kit OVER gewicht - meer info

Voeding en leefstijl zorgen voor een brein in balans

De relatie tussen voeding, leefstijl en het brein

Steeds meer wetenschappers zijn het er over eens dat een gezonde voeding en een gezonde leefstijl bepalende factoren zijn voor een gezond lichaam. Wat we eten en hoe we leven, bepaalt hoe we ons voelen, hoe we denken én hoe we ons gedragen. Andersom heeft het brein ook een grote invloed op ons voedingspatroon en onze levensstijl. Een gezonde geest stelt een mens immers in staat om langdurig een gezond leefstijl-, eet- en beweegpatroon te volgen.

Ons brein en onze bijnieren

De regelmeester van ons brein is de hypothalmus. Onze bijnieren kunnen we zien als de orkestmeester van ons lichaam. De bijnieren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline:

  • Cortisol is het stresshormoon dat aangemaakt wordt bij chronische stress. De dagelijkse beslomeringen in ons Westers leven bezorgen veel mensen chronische stress. Er zijn de files, sociale media waardoor je een overload aan informatie krijgt, lange to-do-lijsten, afbetalingsplannen, sociale verplichtingen etcetera. Wanneer mensen zich steeds minder goed in hun vel voelen door chronische stress, viert dit stresshormoon hoogtij.
  • Adrenaline is het stresshormoon dat aangemaakt wordt bij acute stress. Bijvoorbeeld wanneer je net een ongeval hebt kunnen voorkomen.

Onze orkestmeester (de bijnieren) stuurt onze regelmeester in het brein aan (de hypothalamus) – er is tussen beide een zeer goed samenspel. Als de orkestmeester en de regelmeester goed op elkaar afgestemd zijn, zal dit zorgen voor harmonie. Je zal dan met andere woorden in goede gezondheid zijn: je lichaam, brein en hart zullen in balans zijn.

Acute stress – de stress uit de oertijd

In de oertijd waren zowat de enige stressoren koude/warmte, honger/dorst en acuut gevaar. Van chronische stress was er toen nog geen sprake. Acute stressoren (de stressoren waarmee de oermens quasi dagelijks te maken had) zorgen voor een soort ‘reset’ in je lichaam. Deze reset zorgt ervoor dat je lichaam krachtig blijft, zodat het alert kan reageren wanneer dat nodig is.  Acute stressoren zijn er echter nog nauwelijks in ons dagelijks bestaan.

Chronische stress – de stress van vandaag

De stress van vandaag is helemaal anders dan de stress van vroeger. Door chronische stress geraken ons lichaam en brein vast in een soort overlevingsmodus, op een lage energiefrequentie. Dit gebeurt zeer langzaam, vaak zonder dat je het goed en wel beseft! Het is een beetje zoals bij een kikker die je in een pot met koud water zet, waarna je dat water stilaan opwarmt. De kikker zal in dit water blijven zitten. Langzaam maar zeker heeft hij geen energie meer om uit de pot te springen. Hij overleeft op een laag energiepeil, tot hij sterft. Dit is wat chronische stress ook met de mens doet. Wanneer je een kikker daarentegen in een pot water zet met een zeer hoge temperatuur, springt hij er meteen terug uit. De kikker wil immers leven, niet overleven. Dat is tevens wat een acute stressor doet met een mens.

Hou de regelmeester wakker

Enkele goede, wekelijkse oefeningen, gebaseerd op oeroude principes, om de regelmeester in je brein goed wakker te houden, zijn de volgende

  • Sauna met afwisselend koud bad of douche
  • Intervaltraining
  • Intermittent Fasting (periodes van eten afwisselen met vrij lange periodes van niet eten)

Let op! Als je momenteel een chronisch probleem hebt, dan dien je al deze zaken heel langzaam op te bouwen.

Waarom wekelijks?

Al deze oefeningen werken het beste als je ze volhoudt, wanneer je ze op regelmatige basis doet. Om ze vol te houden, las je best ook dagen van rust, ontspanning en plezier in. Je gaat dus zorgen voor afwisseling! Je last wekelijks een aantal dagen in tijdens dewelke je van de geneugten van het Westerse leven geniet – dit zijn je wekelijkse ‘feestdagen’. Maar je bouwt wekelijks ook dagen in tijdens dewelke je je lichaam herinnert aan de oerprincipes van bijvoorbeeld koude/warmte of honger/dorst. Je krijgt hierdoor een veerkrachtiger gezondheid, een goede immuniteit, een herstel van chronische klachten, en een betere vetverbranding. Met als gevolg een gewicht in balans, een betere focus en een betere mentale gezondheid.

Ben je benieuwd geworden? Bekijk alvast onze trajecten. Of misschien ben je wel geïnteresseerd in onze online kit, waarmee je via je voeding en leefstijl je brein en lichaam opnieuw in balans kan krijgen? Als je graag meer informatie wilt, neem dan zeker contact op – we staan je graag te woord…

kit OVER gewicht

Voor slechts € 130 € bevat deze ‘kit’:

  • 3 voedingssupplementen
  • 5 instructiefilmpjes en e-books met schema’s, oefening en informatie.

De toolbox voor gewichtsverlies met vetverbranding!

Voed je brein voor mentale balans

Lees verder

De invloed van de hormonendans op je eetgedrag

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.