Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Ziekteverzuim voorkomen en genezen

ziekteverzuim voorkomen

‘Ziekteverzuim voorkomen bij werknemers of ondernemers is gemakkelijker gezegd dan gedaan’, hoor je vaak. De juiste aanpak kan nochtans snel een enorm verschil maken voor je bedrijf! Ziekteverzuim is een probleem dat niet alleen grote bedrijven treft. Ook KMO’s kampen vaak met een niet te overzien aantal afwezigheden als gevolg van ziekte. Vaak zijn werkkrachten ook langdurig ziek. Vanzelfsprekend lijden dergelijke bedrijven daar enorm onder. Uiteindelijk zorgt het altijd voor een enorm verlies en niet enkel financieel. Door het wegvallen van een werkkracht komt er meer druk op de schouders van anderen terecht. Die worden dan mentaal en fysiek ook extra belast, met alle gevolgen van dien. Of bedrijven moeten voor een tijdelijke vervanger zorgen die veel tijd en energie vraagt om op te starten. Langdurig ziekteverzuim heeft dus grote gevolgen voor ondernemingen. Het maakt ze erg kwetsbaar en zet een rode streep door hun jaarlijkse cijfers. Hoe pak je als bedrijf een dergelijk probleem best aan?

Hoe ziekteverzuim voorkomen?

Ziekteverzuim voorkomen of terugdringen is voor veel bedrijven een enorme uitdaging. Afwezigheden wegens ziekte komen immers niet alleen voor tijdens de wintermaanden of tijdens gekende griepperiodes.
Bij verzuim moet er een gerichte opvolging zijn qua frequentie en duur en moet er een duidelijk reglement zijn dat goed aan alle medewerkers wordt gecommuniceerd. Het is belangrijk om een goede samenwerking en communicatie na te streven met de bedrijfsarts of controlearts.

Nauw contact en open communicatie

ziekteverzuim voorkomen

Natuurlijk is het normaal dat je als ondernemer kritische vragen stelt en langdurig verzuim opvolgt. Regelmatig rechtstreeks contact hebben met de zieke is ook aangewezen. En een ziekenbezoek met kleine attentie van je werkgever is al helemaal een extra aanmoediging voor de ‘verzuimer’ om terug aan de slag te gaan. Hoe beter je weet welke factoren er meespelen bij langdurige afwezigheid, hoe efficiënter en sneller je de situatie kunt oplossen. Je kunt zieke werknemers ook betrokken houden bij het reilen en zeilen op het werk. Dat maakt de drempel om terug te keren minder groot.

Alleszins is open communiceren met langdurig zieke werknemers een goed idee. Zo kun je samen tot een oplossing komen. Soms is (gedeeltelijk) thuiswerken bijvoorbeeld een optie of wat variatie in het takenpakket, meer of minder verantwoordelijkheid, … Hoe sneller een zieke werkkracht weer aan de slag kan of wil gaan, hoe minder kans op een écht langdurige afwezigheid.

Prettige sfeer en aangename werkplek

lachen op het werk

Onderzoek toont aan dat gelukkige werknemers ook gezonde werknemers zijn. Mensen zijn op zoek naar een gezonde en veilige werkplek met een aangename infrastructuur. Factoren zoals een behaaglijke temperatuur en voldoende frisse lucht en daglicht spelen ook mee. Een prettige sfeer hangt natuurlijk ook samen met de relatie tussen de medewerkers. Waar werknemers af en toe bevestigd worden en waar hun inspanningen niet als vanzelfsprekend worden beschouwd, zijn veel minder spanningen op de werkvloer. Het spreekt dan ook voor zich dat een bedrijf dat inzet op stress vermijden onder de werknemers minder last heeft van ziekteverzuim.

Veel ondernemingen doen dit bijvoorbeeld door duidelijke omlijnde taken uit te delen en voor voldoende breaks te zorgen. Je kunt ook een bepaalde mentaliteit aanmoedigen waarbij werknemers niet voor elke loopneus thuisblijven. Je managers en personeel in een voorbeeldfunctie spelen daar een belangrijke rol in. Verzuim is immers ook vaak een kwestie van keuze.

Burn-out of bore-out?

Vermoeid? MEER energie!

Het is een misvatting dat een burn-out hetzelfde is als een depressie. Een burn-out is een energieprobleem. En energieproblemen zijn er om aan te pakken. Zeker met de juiste begeleiding is het perfect mogelijk om uit zo’n situatie te geraken, hoe uitzichtloos ze ook kan lijken. Vaak sleept een moeilijke werksituatie al jaren aan en lijkt het alsof er geen goede oplossing is. Maar in vele gevallen is het probleem dan ook nog nooit echt duidelijk op tafel gegooid. En ondernemers zijn helemaal niet gevrijwaard van een burn-out. Zij staan er namelijk om bekend dat ze vaak te veel hooi op hun vork nemen.

Ook bij een bore-out trekken mensen vaak te laat aan de alarmbel. Te weinig uitdaging in hun job leidt uiteindelijk ook vaak tot een laag zelfbeeld en demotivatie. Dat hoeft gelukkige niet altijd zo te blijven…

Een case:

‘Jonge vrouw viel flauw op het werk’

Vorige week kwam er een jonge vrouw die enkele jaren geleden een traject bij mij volgde opnieuw bij me aankloppen. Ze had uiteindelijk voor haar werk gekozen en de begeleiding opgegeven. Intussen was haar gezin uitgebreid met nog een kindje en was er niets veranderd in haar werksituatie. Naast een zorgzame moeder, zorgde ze ook op het werk voor haar collega’s. Zelfs tijdens haar vakantie bleef ze constant beschikbaar voor ondersteuning. Collega’s waren langdurig afwezig waardoor de werkdruk voor haar nóg groter werd. Uiteindelijk werd het haar fysiek en mentaal te veel en viel ze flauw op haar werk. Ze zit nu thuis met een burn-out maar is na dit incident vastbesloten om voor zichzelf te gaan zorgen.

Voorkomen is beter dan genezen

preventie burn-out

Deze vrouw is zeker niet de enige in deze situatie. Veel mensen delen haar ervaringen en kunnen iets opsteken uit dit voorbeeld.
Dergelijke toestanden vragen om nauwkeurige opvolging van beide partijen. Tenslotte zijn zowel werknemer als werkgever verantwoordelijk en zit er een energiegebrek op beide niveaus. Beide partijen moeten op een andere manier leren denken om dit probleem op te lossen. Ik help mensen in een gelijkaardige, schijnbaar uitzichtloze situatie heel graag met het zoeken naar een concrete, langdurige oplossing.

En natuurlijk werk ik ook aan preventieve maatregelen. Veel ondernemingen, recruteringsbureaus en vakbonden zijn er er namelijk over eens dat we de handen in elkaar moeten slaan en dat ziekteverzuim voorkomen op de prioriteitenlijst mag komen te staan. Maar helaas is de kennis tot op de dag van vandaag nog nog vrij beperkt. Ook is er nog weinig aandacht voor preventie vanuit de gezondheid van werknemers met een potentieel voor burn-out of bore-out. Situaties zoals die van de jonge vrouw in deze case zijn namelijk herkenbaar en een breekpunt is vaak vooraf te voorspellen en te vermijden.

‘GEZOND op de werkvloer’

GEZOND op de werkvloer‘ is een leerrijke belevingsworkshop die werknemers de impact van het voeden van lichaam, brein en hart op hun werkprestaties aan den lijve laat ondervinden. Deze praktische workshop kan jouw teambuilding of bijscholing in een gezond jasje steken en zal binnen je bedrijf leiden tot:

 • efficiënte zelfzorg
 • minder ziekteverzuim
 • meer arbeidsvreugde en levensenergie
 • betere focus en concentratie
 • beter renderend menselijk kapitaal       

Unieke workshop op het werk

Deze 3-uur durende interactieve workshop is heel geschikt voor groepen van 10 tot 15 personen.

Wat leer je?

 • De valkuilen van vele kant-en-klaarmaaltijden.  
 • Wat een gezond tussendoortje best bevat.
 • Je voedt je lichaam met meer dan eten alleen.

Wat doe je?

 • Je maakt in groep samen een gezond tussendoortje.
 • Wat je geleerd hebt over voedingsmiddelen pas je toe.  
 • We doen oefeningen om je energiepeil te verhogen volgens de 5 pijlers van 3-isOne.

Wat ervaar je?

 • Extra plezier door samen aan de slag te gaan met een eeuwenoud geheim ingrediënt.  
 • Gezondheid & genieten… Na deze workshop zijn dit synoniemen!
 • Vitaliteit zorgt voor efficiëntie en efficiënter werken zorgt dan weer voor meer vrije tijd.

Kennis en concrete tips

planning - structuur - workshop

Tijdens deze workshop krijgen werknemers niet alleen een heleboel antwoorden op vragen in verband met ziekteverzuim, maar gaan ze ook concreet aan de slag met een aantal preventieve en curatieve tips die ze achteraf blijvend voor zichzelf kunnen inzetten. Dit heeft een positieve invloed op heel de werksfeer.

Door te investeren in het menselijk kapitaal van je onderneming zorg je voor gezonde mensen op de werkvloer. En gezonde mensen, zijn gelukkige mensen die zorgen voor een gezonde economie.

Wil je hier graag meer informatie over? Heb je interesse in een workshop op maat?

Neem dan gerust contact op met ons!

Wil jij je ook elke dag gezond en goed voelen op het werk? Word dan lid van onze besloten Facebookgroep en krijg regelmatig tips voor een sterkere immuniteit en een betere fysieke en mentale conditie!

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.