Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Actieve meditatie: verbind je hart, brein & lichaam

actieve meditatie

Hoe leer ik mediteren? Wat kan ik doen om te horen wat mijn hart van mij wil? Deze vragen worden mij vaak gesteld. Wees gerust: zelf heb ik hier jaren over gedaan. Zoals de meeste mensen kreeg ik er alleen nog meer stress door. Geduld en overgave, ‘oefenen’ is dus de boodschap. Voor mij is meditatie pas leuk en efficiënt geworden toen ik kennis maakte met actieve meditatie. Hiervan bestaan er heel veel vormen en het voordeel ervan is dat het veel toegankelijker is om je lichaam, brein en hart met elkaar te verbinden dan stilzitten en mediteren op een kussen.

Actieve meditatie is nog steeds mijn favoriete vorm van meditatie. Met een stuk hieruit start ik iedere ochtend opnieuw mijn dag. Dit is steevast een onderdeel van mijn dagelijkse hygiëne. Naast mijn dagelijks lichamelijke hygiëne zoals douchen, tandenpoetsen, enz… heb ik verschillende momentjes voor zelfzorg en stresshygiëne. Dit leer je door ervaring. Hiervoor zijn naast deze nog meer workshops.

Hart Chakra meditatie

De Hart Chakra meditatie van Karunesh is een speciaal ontwikkelde meditatie om onder meer de hartchakra’s te reinigen en het hart verder te openen. Deze hartmeditatie lijkt sterk op de No Dimensions Meditatie van Osho. Dat is geen toeval want beide meditaties zijn geïnspireerd op meditaties uit het Soefisme en bovendien is Karunesh een volgeling geweest van Osho. Zijn oorspronkelijke naam is Bruno Reuter en hij heeft in de Osho Ashram in Pune zijn spirituele naam Karunesh aangenomen. Beide meditaties vind ik persoonlijk erg waardevol om te beoefenen.

Ter kennismaking met deze vorm van mediteren begeleid ik 4 keer per jaar een actieve meditatie in de natuur, op een zaterdag, rond iedere zonnewende.

Verloop van de actieve meditatie:

Om 10u stipt starten we met wat uitleg over deze vorm van mediteren, zodat we daarna in alle rust met de meditatie kunnen starten. De meditatie zelf bestaat uit 3 onderdelen.

  • Een bewegingsfase naar alle windrichtingen
  • Een vrije beweging of dansfase
  • Een rustfase

Na de meditatie krijgt iedere deelnemer gedurende een 20-tal minuten de tijd om in een schriftje wat aantekeningen te maken over wat er zich op dat moment aandient of wat er zich aangediend heeft. Het gaat om jouw ervaring.

Daarna volgt er voor wie wenst een korte deelronde over deze ervaring.

Tot slot is er de mogelijkheid om samen te lunchen op deze locatie in het bos. Daarvoor brengt iedereen zijn eigen picknick mee.

We sluiten af rond 14u.

Wat breng je mee?

  • een schrift en wat schrijfgerief
  • een badhanddoek of matje
  • een flesje water
  • een picknick als je achteraf graag nog samen wil lunchen

Voor de meditatie draag je kledij waarin jij je goed voelt en waarin je vrij kan bewegen.

Lijkt dit je een fijne ervaring om kennis te maken met actieve meditatie en een aantal gelijkgezinden? Reserveer dan een plaatsje. Om de rust te bewaren en de drempel te verlagen, beperken we het aantal deelnemers tot een gezellig overzichtelijk groepje. Nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Foto Fleur Van Riet

Fleur Van Riet

Fleur Van Riet

In november 2020 kreeg ik te maken met een eetstoornis. Ongeveer 8 maanden lang zat ik in behandeling bij een diëtiste. Mijn ouders merkten dat ik terug op de goede weg was... Jammer maar helaas bleef ik toch gewicht verliezen. Zo stond ik in de zomer op een gewicht van 38 kg. Mijn ouders waren radeloos en wisten niet meer wat we konden doen om dat getalletje omhoog en gezond te krijgen. Tot op een gegeven moment mijn papa naar huis kwam met een verhaal over dat hij in contact was gekomen met een orthomoleculair therapeut. Veel wisten we niet, maar mama en papa besloten er meer over te gaan opzoeken. En of dat resultaat opleverde! Na wat opzoekwerk besloot mama een afspraak te maken voor mij, maar ook voor haar. We gingen dit samen doen! Christel merkte dat het aan mijn vertering lag. Al datgene dat ik al at, verteerde mijn lichaam niet waardoor ik dus niet bijkwam. Ze is samen met mij op zoek gegaan naar aangepaste voeding en een nieuwe levensstijl. Vooral rauwe voeding, gluten en zuivel verteerde ik niet. Na enkele maanden sta ik hier met 20 kg extra, waarvan 10 kg meer spiermassa. Ik voel me terug gezond en bovendien ben ik weer de vrolijke, speelse Fleur van vroeger. Als hooggevoelige jonge vrouw leerde ik ook dat mijn emoties een belangrijke invloed hebben op mijn vertering. Met de vele tips die ik kreeg, sta ik veel veerkrachtiger in het leven. Dankzij de vele recepten vind ik mijn weg heel goed in het glutenvrij en zuivelvrij eten. Zo ondervind ik veel minder last in mijn darmen en kan ik weer mijn favoriete hobby uitoefenen: triatlon. Christel heeft me enorm geholpen, waarvoor dank!

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.