Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting! - meer info

Door prikkelbare darm buikpijn? Wat kan je doen?

Minder buikklachten - prikkelbare darm buikpijn

Kun je door een prikkelbare darm buikpijn krijgen? En kun je chronische buikpijn altijd toeschrijven aan het prikkelbare darmsyndroom? De KU Leuven heeft onderzoek uitgevoerd naar buikpijnklachten bij patiënten. Heel wat mensen met buikpijn en/of prikkelbare darmen worden immers vaak door hun omgeving en hun arts niet serieus genomen.

“Het gebrek aan een allergische reactie wordt gebruikt als argument dat het allemaal tussen hun oren zit en er geen probleem met de darmfysiologie is,” aldus professor Guy Boeckxstaens, Gastro-enteroloog aan de KU Leuven en hoofdauteur van de nieuwe studie naar het mechanisme achter PDS (prikkelbaredarmsyndroom). “Met deze nieuwe inzichten leveren we verder bewijs dat we wel degelijk met een echte ziekte te maken hebben”. (Plus Magazine Knack – auteur Kari Van Hoorick)

Samengevat toont de studie aan dat een aanvankelijke ‘voedselvergiftiging’ een immuunreactie kan opwekken, waardoor het lichaam extra histamine aanmaakt en de patiënt last ervaart. Uit het onderzoek blijkt ook dat eens histamine aangemaakt is naar aanleiding van een bepaald voedingsmiddel, de verdere aanmaak van histamine blijft duren. Hiermee is de link met het immuunsysteem aangetoond; een hele stap in de erkenning van dit probleem. De anti-histaminica (medicijnen die voorgeschreven worden bij dit probleem), onderdrukken bepaalde cellen van het immuunsysteem die de histamine aanmaken. Dit kan dus efficiënt verlichting geven van de symptomen, maar het is eerder een pleister op de wonde. Het pakt de onderliggende oorzaak van het probleem niet aan.

Een kwestie van oorzaak of gevolg

Als natuurvoedingsdeskundige start ik het oplossen van een probleem steeds bij de oorzaak, niet bij het gevolg. De vraag die zich aandringt, is: is de overmatige histamineproductie de oorzaak OF het gevolg? In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen met overmatige histamineproductie. Bij sommige mensen geeft dit een reactie in de darmen, bij anderen een verhoogde bloeddruk, en bij weer iemand anders zal er weer een andere overgevoeligheid zijn. Hierdoor is het moeilijk om met zekerheid te bepalen voor welke voedingsmiddelen mensen nu precies overgevoelig zijn…

Ik neem je graag even mee in de boeiende wereld van de talloze processen in ons lichaam. In onze darmen groeien micro-organismen. Je kunt de darmen – al klinkt het een beetje oneerbiedig – vergelijken met een composthoop. Als deze composthoop de juiste voeding krijgt, krijg je krachtige en voedzame compost: het ideale voedsel voor de planten in je tuin. Bacteriën in onze darmen ‘composteren’ als het ware onze voeding. Deze ‘compost’ vormt de voeding voor onze darmcellen – op voorwaarde dat het ‘goede compost’ is natuurlijk. Fastfood, veel vlees, veel suikers, enzovoort, maken geen goede ‘compost’. Deze voedingsstoffen maken vooral gassen en rottingsmetabolieten aan, en ook… histamine. Hoe sterker de geur van je stoelgang, hoe meer rottingsflora er is in je darmen. Een deel van deze afvalstoffen komt in de bloedbaan terecht.

Het mentale plaatje: stress, emoties, gedachten, …

De volgende vraag die gesteld moet worden, is deze:

Is er een link met stress, emoties, gedachten en andere mentale processen?

In het geval van stress, negatieve gedachten, PTSS (post-traumatisch stresssyndroom),… worden onze verteringsorganen minder doorbloed. Verteren en eten absorberen zijn op dat moment van ondergeschikt belang voor ons lichaam. Het autonoom zenuwstelsel zorgt ervoor dat op zulke momenten vooral onze hersenen, ons hart, onze spieren en alle perifere delen (de buitenkant van ons lichaam) doorbloed worden.

Een aantal van de bacteriën in de darm heeft geen zuurstof nodig, maar een groot deel van de bacteriën wel. Deze zuurstof halen ze uit het bloed, meer bepaald uit bloedvaatjes die de darmwand voorzien van de noodzakelijke stoffen. Bij stress is deze doorbloeding een stuk minder, waardoor de bacteriën niet voldoende zuurstof krijgen. Als gevolg van die chronische stress en het veroorzaakte zuurstoftekort zijn er veel minder goede bacteriën in de darmen. En, logisch natuurlijk: hoe minder goede bacteriën er zijn, hoe meer plaats er is voor ziekmakende bacteriën. Op dat moment kan men probiotica gaan voorschrijven, maar dat is op dat punt slechts een druppel op een hete plaat. In een ongezonde darm zullen namelijk de condities voor micro-organismen om te overleven allesbehalve ideaal zijn.

Door prikkelbare darm buikpijn? 7 tips!

Het prikkelbaredarmsyndroom is dus complex. Het goede nieuws is dat er een vrij eenvoudige oplossing is. Aan de hand van deze tips kun je voorkomen dat het lichaam te veel histamine aanmaakt:

 • Eet aangepaste voeding, rijk aan vezels, zodat de goede bacteriën weer voldoende voeding krijgen om te kunnen groeien.
 • Eet maximaal 1 keer per dag dierlijke voeding
 • Ondersteun de vertering met enzymen, zodat er geen onverteerde voedselresten in de darm komen, want dan ontwikkelt de darm rottingsflora die het immuunsysteem in de war kan brengen. 
 • Doe ademhalingsoefeningen voor iedere maaltijd, voor extra zuurstoftoevoer.
 • Neem je tijd om goed te kauwen en rustig te eten.
 • Vertoef dagelijks een uurtje in de buitenlucht. Zo krijg je voldoende zuurstof in je bloed.
 • Bouw maagzuurremmers zo snel mogelijk af! Ze zijn immers de belangrijkste oorzaak van de meeste darmproblemen.

Voeden, ademen en rusten

Het laag-FODMAP-dieet is geen langetermijnoplossing voor het prikkelbaredarmsyndroom. Wat wel zeker nodig is, is het aanpakken van trauma, emotionele blokkades en stress. Ook het aanleren van ademhalingsoefeningen is belangrijk. Op een correcte manier leren ademen, heeft een gunstig effect op al je lichaamsdelen. Voor dit laatste element kan het nuttig zijn om ondersteuning te vragen van een osteopaat of kinesist.

Totaalaanpak bij prikkelbare darmen

De conclusie is dus dat het prikkelbaredarmsyndroom erg complex is, maar er kan met de juiste aanpak vrij snel verbetering gebracht worden. De darmen worden dan rustiger, het eten verteert beter, de vitaliteit verbetert en ook de slaap zal in de meeste gevallen kwalitatiever zijn.

Tijdens consultaties bij 3-is-One krijg je inzicht in de werking van je lichaam en je vertering. Op de website staat een video die onze manier van werken toelicht. Mensen met verteringsproblemen moeten vaak hun hele leven wat voorzichtig zijn. Maar dit belet niet dat er met juiste inzichten en informatie absoluut verbetering mogelijk is en je leven weer gemakkelijker en aangenamer kan worden.

Neem contact op met een van onze coaches voor een intake- of kennismakingsgesprek, zodat je met die persoonlijke gezondheidscoach kan bespreken wat voor jou de beste manier is om hieraan te werken.

Wil je voorlopig zelf aan de slag met de tips in deze blog en heb je graag nog meer tips om je vertering op punt te zetten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of sluit aan bij onze besloten Facebookgroep.

Cyclus met 5 pijlers
Starttraject OVER gewicht - Met de code 3-isOne-healthy krijg je 10% korting!
 • Bevrijd jezelf van emo- en stress-eten
 • Zet in op gewichtsverlies met vetverbranding
 • Alle info voor een gezonde en duurzame gewichtsbalans
 • Pak je zwangerschapskilo’s aan

Dit online traject bevat 5 online instructiefilms en leefstijlschema’s, twee e-books en 3 voedingssupplementen

 

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Toegepaste Kinesiologie: Spiertesten en Holistische Gezondheid

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.