Opendeurdag 24 mei van 9u - 12 u - 3-isOne - Kinesiologisch testen FKC - Inner Dance - meer info

Last van reflux of brandend maagzuur? Doe de maagzuurtest!

Reflux - brandend maagzuur

Heel veel mensen worden geplaagd door reflux of brandend maagzuur. Zij gaan er meestal spontaan vanuit dat ze te veel maagzuur produceren. Veel dokters trekken dezelfde conclusies. Nochtans komt een tekort aan maagzuur veel vaker voor en leidt dit tot dezelfde symptomen. Dit leerde je al in mijn vorige blog ‘Het gevaar van medicatie: een onderschat probleem?‘. Maar hoe kan je nu zeker weten wat de oorzaak is van je reflux? Gelukkig zijn er een aantal testen die je kunt doen. De eerste bekijkt of er eventueel een aangeboren tekort of teveel aan maagzuur is en de tweede test bekijkt of er te veel of te weinig maagzuur wordt aangemaakt als gevolg van je leefstijl of eetgewoontes.

Ben jij klaar om de oorzaak van je maagklachten te achterhalen? Lees deze blog dan zeker met aandacht.

Doe de maagzuurtest

Maagzuurtest 1: met natriumbicarbonaat

Ervaar je reflux door een aangeboren probleem met je maagzuur? Kom het te weten met deze twee testen.

Wanneer?

Bij het opstaan (nuchter: voor je iets eet of drinkt).

Wat?

  1. Neem 2,5 mg baking soda of natriumbicarbonaat (NIET bakpoeder = natrium carbonaat).
  2. Doe dit in een glas met 250 ml water en meng alles goed.
  3. Drink dit mengsel op.
  4. Zet je timer op 5 minuten. Je mag niet eten tijdens de test!

Beantwoord daarna voor jezelf de volgende vraag:

  • Hoeveel keer moest je boeren tijdens de 5 minuten na het opdrinken van dit mengsel?

Noteer ook wanneer je boert: telkens het exacte tijdstip na de start.

Wat is het resultaat?

  • Moest je minstens één keer boeren binnen de 3 minuten na inname van het mengsel? Dan heb je voldoende maagzuur.
  • Moest je meer dan 3 maal boeren binnen de 5 minuten? Dan heb je te veel maagzuur.
  • Kwam er geen enkele boer binnen de 5 minuten na inname van het mengsel? Dan heb je te weinig maagzuur!

Bespreek dit resultaat met je arts, diëtist of therapeut, zodat die voor jou een voedings-, leefstijl en suppletieplan kan opstellen om dit te herstellen.

Maagzuurtest 2: met het toevoegen van zuur bij de maaltijd

Heb je reflux, maagkrampen, maagzuuroprispingen of andere andere verteringsproblemen zoals buikpijn, prikkelbare darm, wisselend stoelgang, zelfs immuniteitsproblemen? Dit hoeft niet per se aangeboren te zijn. Het vindt meestal zijn oorsprong bij de start van je vertering, de maag of het maagzuur, door je leefstijl of eetgewoontes? Kom het te weten met deze test!

Wanneer?

Alfa Digest

Bij de eiwitrijke maaltijd. Dit is de maaltijd die rijk is aan vis, vlees, eieren of peulvruchten.

Wat?

  1. Neem 1 vegetarische capsule ALFA DIGEST (witte capsule) tijdens de hoofdmaaltijd in met een beetje plat water. Je kan deze aankopen in handige testers op de website van Nutri4all. Met deze code krijg je 15 % korting: AJDTRC15 op alle producten.
  2. Zet je timer op 15 minuten.
  3. Observeer en noteer wat je voelt.

Wat is het resultaat?

  • Ervaar je niets bijzonders: geen pijn en geen zuur gevoel? Dan volstaat het om je maagzuurproductie te ondersteunen met Alfa Digest zolang je het gevoel hebt dat dat nodig is. Neem dan 1 capsule Alfa Digest bij elke maaltijd. Blijf je na 1 maand last ondervinden? Dan doe je best de test eens opnieuw.
  • Ervaar je wel pijn of een zuur gevoel? Dan is het noodzakelijk om je maagslijmvlies te gaan beschermen met ALFA GASTRIC (donkere capsule). Neem 2 capsules Alfa Gastric voor de onmiddellijke verlichting van je pijnklachten na de test. Je kan dit eventueel aanvullen met heilzame voeding(stoffen) voor je maag, zoals: gekookte wortelen of rijst, lijnzaaddrank, kamillethee, etc. Daarna neem je 1 à 2 capsules vóór elke maaltijd. Ook Alfa Gastric kan je aankopen via de website van Nutri4all. Met dezelfde kortingscode: AJDTRC15 kan je opnieuw 15 % besparen.
  • Na een kuur van 1 maand zou je beterschap moeten ondervinden. Is dit niet het geval, dan heb je meer begeleiding nodig. Bij 3-isOne hebben we hiervoor heel wat trajecten die jou helpen om je vertering weer in orde te krijgen. Bovendien krijg je heel wat praktische tips om ook met de mentale en emotionele druk op je buik om te gaan.

Bespreek dit resultaat met je arts, diëtist of therapeut, zodat die voor jou een voedings-, leefstijl en suppletieplan kan opstellen om dit te herstellen.

Brandend maagzuur door te véél maagzuur? Nee!

Reflux - brandend maagzuur

Brandend maagzuur hebben, wil niet per se zeggen dat je te veel maagzuur produceert. Dit is een grote misvatting die helaas alomtegenwoordig is. Het kan wel aanwijzen dat je maagzuur op plaatsen komt waar het niet hoort te komen. Meestal ligt de ervaring van een brandend gevoel in de maag zelfs eerder aan een verminderde maagzuurproductie, aangeboren of veroorzaakt door je leefstijl. Dit zorgt dan weer voor een vertraagd verteringsproces. Wat in je maag niet goed wordt vóórverteerd, zorgt vanzelfsprekend ook voor problemen in je darmen.

Helaas stopt het daar niet. Zo zijn talloze chronische aandoeningen die op het eerste zicht niets met ons maag-darmstelsel te maken hebben toch gerelateerd aan onze spijsvertering. En anderzijds ligt de ware oorzaak van maagzuurtekort (indien niet aangeboren) vaak veel dieper dan dan enkel onze eetgewoontes.

‘Help! Ik heb een maagbreuk!’

gebroken botten - breuk

Mensen met een maagbreuk ervaren reflux als gevolg van een maagklep die niet 100 % afsluit. Ze zijn er rotsvast van overtuigd dat ze tot het eind van hun dagen met deze klacht door het leven moeten gaan. Nochtans is dat niet waar! Mensen met een gebroken been gaan naar een arts, krijgen daar de nodige ondersteuning en de breuk van het bot, midden in je lichaam, geneest. Mensen met een grote open beenwonde geloven dat deze met de juiste zalf en verzorging kunnen genezen.

Geen enkele patiënt zou er toch nog maar aan dénken om dagelijks de vuile etterende weefsels uit deze wond te verwijderen met schuurpapier. Waarschijnlijk zal een thuisverpleegster met de juiste middelen en zachte, verzorgende producten de wond dagelijks reinigen en voeden tot ze helemaal hersteld is. Wat je doet is je lichaam, je botten of je huidwond de nodige stoffen en rust geven zodat het zelfgenezend vermogen alles heeft om zijn werk te kunnen doen.

Breuken herstellen

Helemaal anders gaat het bij mensen met een maagbreuk. Ze krijgen geen aangepaste voeding. Uit zichzelf merken ze stap voor stap dat ze bepaalde voeding zelfs echt niet meer verdragen. Ze krijgen vaak wel een paar adviezen om de pijn van reflux te vermijden. Ze kunnen dít beter niet meer eten en dát nog wel. Bovendien krijgen ze een zogenaamde ‘maagbeschermer‘: een medicijn dat ervoor zorgt dat de maag steeds minder goed haar werk doet, de vertering steeds trager gaat waardoor ze steeds meer medicijnen nodig hebben. Naar feestjes gaan, bij familie gaan eten, … Alles wordt lastiger. Bovendien wordt de lijst met voedingsintoleranties steeds langer, de klachten in hun darmen komen steeds vaker voor. Ze worden winderiger, krijgen meer krampen en een wisselende stoelgang. Op reis gaan wordt ook moeilijker, want ze hebben al eens vaker last van een reizigersdiarree. In dit geval krijgt het zelfgenezend vermogen niets om mee te werken.

Kan een maagbreuk genezen?

Reflux - brandend maagzuur focus

Het antwoord op deze vraag is ‘ja’! Als een beenbreuk kan herstellen, als een grote open wond op je lichaam kan genezen met de juiste ondersteuning. Dan is het toch heel logisch dat een maag dat ook kan. Tijdens mijn meer dan 10 jaar opleidingen en ondertussen praktijkervaring, heb ik me hierin gespecialiseerd. Iedere stageopdracht, elk eindwerk heb ik gedaan rond het herstellen van de werking van de maag. Bovendien lijden heel veel van mijn cliënten onder de gevolgen van reflux en maag-darmproblemen. Dus ik mag me hierin toch wel een specialist noemen. Over dit onderwerp geef ik zelfs aan artsen opleidingen.

Wat heeft je zelfgenezend vermogen dan nodig om die maag en reflux te kunnen herstellen? Het gezingsproces werkt het best als de genezing kan starten bij de oorzaak.

Échte oorzaken?

werkstress - gejaagd leven

Wat zijn dan wél de échte oorzaken van je reflux? Die kunnen zowel fysiek of mentaal als emotioneel zijn.

  • Stress (gevoel van knoop in de maag)
  • Emotioneel uitdagende periodes in je leven, zoals een nieuwe job, conflicten, trauma, rouwperiodes, …
  • Te snel eten of eten tijdens het werken
  • Bepaalde medicatie, zoals pijnstillers en ontstekingsremmers, vertragen de werking van je maag en je vertering
  • Aangeboren trage vertering
  • Eten wanneer de vorige maaltijd nog niet verteerd is
  • Fastfood consumeren, dagelijks alcohol drinken, roken

De gevolgen van maagklachten

Maagklachten klinken voor veel mensen banaal en perfect ‘op te lossen’ met een maagzuurremmer. Je arts noemt het zelfs geheel onterecht een maagbeschermer. Helaas zijn de klachten bij reflux vaak veel ruimer dan aan de oppervlakte zichtbaar is. Zo ervaren we zure oprispingen door het naar boven komen van zure spijsbrij. Als gevolg gaan mineralen zoals magnesium, zink en ijzer nog amper verteren waardoor er vaak een tekort ontstaat. Je eiwitvertering daalt, waardoor er ook aminozuurtekorten ontstaan. En aminozuren zijn dan weer essentieel voor de werking van je hormonen en neurotransmitters, voor weefselherstel, etc. Door onvoldoende eiwitvertering ontstaan er dan weer rottingsflora. Dit kan prikkelbare darmsyndroom (PDS) in de hand werken maar ook sibo, colitis en andere darmproblemen.

Waarom maagzuurremmers niet volstaan

In mijn vorige blog over medicatie ben ik al heel diep in gegaan op de voor- en nadelen van maagzuurremmers. Samengevat zijn er drie hoofdsoorten: de antacida, de PPI’s en de H2-receptor-antagonisten. Al deze soorten zijn niet gemaakt om langer dan 6 maanden te worden ingenomen. Het is een goedkope en snelle manier om je refluxklachten symptomatisch te onderdrukken, maar het zal altijd resulteren in het opdrijven van de dosis omdat de onderliggende oorzaak hiermee niet wordt aangepakt.

illustratie van de maag

Bovendien zullen maagzuurremmers de maagzuurproductie afremmen en dus zorgen voor nog minder maagzuur, terwijl er zonder maagzuur geen vertering is! Ons lichaam heeft dit broodnodig. Over de functies van de maag, de milt en de pancreas lees je meer in de blog ‘Beter verteren kan je leren‘. Je vertering zal vertragen en de druk op je slokdarmsluitspier zal stijgen. Hierdoor kan je maagzuur ontsnappen en krijg je terug reflux. Je bevindt je dus al gauw in een vicieuze cirkel. Doordat je de pijn onderdrukt en de effecten van het zuur niet meer voelt, ga je uiteindelijk steeds meer chronische klachten krijgen. Je zal bijgevolg ook steeds minder gaan verteren en steeds meer voedingsmiddelen kunnen verdragen.

Brandend maagzuur herstellen

Het goede nieuws is: maagzuur móet branden, want dat is net de taak ervan in het verteringsproces. Alleen is enkel je maag zelf voorzien op die taak. Want het weefsel van je slokdarm en van je slokdarmsluitspier kunnen niet tegen reflux: het terugvloeien van maagzuur. Het gevoel van brandend maagzuur oplossen komt dus neer op: ervoor zorgen dat je maagzuur in je maag blijft. Om ervoor te zorgen dat het maagzuur niet meer in je slokdarm terecht komt, is het nodig om het weefsel van je maag te herstellen en bijgevolg ook de rest van je vertering.

Samen gezond - buikklachten herstellen

Om te weten welke aanpak voor jou geschikt is om van deze aandoening te genezen, is het belangrijk om te weten dat er twee soorten patiënten zijn, al naar gelang de ernst van de beschadiging van de maagwand of slokdarmwand.

  • Patiënt 1: heeft af en toe reflux of zure oprispingen en/of neemt sporadisch medicatie zoals Rennie, Gaviscon, Malox, etc.
  • Patiënt 2: neemt langdurig medicatie zoals Rennie, Gaviscon, Malox, etc. en/of neemt maagzuurremmers als Omeprazole, Pantoprazole, etc.

Aanpak patiënt 1

  1. Stop met het nemen van de medicatie en vervang die door 2 capsules Alfa Digest bij ieder middag- en avondmaal gedurende 1 maand.
  2. Neem na deze eerste maand 1 capsule Alfa Digest bij het avondmaal of (enkel) bij feestmaaltijden, stressdagen, etc. Dit moet dan je vertering extra ondersteunen zo lang de klachten blijven bestaan.

Lukt dit niet na één maand, dan heb je hulp nodig van een deskundige. Bij 3-isOne hebben we een uitgebreide vragenlijst ontwikkeld waarmee we de oorzaken van je klachten in beeld brengen. Dit kan via een online consult, zodat je met deze voor jou nieuwe aanpak, ‘het voeden van jouw zelfgenezend vermogen’, al eens kan kennismaken. Wil je meteen aan de slag met een concreet stappenplan, supplementen en tips, dan hebben we hiervoor een online traject ‘BETER verteren‘.

Aanpak patiënt 2

Het herstel voor patiënten met zwaardere refluxklachten gebeurt in 2 stappen. Het zal bijgevolg dus ook iets langer duren. Dit is dan meteen ook de reden waarom heel wat mensen niet op eigen houtje van hun maagzuurremmers of maagbeschermers af geraken. Ze krijgen immers het advies om telkens de dosis op te drijven. Onthoud bij dit genezingsproces dat een maag of de sluitspier tussen maag en slokdarm, zeer pijngevoelige organen zijn. De pijn is een teken dat wat je doet niet goed is en dus een signaal voor jou om je therapie aan te passen. Je therapeut kan je hierbij helpen zodat je stap voor stap leert jij wat jouw lichaam en vertering nodig heeft om goed te werken.

planning - structuur - workshop

De voedings- en leefstijlaanpassingen tijdens het herstel, zullen je in het begin misschien streng overkomen. Bedenk dan dat je met een gebroken been ook een tijdje geen salsalessen zal kunnen volgen of een trektocht in de bergen maken. Dus heb geduld. Eens je lichaam hertelt en je vertering weer beter verloopt, zal je heel wat van je favoriete gerechten terug kunnen gaan eten. Bovendien zal je lichaam in zijn totaliteit veel vitaler worden.

Fase 1: herstel maagslijmvlies

  1. Bouw je maagzuurremmers af in stappen van telkens 20 mg per 2 weken.
  2. Per afbouwstap neem je:
  • de eerste 3 dagen 2 capsules Alfa Gastric voor iedere maaltijd.
  • de volgende 11 dagen 1 capsule Alfa Gastric voor iedere maaltijd.
  • bij maag-darmproblemen of chronische aandoeningen neem je 1 extra capsule Alfa Ultra Enzymes bij iedere maaltijd ter ondersteuning.

Deze stappen herhaal je tot je 14 dagen volledig maagzuurremmervrij bent.

Fase 2: normalisatie maagzuurproductie

Zodra de patiënt 14 dagen volledig maagzuurvrij is, wordt er overgestapt van Alfa Gastric naar Alfa Digest. Vanaf dan neem je:

  • eerst gedurende 1 maand : 1 capsule Alfa Digest bij ieder middag- en avondmaal
  • daarna 1 capsule Alfa Digest bij het avondmaal of bij feestmaaltijden, stressdagen, etc. Hiermee zal je je vertering ondersteunen zo lang dit nodig is.

Alfa Gastric heeft ook een pijnstillend effect zodat je niet meteen zal teruggrijpen naar je maagzuurremmers.

Supplementen

Alfa voedingssupplementen

Ik wil nog even een voetnoot plaatsen bij het gebruik van supplementen. Doorheen mijn jaren ervaring heb ik geleerd dat helaas niet alle voedingssupplementen dezelfde gunstige impact hebben op ons lichaam. Ik zie ze eerst en vooral niet als permanente oplossingen maar als (tijdelijke) hulpmiddelen om tot een duurzame oplossing te komen. Ook de kwaliteit is van groot belang. Het gaat tenslotte om iets dat door heel je lichaam wordt opgenomen. Helaas is zelfs wat je in de apotheek vindt niet altijd even hoogwaardig. De supplementen die ik aanraad heb ik doorheen mijn jarenlange praktijkervaring met ‘trial en error’ zorgvuldig geselecteerd en gebruik ik zelf ook. Er zijn veel supplementen voor darmen en enkele voor de maag. Ten slotte is het daar dat de vertering start. Als je een probleem efficiënt wil ondersteunen of herstellen, dan dien je te starten bij de oorsprong van het probleem. Bij de meeste darmproblemen start dat in de maag. Deze supplementen van Alfa zijn zoals het bedrijf zelf aangeeft ‘voedend, optimaal samengesteld en perfect gedoseerd’. Bovendien deel ik graag met jou mijn kortingscode op deze producten op de website van Nutri4all: AJDTRC15. Hiermee kan je 15 % op de prijs besparen.

Vertering ondersteunen kruiden en enzymen.

Wanneer je de supplementen wil gebruiken om je vertering te ondersteunen en/of herstellen, zijn dit de 3 hoofdsupplementen in hun aanbod. Ik zet er even bij waarvoor je ze buiten het specifiek stappenplan om reflux op te lossen onder meer nog kunt inzetten.

  • Alfa Gastric: 1 capsule voor elke maaltijd wanneer je pijnstillers en/of ontstekingsremmers gebruikt.
  • Alfa Ultra Enzymes of Vitals Enzymenformule pro: 1 capsule tijdens iedere maaltijd bij voedingsintoleranties en/of allergieën, bv. voor koemelkeiwit, lactose, gluten, etc.
  • Alfa Digest: 1 capsule bij iedere maaltijd één week voor je op reis gaat én tijdens je reis ter preventie van reizigersdiarree. Dit werkt wel enkel bij mensen die geen maagzuurremmers nemen van het type PPI of H2-receptor-antagonisten.

“Geen vervanging van een gezond dieet”

Als je al eerder voedingssupplementen hebt genomen, heb je vast al gemerkt dat om die doosjes of potjes staat dat een supplement niet dient ter vervanging van een gezond dieet. Ze werken dus ondersteunend maar kunnen een gezonde leefstijl inderdaad niet vervangen. Vandaar dat ik je graag nog wat voedingsadvies meegeef als je zelf je maag wil gaan genezen. Dat is ook de reden waarom ik voedingssupplementen adviseer in een geheel van voeding en leefstijl adviezen, zoals voor deze problematiek het starttraject BETER verteren.

Voedingstips voor de maag

Mijn basisadvies is om de oorzaak van je verteringsproblemen te gaan aanpakken, bv. stress, je leefstijl en voeding. Voedingsmiddelen die reflux veroorzaken en dus je slokdarmsluitspier verzwakken enkele weken te vermijden. Op welke voedingsmiddelen jouw lichaam specifiek reageert, is vaak erg persoonlijk en kan ik tijdens een live of online consult achterhalen. Toch kan de volgende lijst kan een algemene indicatie zijn.

Elti - slechte eetgewoonten
  • Dierlijke vetten, chocolade, koffie, bepaalde muntsoorten, suiker, uien, alcoholische dranken.
  • Koemelk en daarvan afgeleiden producten verteren zeer moeilijk bij de meeste mensen.
  • Zure citrusvruchten, tomaatgerechten, kruidige en pittige voeding en frisdranken hebben de neiging om een ontstoken slokdarm nog meer te irriteren.
  • Voedingsmiddelen waarvoor er bij jou allergieën of intoleranties optreden.
  • Chloor (uit kraantjeswater) en fluor (uit tandpasta) verstoren de werking van maagenzymen.
  • Geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen putten je maag, milt en pancreas uit.

Geeft het vermijden van deze producten niet voldoende ondersteuning bij het herstellen van je klachten? Of kan je ze na het herstellen van je maag niet meer geleidelijk herintroduceren? Neem dan gerust eens contact op voor een afspraak.

Opendeurdag 24 mei van 9u - 12 u - 3-isOne - Kinesiologisch testen FKC - Inner Dance
  • stel je vragen over de 3-isOne trajecten
  • maak kennis met FKC methode kinésiologisch testen
  • maak kennis met Inner dance
  • maak kennis met de 5-elementenleer
  • maak kennis met het helen van lichaam, brein & hart

Je bent doorlopend welkom tussen 9 en 12 u in de Jagersdreef 29, te Sint Niklaas in de praktijk van 3-isOne.

Herbronningsreis

Lees verder

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.