Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Actieve meditatie: verbind je hart, brein & lichaam

actieve meditatie

Hoe leer ik mediteren? Wat kan ik doen om te horen wat mijn hart van mij wil? Deze vragen worden mij vaak gesteld. Wees gerust: zelf heb ik hier jaren over gedaan. Zoals de meeste mensen kreeg ik er alleen nog meer stress door. Geduld en overgave, ‘oefenen’ is dus de boodschap. Voor mij is meditatie pas leuk en efficiënt geworden toen ik kennis maakte met actieve meditatie. Hiervan bestaan er heel veel vormen en het voordeel ervan is dat het veel toegankelijker is om je lichaam, brein en hart met elkaar te verbinden dan stilzitten en mediteren op een kussen.

Actieve meditatie is nog steeds mijn favoriete vorm van meditatie. Met een stuk hieruit start ik iedere ochtend opnieuw mijn dag. Dit is steevast een onderdeel van mijn dagelijkse hygiëne. Naast mijn dagelijks lichamelijke hygiëne zoals douchen, tandenpoetsen, enz… heb ik verschillende momentjes voor zelfzorg en stresshygiëne. Dit leer je door ervaring. Hiervoor zijn naast deze nog meer workshops.

Hart Chakra meditatie

De Hart Chakra meditatie van Karunesh is een speciaal ontwikkelde meditatie om onder meer de hartchakra’s te reinigen en het hart verder te openen. Deze hartmeditatie lijkt sterk op de No Dimensions Meditatie van Osho. Dat is geen toeval want beide meditaties zijn geïnspireerd op meditaties uit het Soefisme en bovendien is Karunesh een volgeling geweest van Osho. Zijn oorspronkelijke naam is Bruno Reuter en hij heeft in de Osho Ashram in Pune zijn spirituele naam Karunesh aangenomen. Beide meditaties vind ik persoonlijk erg waardevol om te beoefenen.

Ter kennismaking met deze vorm van mediteren begeleid ik 4 keer per jaar een actieve meditatie in de natuur, op een zaterdag, rond iedere zonnewende.

Verloop van de actieve meditatie:

Om 10u stipt starten we met wat uitleg over deze vorm van mediteren, zodat we daarna in alle rust met de meditatie kunnen starten. De meditatie zelf bestaat uit 3 onderdelen.

  • Een bewegingsfase naar alle windrichtingen
  • Een vrije beweging of dansfase
  • Een rustfase

Na de meditatie krijgt iedere deelnemer gedurende een 20-tal minuten de tijd om in een schriftje wat aantekeningen te maken over wat er zich op dat moment aandient of wat er zich aangediend heeft. Het gaat om jouw ervaring.

Daarna volgt er voor wie wenst een korte deelronde over deze ervaring.

Tot slot is er de mogelijkheid om samen te lunchen op deze locatie in het bos. Daarvoor brengt iedereen zijn eigen picknick mee.

We sluiten af rond 14u.

Wat breng je mee?

  • een schrift en wat schrijfgerief
  • een badhanddoek of matje
  • een flesje water
  • een picknick als je achteraf graag nog samen wil lunchen

Voor de meditatie draag je kledij waarin jij je goed voelt en waarin je vrij kan bewegen.

Lijkt dit je een fijne ervaring om kennis te maken met actieve meditatie en een aantal gelijkgezinden? Reserveer dan een plaatsje. Om de rust te bewaren en de drempel te verlagen, beperken we het aantal deelnemers tot een gezellig overzichtelijk groepje. Nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Koen Van Riet, Zaakvoerder Evolutions

Sint-Niklaas

Koen Van Riet, Zaakvoerder Evolutions

Ik ben vader van een groot gezin, ondernemer en triatleet. Hiervoor heb je 3 keer de energie nodig van topatleet. Je bewust zijn van en het goed verzorgen van je lichaam en geest is daarbij van cruciaal belang. Het is immers een ultramarathon en geen sprint. Vanuit de levensstijl die daarbij hoort en noem het gerust een iron lifestyle, is dat voor mij een dagelijkse gewoonte. Je gaat er van uit dat door al die aandacht en moeite je dan ook kern gezond bent. En toch ... loont het de moeite om dat van tijd tot tijd na te gaan of te laten bevestigen.Een gewone bloedtest zegt iets maar lang niet alles. Als je het echt wilt weten moet je een heel uitgebreide test laten doen met bijhorende analyse en dit laten vertalen door een expert die je bijgevolg kan adviseren. Dat heb ik laten doen bij Christel. Met FIDlab bloedanalyse heeft zij mij een beeld gegeven van mijn nutritionele (voedingstekorten) en hormonale balans, mijn risico's op hart- en vaatziekten en mijn inflammatoire (ontsteking) en stress belasting. We hebben heerlijk gediscuteerd en er is mij heel wat duidelijk geworden, bijvoorbeeld over zwakkere en sterke momenten. Met deze kennis kan ik het ook beter een plaats geven of weten wat er mee te doen, dit zowel in mijn privé, sport en werk.Dank je wel Christel! De volgende Ironman is voor jou 😉

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.