuiging dat spelen met eten hetzelfde is als eten verbrassen. 

Eten maken = saai en tijdrovend?

Voor veel mensen is zelf eten maken na een drukke werkdag een saaie en tijdrovende bezigheid. Misschien moest je vroeger zelf je groenten naar binnen werken met een of ander opdrachtje of met ‘een schepje voor oma’ en een ‘schepje voor opa’. Of je werd nogal stevig aangemoedigd om kost wat kost heel je bordje leeg te eten, niet te treuzelen of te spelen met eten. Al deze overtuigingen zorgen ervoor dat je onbewust heel veel inspanningen doet om jezelf te ontpoppen tot keukenprins of -prinses en bijgevolg de frustraties mee te dragen wanneer je daar maar niet in slaagt! En dat is natuurlijk heel jammer!

Spelen en creëren = beter verteren!

Samen creëren en spelen met eten

Samen koken, spelen en creëren is niet alleen goed voor je gezinsband. Ook je vertering heeft daar enorm veel baat bij! Als het dagelijkse eten geassocieerd wordt met stresserende zaken, liggen je darmen al in de knoop voor er nog maar iets van eten binnen komt. Kinderen houden van spelen. Kinderen die moeilijk groenten eten, kan je op een speelse manier leren om een andere relatie met groenten op te bouwen. Ze krijgen zo vrije relatie met voeding waarbij ze zelf kiezen wat er in hun gerecht komt. Met die wetenschap kan een gezinsmoment of een kinderfeestje er helemaal anders gaan uitzien. Je kunt bijvoorbeeld met zijn allen samen pizza maken. Dat is iets wat de meeste kinderen graag lusten. Ja, ook kinderen ouder dan 15 jaar, zoals dertigers, veertigers, vijftigers, … 😉

Het spelen start al bij het kneden van de pizzadeeg met de handen. Iedereen rolt zijn eigen pizzabodem uit. Samen kies en snij je groenten en zet je deze klaar in potjes op tafel. Als je in de tuin of op de vensterbank tuinkruiden staan hebt kan je ook daar nog gaan plukken voor extra smaak. Bij een pizza hoort natuurlijk verse basilicum, die je in de meeste supermarkten kan kopen. Op de bodem smeer je een pesto of tomatensaus voor de basis en vervolgens kiest iedereen zijn eigen groenten, (geiten)kaasjes, stukjes vis of andere extra’s. Eten wordt zo een sociaal gebeuren dat al start van bij de voorbereiding.

Gebruik al je zintuigen!

Bij het spelen met eten komen al je zintuigen aan bod:

  • voelen door het kneden met je handen;
  • proeven welke groenten en kruiden je op de pizza gaat leggen;
  • zien door er een mooie kleurrijke creatie van de maken;
  • ruiken terwijl de pizza bakt in de oven;
  • luisteren naar elkaar, naar hoe iedereen geniet van dit spel.

Op deze manier ontdek je misschien nieuwe smaken en creaties waar je nog nooit eerder aan hebt gedacht.

Op ieder moment kan je aan kinderen of huisgenoten vragen om mee te helpen aan dit verbindend creatieproces. Het wordt beslist algauw een leuk gezinsmoment! Lukt een gerechtje eens niet, ook dan kan je samen bespreken wat de voorstellen tot verbetering of aanpassing zijn. Zo ga je vanzelf meer genieten van het bereiden van eten en kinderen zullen trots zijn dat ze aan dit creatief proces hebben mogen meehelpen. Wees ook altijd eerlijk. Het is normaal dat je niet alles even lekker vindt. Smaak is iets persoonlijk, maar het samen spelen zal er in ieder geval al voor zorgen dat het eten een plezier wordt.

Extra tip bij spelen met eten:

Met de bakmixen van High Fibe, die te koop zijn de bij de 3-isOne coaches, kan je een gezonde low-carb pizzabodem maken. Die is niet alleen rijk aan vezels maar ook arm aan snelle koolhydraten en glutenarm.

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
  • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
  • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
  • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
  • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.