Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Waterkefirlimonade

Waterkefirlimonade

Ingrediënten

(bron)water

1 liter

waterkefirkorrels

60 gram

honing

3 eetlepels

gedroogde vijgen

1 à 2

bio citroen(schil)

1 volledige

Gefermenteerde dranken zoals waterkefirlimonade zijn erg gezond! Vroeger, toen er nog geen koelkasten of bewaarmiddelen bestonden, was fermenteren heel gewoon. Nu is het weer hip! Fermentatie is het proces waarbij bacteriën of schimmels op een gecontroleerde manier voedingsstoffen (bv. kookhydraten, eiwitten, suikers, …) afbreken tot kleinere bestanddelen.

Fermenteren kan je leren, maar je hebt er wel wat materiaal voor nodig.

Materiaal:

 • een weckfles of andere goed afsluitbare glazen bokaal (geen plastic) van 1,5 à 2 liter.
 • een kunststof/plastic zeef: metaal tast de kefirkorrels aan.

Bereiding

 1. Pers de biologische citroen uit en gebruik daarvan de volledige schil. Het is handig om de schil in stukjes te snijden. Doe de stukjes met de rest van de ingrediënten (op het citroensap na) in een weckfles. Roer alles door elkaar, zodat een deel van de suiker oplost. De overige suiker zal oplossen tijdens het fermentatieproces. Sluit de fles af en zet ze op een verlichte plaats, bv. op de vensterbank. De ideale temperatuur is 20 tot 28 graden.

 2. Laat het geheel ongeveer 48 uren staan. Tijdens het rijpingsproces mag je het drankje omroeren, maar dat is niet echt nodig. Het is wel leuk om naar te kijken. Je ziet het koolzuurgehalte in de weckfles stijgen en de kefirkorrels door de fles borrelen.

 3. Haal na 48 uur de geweekte droge vruchten met een klein plastic zeefje uit de bereiding. De vruchten zijn niet meer bruikbaar want smakeloos geworden. Het sap van de citroen kan je nu in de kefir doen. Giet de rest van de kefir nu af door de zeef. Zo krijg je een fris mengsel van kefir en citroensap dat je een maand in een gesloten fles of schenkkan kan bewaren in de koelkast.

Opgelet:

 • Bij het fermentatieproces komt altijd een beetje alcohol vrij. In waterkefir is dat ongeveer 1 %. Dit is verwaarloosbaar maar wel belangrijk voor mensen met alcoholallergie bijvoorbeeld.
 • Je kan gefermenteerde drankjes zoals waterkefir en kombucha (een soort zwam) ook in de supermarkt kopen tegenwoordig. Alleen worden hier achteraf vaak veel suikers aan toegevoegd.
 • Zet je kefirmengsel niet pal in de zon. Indirect licht werkt beter.

Extra tips:

 • Maak je waterkefir altijd zelf. Zo vermijd je te veel suikers. Eventueel kan je ook een fles kopen van een biologisch keurmerk maar controleer daarbij altijd het suikergehalte!
 • Waterkefirkorrels kan je eenvoudig kopen via internet of in je lokale biowinkel.
 • Hou je niet zo van gedroogde vijgen of wil je wat variatie? Dan kan je ook een handvol rozijnen gebruiken of 3 abrikozen of 2 dadels of een combinatie van deze vruchten. Het moeten wel altijd zoete, gedroogde, zwavelvrije vruchten zijn.
 • In plaats van honing kan je ook biologische suiker of rietsuiker gebruiken.
 • Gebruik je liever geen suiker of honing? Dan kan je altijd nog extra gedroogde vruchten toevoegen of appelsap nemen in de plaats. De in de vruchten aanwezige suikers zullen zich niet vermengen met het water, maar wel als voeding dienen voor de kefir. Gebruik je bv. vijgen, dan neem je voor 1 liter drank 6 à 7 vijgen. Gebruik zeker geen kunstmatige zoetstoffen, want kefir is een levend organisme dat echte suikers nodig heeft om zich te voeden en te leven.
 • In plaats van een citroenschil kan je ook 1 el citroensap gebruiken.
 • De kefirkorrels die zich hebben vermeerderd tijdens het fermentatieproces kan je afspoelen onder stromend water en meteen gebruiken voor een nieuwe bereiding. Je hoeft ze dan niet meer elke keer opnieuw te spoelen.

Was je waterkefirlimonade een succes? Deel dan je ervaringen op onze besloten Facebookgroep. Ben je nog geen lid? Dan kan dat op eenvoudig verzoek. Je ziet daar regelmatig ook recepten, tips en tricks omtrent gezonde voeding. Of misschien wil je wel een van onze (gratis) events bijwonen?

Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Persoonlijke begeleiding?

Contacteer ons vrijblijvend, we kijken graag hoe we u verder kunnen helpen.