Steeds meer wordt er in onze reguliere gezondheidszorg, waarbij de nadruk nog vaak ligt op symptomen behandelen, aandacht besteed aan de mentale gezondheid. Want mentale balans nastreven is tenslotte minstens even belangrijk als je fysieke gezondheid. Maar de impact van een eventuele mentale onbalans op de rest van ons lichaam wordt nog vaak onderschat. Zaken als depressie, angst en andere negatieve gevoelens kunnen enorm met je energie aan de haal gaan. Dit heeft ook enorme gevolgen voor ons brein, dat vaak wat extra ondersteuning kan gebruiken tijdens mentaal uitdagende periodes. Die ondersteuning kan verschillende vormen aannemen, bv. in activiteiten of voeding. Zowel mentaal en fysiek herstel vragen om een integratieve aanpak. Dit gaat veel verder dan symptomen behandelen en dat merk je ook aan de resultaten.
Van natuurlijk symptomatisch naar integratief
Als orthomoleculair voedingsdeskundige werkte ik jarenlang ook symptomatisch met natuurlijke producten. Uiteraard gaf mij dit de nodige frustraties. De integratie van de 5 oosterse elementen in deze typisch westerse aanpak wierp zijn vruchten af. Het leidde tot betere en langdurigere resultaten. Bij een integratieve aanpak staat de interactie centraal tussen lichaam, brein en hart en dit ook in verbinding met de natuur. Het is een methode die je kunt inzetten bij alle gezondheidsklachten.
Hoe je dit concreet doet, leer je in de opleiding Integratieve Nutritionele Therapie. Deze opleiding van 4 lessen focust op het grote geheel, de opbouw en structuur van het lichaam en hoe dit inzicht kan helpen om tot duurzaam herstel te komen. Al vanaf het theoretisch kader maakt deze cursus bijvoorbeeld ook de impact duidelijk van emotionele processen op fysiek herstel.
In een notendop komt deze totaalaanpak neer op een 5-stappenplan: hydrateren, mineraliseren, voeden, het vetzuurpatroon herstellen en tenslotte extra vitaminen opnemen.
1. Water en de rest komt later!
Aangezien onze hersenen vooral bestaan uit water en vet in vergelijking met andere organen kan extra hydratatie alvast helpen. Maar een integratieve aanpak gaat nog een stap verder, want die gaat in op álle aspecten van het zelfgenezend vermogen. Dat is wat je leert in de opleiding Integratieve Nutritionele Therapie van 3-isOne. Bovendien krijg je een heleboel waardevolle praktische tips. Zo leer je niet alleen om de juiste voedingssupplementen in te zetten maar ook op het juiste moment en volgens de juiste chronologie. Door supplementen, die vaak niet goedkoop zijn, optimaal te benutten, weet je zeker dat deze investering ook rendeert.
Concrete tips:
- Drink dagelijks 8 tot 10 glazen water.
- Drink vooral in de winter warme dranken of warm water. Tijdens koudere periodes hydrateert dit ons lichaam beter dan koud water. Bovendien kan het je energiepeil aantasten, vooral bij mensen met al een laag energiepatroon door bv. burn-out, angststoornissen of depressie.
2. Mineralen voor transport en een optimale zuurtegraad

Na water spelen mineralen een belangrijke rol bij zelfgenezing. Je kent ze misschien nog vanop de tabel van Mendeljev die je vroeger tijdens de lessen chemie vaak zag passeren. Want water is essentieel voor een gezond lichaam, maar het zijn die mineralen die dat water in je lichaam in beweging zetten. Ze optimaliseren ook het transport van vocht in en uit je cellen. Omega-3 vetzuren spelen ook een belangrijke rol bij het herstellen van dat proces, aangezien zij de binnen- en buitenkant van een cel gescheiden houden.
Met de nodige aanpassing aan je voedingspatroon, kan je mineralen gemakkelijk uit je voeding halen. Vooral groenten en fruit zijn belangrijk, want van nature rijk aan kaliumcitraat. Kalium is een belangrijk mineraal dat de balans tussen calcium en magnesium op punt zet en voor de juiste afzetting zorgt op de juiste plaats. Osteoporosepatiënten hebben meestal een calcium- of magnesiumtekort. Ofwel hebben ze voldoende calcium maar zit het bij hen op de verkeerde plaats, bv. niet in de botten, waar het thuishoort, maar in de weke weefsels zoals het hart, de bloedvaten, de huid of de hersenen, waardoor die weefsels harder worden. Dit kan ook voor een ophoping van eiwitfragmenten zorgen tussen de zenuwcellen in ons brein. Via je voeding kun je dit herstellen.
Concrete tips:
- Eet dagelijks 2 porties groenten.
- Gebruik enkel ongeraffineerde voeding. Die bevat de meeste mineralen.
- Eet dagelijks zeewier, zeezout, zeegroenten, noten of zaden.
Natriumbicarbonaat ongezond?
Op zich is natriumbicarbonaat niet ongezond als je het af en toe gebruikt als bakpoeder. Maar veel mensen gebruiken het in een kuur om hun lichaam te ontzuren. Verzuring is vaak een gevolg van te veel natrium in je lijf. Natriumbicarbonaat wordt biochemisch gesplitst. Hierdoor kom er natrium vrij komt in je lichaam. Dus dit nemen ter ontzuring is zeker geen goede oplossing, In tegendeel: het kan je klachten nog verergeren.
Symptomen behandelen met magnesium?

Magnesium is het mineraal van de ontspanning. Aangezien het vooral inwerkt op het centrale zenuwstelsel is het een belangrijk supplement bij stress. Mensen die extra gevoelig zijn voor stress, lijden vaak onder een verstoorde celopname van magnesium. Daarbij verbruiken ze ook nog eens veel meer magnesium. Dus het lijkt wel een vicieuze cirkel waar je niet meer uit kan geraken. Maar uit mineraalrijke voeding kan je gemiddeld wel 250 mg/dag halen. Dat is al meer dan de helft van onze dagelijkse behoefte van 400 mg. Magnesium zal je lichaam ondersteunen bij spanningen en de afscheiding van stresshormonen afremmen.
Soorten magnesium
Magnesium is er in alle soorten en verpakkingen. Magnesiumoxide en magnesiumcarbonaat zijn veruit de goedkoopste. Jammer genoeg kunnen deze soorten magnesium ook het minst goed opgenomen worden door ons lichaam. Om in de tuin te gebruiken zijn ze ideaal, maar dus niet als voedingssupplement. Het is dus heel belangrijk om goed de ingrediëntenlijst te lezen als je een magnesiumsupplement koopt, ook bij je apotheker!
Veel beter opneembaar zijn magnesiumcitraat en magnesiumtauraat omdat ze organisch gebonden zijn. Deze eerste soort is vooral goed voor het behoud van soepele spieren en een krachtige ondersteuning bij vermoeidheid en lichamelijke inspanningen. De tweede soort werkt vooral rustgevend en heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel.
Verder zijn er nog alternatieven, die je ter afwisseling zou kunnen gebruiken, zoals magnesiummalaat, magnesiumpidolaat of magnesiumbysglycinaat of magnesiumglycerofosfaat.
3. Zorg voor een gezond voedingspatroon
Je voeding is erg belangrijk. Om fysieke en mentale klachten te genezen, is het belangrijk dat je vertering optimaal werkt. Je spijsverteringssysteem herstel je met een gebalanceerd voedingspatroon.
Concrete tips:
- Vervang je gebruikelijke voeding door voedingsmiddelen die licht verteerbaar zijn, bv. gehakt door filet americain, tarwe door gierst, aardappelen door zoete aardappelen, maïzena door kuzu, etc.
- Vermijd frisdrank en cafeïnehoudende dranken.
- Maak zoveel mogelijk gerechten zelf klaar in plaats van naar kant-en-klare oplossingen te grijpen.
- Kies voor biovoeding.
- Vermijd alle kunstmatige bewaarmiddelen, kleur- en smaakstoffen in voeding.
4. Extra vetzuren voor de cellen

Wil je streven naar een totaalherstel in plaats van louter symptomen behandelen? Dan is je vetzuurpatroon herstellen noodzakelijk voor de staat van je celmembranen. Het zorgt voor optimale processen binnen en buiten je cellen. Dit is van vitaal belang omdat heel je lichaam opgebouwd is uit cellen. Uit hoe meer dubbele bindingen een vetzuur bestaat, hoe beter dit is voor de optimale werking van je hersenen.
Concrete tips:
- Zorg ervoor dat je elke dag voldoende gezonde vetten opneemt via je voeding, bv. door vis, noten en zaden te eten.
- Neem eventueel een voedingssupplement met gezonde vetzuren (bv. omega-3) maar zorg er eerst voor dat je vertering en metabolisme op punt staan. Daarom is het vaak verstandiger om eerst Metabolic Fit te nemen om de opname van die extra vetten te ondersteunen.
- Gebruik regelmatig appelciderazijn in je voeding, bv. door het toe te voegen aan een glas water of een dressing. Als je het als basis neemt voor een dressing en je voegt er pompoenpitten, lijnzaad en plantaardige olie aan toe, koppel je het nuttige meteen aan het aangename.
5. Extra vitaminen voor herstel
Pas nadat je puntjes 1 tot en met 4 hebt geïmplementeerd in je levensstijl, is het interessant om extra vitaminen op te nemen. Dit kan bv. ook via een supplement. Tijdens uitdagende periodes in je leven, zoals na ziekte, na een verhuis of periodes met veel deadlines of extra stress, kan dit het herstel van je lichaam ondersteunen. In plaats van symptomen behandelen, ga je op die manier de basis van je gezondheid ondersteunen.
Symptomen behandelen: de (on)zin van medicatie
Soms is het noodzakelijk om medicatie te nemen om je stemming te verbeteren. Er zijn gelukkig ook een heleboel natuurlijke middelen die je eerst kunt proberen, maar waar men zelden over spreekt. Je moet namelijk weten dat het (langdurig) gebruik van antidepressiva absoluut niet zonder gevolgen is voor je lichaam. Zeker op lange termijn berokkent het schade aan de celwanden en daarmee ook aan de neurotransmitterreceptoren. Om die te herstellen is het van levensbelang om bij het afbouwen van deze medicijnen veel water, vitaminen en mineralen op te nemen. In de categorie van de mineralen speelt vooral magnesium een belangrijke rol. De verschillende vezels en vetten die we via onze voeding opnemen, zijn ook enorm waardevol! Wat eveneens belangrijk is om te vermelden is dat je antidepressiva beter niet combineert met rustgevende kruiden.
Conclusie
Symptomen behandelen kan op verschillende manieren maar enkel met een totaalaanpak kom je tot een duurzaam genezingsproces.
Wat kun je nu concreet doen bij chronische klachten zoals energietekort?
- Water drinken
- Mineralen aanvullen
- Een gezond voedingspatroon implementeren
- De vetvertering ondersteunen met gezonde vetten
- Eventuele vitaminesupplementen en al de rest
5 uitdagende stappen
Op zich zijn dit slechts 5 stappen die je leven compleet kunnen veranderen, van je symptomen behandelen naar échte genezing, maar ze vragen wel wat discipline. Voor de meeste mensen is het een meerwaarde om dit stap voor stap met een coach aan te pakken. Maar bij 3-isOne kun er ook helemaal zelf mee aan de slag gaan en actie ondernemen, op basis van een concreet stappenplan. Daarvoor heb ik op basis van jaren ervaring 3 starttrajecten ontwikkeld.
Met behulp van deze online kits kun je stap voor stap zélf hun gewicht, energiepeil of vertering op punt stellen. Ben je zelf coach? Dan kun je ook een belangrijke rol spelen in het complete herstel van cliënten op basis van deze totaalaanpak. Je kan hierin groeien door je in te schrijven op onze meest complete opleiding: de basisopleiding Integratieve Nutritionele Therapie. Tijdens deze uitgebreide opleiding ga je je verdiepen in een totaalaanpak gezondheidsherstel van A tot Z. Wil je graag meer informatie hierover? Neem dan contact op of schrijf je in voor de gratis infoavond.
