Pak je vermoeidheid aan! Geef je voeding een energieboost met deze 5elementen kookworkshop - 25€ - meer info

Beïnvloeden spanningen en emoties genezing of ziekte?

Weinig mensen zoeken een oplossing voor emotie-eten, hoewel veel mensen er last van hebben. En ja, dan gaat het zowel om mannen als vrouwen en zelfs kinderen. Dat komt omdat de meeste mensen er zich niet van bewust zijn of dit niet kennen. Toch is het net dat bewustzijn dat een eerste stap kan zijn naar een duurzame uitweg uit emo-eten! Hierbij is het belangrijk om te achterhalen wat dit automatisme in onszelf precies heeft geactiveerd. In deze blog beantwoord ik enkele belangrijke vragen omtrent emotie-eten. Je zal ontdekken dat emoties genezing beïnvloeden en nauw met elkaar verbonden zijn. Je leert ook wat hun link is met grenzen stellen, beweging en energie.

Zit emotie-eten in ons hoofd?

Elti brein

Zit emotie-eten of kortweg ’emo-eten’ enkel in je hoofd? Of heeft het te maken met heel je lichaam, brein en hart? Het is heel belangrijk dat je deze vraag voor jezelf helder beantwoordt. Hierbij kan een psychotherapeut je helpen. Want met ons brein kunnen we de dingen gaan begrijpen. Vanuit dit begrip krijgen we inzicht in wat we wel of niet nog willen. En daarna, zodra we dat inzicht hebben verworven, dan begint het échte werk: het doen, het ervaren, het werken aan een (langdurige) oplossing. Dit proces is veel meer dan een ‘hoofd’-kwestie…

Ik denk dus ik ben?

René Descartes

Voelen vs. emotie

Voelen doen we niet met ons brein. Voelen doen we met ons hart en in ons lichaam. Emoties ontstaan wanneer gevoelens een koppeling maken met de (op lange termijn) opgeslagen zintuigelijke waarnemingen in ons brein. Emoties ontstaan na het voelen. Het gevoel is een vorm van energie, een bron van informatie. De beweging waaruit deze energie voortkomt zorgt ervoor dat dit gevoel ofwel vrij beleefd en doorleefd wordt, of dat het wordt vastgezet. Deze energie, deze tintelingen, voelen we in heel ons lichaam. Het is energie in beweging. Daarom wordt dit werk ook ‘energetisch werk’ genoemd. We voelen ons vitaal, krachtig en gezond als die energie stroomt. Een emotie ontstaat pas nadat er aan de gevoelens 1 of meerdere gedachten of herinneringen worden gekoppeld.

Ik voel dus ik ben!

Antonio Damasio
Elti: lichaam, brein en hart

Denken vs. voelen

We worden door de maatschappelijke standaarden en normen in een keurslijf gedwongen waarbinnen ‘voelen’ ondergeschikt wordt. Het leven speelt zich af in ons hoofd maar we kunnen het ‘voelen’ niet uitschakelen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er veel klachten ontstaan in die grijze zone tussen ons hoofd en lichaam: zoals (verschillende soorten) hoofdpijn, schildklierproblemen, schouderpijn, nekpijn en nekspanningen. In feite gaat het om alle vormen van ‘spanningen’ tussen hoofd en lichaam.

Daadkracht vs. draagkracht

Daadkracht versus draagkracht

Ook een lichaam dat gewicht vasthoudt is een duidelijk signaal. ‘Vasthouden’ is namelijk een manier van het lichaam om aandacht te vragen voor wat zich daar afspeelt. Het is ook mogelijk dat je lichaam te zwaar wordt omdat het met die extra vetopslag een veilig harnas gemaakt heeft om zichzelf te beschermen. We zitten met zijn allen vast in een leven dat veel daadkracht vraagt, een leven waarvoor ons lichaam en hart niet de nodige draagkracht hebben.

Langzaam maar zeker doet ons lichaam meer pijn, heeft het meer en meer klachten waarmee we dan maar leren leven. We worden steeds lomer. Intussen surfen we op stresshormonen of pepdrankjes om ons levendig te voelen. We vullen de stiltes tussen onze woorden op met getater en lachen heel wat dingen weg, om er toch maar bij te horen. De realiteit is echter dat we berusten in een situatie die zo langzaamaan ernstiger is geworden. Doordat ons herhaaldelijk verteld wordt dat we ermee moeten leren leven, ontstaat het gevoel dat het te laat is om eruit te geraken. We gaan al die kwalen op den duur zelfs omarmen.

We berusten in onze gezondheidsklachten zoals een kikker die in een pot heet water zit en nauwelijks nog de energie heeft om eruit te springen voor het water het kookpunt bereikt. Nochtans is dit absoluut mogelijk! Dat zie je in onderstaand filmpje.

Van vastzitten naar losmaken

De weg naar herstel, van wat dan ook, is dus altijd een weg van binnen naar buiten: van vastzitten naar losmaken. Het is een heus transformatieproces. In dit kader wordt er ook heel vaak gesproken over ‘loslaten’. Dat is slechts een onderdeel van dit proces. Wanneer je iets loslaat, is het belangrijk dat er ook iets anders in de plaats komt. Dat is transformatie. Als je de zware, verlammende energie van angst loslaat, zal deze plaats maken voor de lichte energie van overgave en vertrouwen. Als jij dit toelaat tenminste. Daarvoor is het nodig om je angsten onder ogen te komen en stap voor stap gaan kijken wat je nodig hebt om die om te zetten naar vertrouwen.

Het vrij beleven van een gevoel

Elti zoekt troost

Bij het leven en doorleven van het gevoel en ook de emotie komt er energie naar buiten of treedt die in beweging. Een zware energie kan op die manier worden geheeld. Zo kan je een zware energie, bv. van verdriet, loslaten door te wenen, waarna jij jezelf lichter zal voelen.

Het vastzetten van een emotie

Tranen inslikken geeft spanning. Verdriet wegdrinken of weg-eten duwt de spanning zelfs dieper in je lichaam. Deze spanning zet zich, afhankelijk van het soort emotie, vast op bepaalde organen in je lichaam. Op deze manier kunnen emoties genezing bevorderen of blokkeren.

Tabel emoties verbonden aan organen met Elti's

Dit is uitvoerig in de Chinese geneeskunde beschreven. Afhankelijk van jouw lichamelijke klachten kan je op die manier zelf je blinde vlekken gaan ontdekken. Praten is een mentaal proces en dat kan enkel inzicht geven in het soort emoties dat je moet verwerken. Toch, het kan deze spanningen niet vrij maken. De spanningen zitten in je lichaam, niet in je hoofd.

Integratief werken via totaalaanpak

Bij 3-isOne kiezen we heel bewust voor een totaalaanpak. Hierbij gaan we ook aan de slag met jouw onderbewuste of je wetende deel. Wij denken dat ons brein het verstandigste orgaan is in ons wezen. Niets is minder waar. Ons brein weet in feite ongeveer 10 tot 15 % over ons. Al het overige zit in je onderbewuste. Daar zitten de blinde vlekken of je onbewuste informatie opgeslagen.

Onder andere met behulp van FKC, fundamentele kinesiologie, kan je al deze informatie achterhalen. Daarom zet ik deze methode van kinesiologie ook in bij de persoonlijke trajecten naast de succesvolle totaalaanpak van 3-isOne. In een kort filmpje van Dr. Kristien Mechelmans, die deze methode ontwikkeld heeft, kan je meer leren over hoe dit jou zou kunnen helpen bij jouw genezingsproces. Wil je zelf leren om kinesiologisch te werken? En wil je naast zelf kinesiologisch leren testen voor persoonlijk gebruik tegelijk ook meer leren over energie? Dat kan! Met dat doel geef ik regelmatig een reeks van 3 workshops waarvoor je kunt inschrijven. Kijk gerust eens op onze websites bij de Workshops wanneer er een nieuwe reeks start en of er nog plaatsen vrij zijn.

De 4 lagen van integratief werken

Integratief werken of werken op basis van een totaalaanpak bevat 4 lagen:

  • Structureel: de botten, spieren en pezen, de bouw van je lichaam met al z’n sterktes en zwaktes. Hierbij kan je ook de genetica plaatsen.
  • Biochemisch: wat je eet, de medicatie, de supplementen, het water dat je drinkt etc. Hierbij kan de je ook epigenetica of je leefomgeving plaatsen.
  • Emotioneel: je gevoelens en emoties. Hierbij hoort eveneens een heel belangrijk deel van de epigenetica: nl. de omgeving waarin je bent opgegroeid en de opvoeding of voorbeelden die je hebt meegekregen.
  • Energetisch: dit overkoepelt de vorige drie delen. Het is de energie van die 3 lagen plus de energie in je omgeving.

Bewustwording bij heling

Heel worden is daarom ook een totaalaanpak, waarbij het bewustwordingsproces een erg belangrijke stap is. Zonder dit bewustwordingsproces weet je niet wat er ánders kan. Tijdens dit proces krijg je bovendien alle tools aangereikt om het anders te gaan dóen. Omdat er heel veel energie opgeslagen zit in je lichaam, in de vorm van bv. pijn, onverwerkte gevoelens en emoties, zal die tijdens rust- en stiltemomenten vrij komen. Acute en chronische stress zorgen voor stresshormonen. Die geven ons het gevoel dat we in een soort ‘overlevingsmodus’ leven op vlak van energie, waarbij we niet (meer) beter weten. Dit is vergelijkbaar met de situatie van de kikker die zich in het warme water net voor het kookpunt niet meer kan herinneren hoe vitaal hij was in dat koele frisse water.

Helen = bewegen

Zolang je leeft, zolang je niet voorbij het kookpunt bent, kan je altijd nog uit de kookpot springen. Dat springen is een metafoor voor beweging. Je zal letterlijk en figuurlijk in beweging moeten komen: je beweging veranderen van een negatieve spiraal naar een positieve spiraal. In een vorige blog over het zelfgenezend vermogen kon je al meer lezen over het genezen van chronische ziekten, waarbij je telkens in een vorige fase van dit ziekteverloop terecht komt. Dit heeft rechtstreeks verband met dit inzicht.

Actieve meditatie versus stille meditatie

Je herkent deze uitspraak misschien wel: “van mediteren krijg ik stress”. Dat is ook zo. Al die opgeslagen spanningen kunnen in rust namelijk vrij komen. Het is vergelijkbaar met het fenomeen van ‘ziek worden de eerste dagen van je vakantie’. Stress onderdrukt heel wat gevoelens. Stress zorgt dat alles vast gaat zitten. Door rust komt dit weer vrij. Bovendien flitsen er bijgevolg ook nog eens heel wat gedachten door je hoofd. Want je brein weet niet precies wat er gebeurt. Het heeft heel lang alle aandacht gekregen en dan plots moet het stil zijn. Hierdoor geraak je in een gevecht met jezelf.

Christel actieve meditatie

Actieve meditatie bestaat uit rustige bewegingen. Hierdoor blijft je aandacht bij die bewegingen en ook bij de muziek. Het voelt ook veel veiliger voor je lichaam om op die manier spanning vrij te maken, want door de beweging heeft dit proces van ‘vrijmaken’ minder impact op je brein. Zo heb ik zelf een 10-tal jaar na het volgen van een 4-daagse workshop beslist om iedere ochtend een half uur actieve meditatie te doen. Omdat het voor mij duidelijk werd dat ik te veel gevoelens van andere mensen oppikte en daardoor niet meer wist waar mijn grenzen lagen en wat míjn gevoelens nog waren. Door iedere ochtend mijn eigen energie goed te voelen, werd ik krachtiger en steeds meer mezelf. Het heeft me zo goed geholpen dat ik nu zelf regelmatig een workshop actieve meditatie organiseer.

Losschrijven van wat vastzit

Een deel van mijn eigen verwerkingsproces heb ik ook uitgeschreven in de roman ‘Het chocolademeisje‘. Het is om die reden dat ik dit boekje heb geschreven en tegelijk ook als inspiratie voor de lezers, zodat die ook hun eigen transformatieproces kunnen starten.

Het chocolademeisje

De weg naar assertiviteit en zelfliefde

De transformatie van boosheid en opgekropte frustraties naar assertiviteit en zelfliefde is maar één voorbeeld van een transformatieproces. Want dat is het mooie aan gevoelens. Een gevoel is een boodschap. Als ik me boos voel of gefrustreerd, dan wil dit eenvoudigweg zeggen dat ik mijn grenzen heb laten overschrijden. Als je dit als kind niet hebt kunnen leren, niet hebt mogen oefenen, dan is dat geen verworven kennis. Je voelt dan wel dat er iets niet klopt. Toch weet je heel lang niet wat het is. Zoals je in de tabel hebt gezien, horen de gevoelens boosheid en frustratie bij de lever en de gal. Hierdoor kan je daar dan allerlei lichamelijke klachten krijgen. Deze klachten zijn dan de taal van je lichaam om jou duidelijk te maken dat je je grenzen moet leren aangeven. Ook dat wordt in de huidige ziekenzorg niet geleerd. Je krijgt dan een pilletje om de klachten van je lever of gal te onderdrukken, of je gal wordt gewoonweg verwijderd.

Vanuit de basis door analyse

Bij 3-isOne helpen we jou van bij de basis. We hebben hiervoor een analyseprogramma ontwikkeld waarmee we de taal van jouw lichaam in kaart brengen. Op die manier kan jij inzicht krijgen in de onderliggende emoties of organen die over de jaren heen zijn vast geraakt. Een korte check-up kan ook al aan de hand van een online consult.

Onder andere door het beoefenen van actieve meditatie iedere ochtend heb ik mezelf dag na dag, week na week, en intussen zelfs jaar na jaar beter leren kennen. Onlangs kreeg ik zelfs van iemand het compliment dat ze opkeek naar de assertiviteit waarmee ik het leven sta. Ik mediteer nu al een 8-tal jaar dagelijks 10 tot 30 minuten. En het laatste jaar zit er zelfs ook al regelmatig een stille meditatie bij. Daarom geef ik dit jaar rond iedere zonnewende aan jou de mogelijkheid om samen met mij een actieve meditatie te komen doen. Via deze kennismaking kan je zelf op een laagdrempelige manier ervaren of dit ook jou zou kunnen helpen. En als je je er goed bij voelt, kan je daarna eventueel zelf op zoek gaan naar centra in de buurt waar je dit wekelijks kan gaan beoefenen.

Bewustzijnsontwikkeling is een werkwoord!

bewustzijnsontwikkeling gezondheid en emoties

Bewustzijnsontwikkeling kan je niet leren door honderden boeken te lezen. Het is iets dat je moet doen! Het is een weg en het is vooral ‘jouw weg’. Het is een ervaring van je lichaam, brein en hart. Het goede nieuws is dat iedereen het kan.

Het verloopt in stappen. Op sommige momenten zet je ineens een grote stap vooruit en soms zal je het gevoel hebben dat er niets gebeurt, ook al verzet je veel werk. Soms denk je misschien zelfs dat het achteruit gaat. Bewustzijnsontwikkeling heeft ook veel met je hart en vooral met je ziel te maken. Je ziel wil je in dit leven een nieuwe vaardigheid leren. Als je ziel ervoor heeft gekozen om krachtig en assertief te worden, dan zal je in dit leven heel wat mensen aantrekken die over je grenzen heen lopen. Je zal ook zelf over je grenzen gaan om de mensen die heel dominant kunnen zijn toch maar te blijven pleasen. Dit zal zich herhalen tot je gezondheid er zodanig onder zal lijden dat je lichaam zegt: “stop”! Dan heb je twee keuzes: verder ziek worden en je helemaal laten koken zoals de kikker of uit de kookpot springen. Jij kan zelf de leider worden van jouw leven in plaats van de lijder!

Je leven in eigen handen

3-isOne biedt je een traject van gezondheidsherstel en tegelijkertijd een traject van persoonlijk leiderschap. Jij neemt jouw leven weer zelf in handen. Vanuit mijn ervaring kan ik je zeggen dat je door duidelijk ‘nee’ te zeggen tegen wat niet meer bij jou hoort, gezonder en vitaler wordt. Daar bovenop ga je veel meer respect krijgen van mensen die vroeger regelmatig je grenzen durfden overschrijden. Je zal ook veel respectvoller met jezelf omgaan.

Je zal leren hoe jij je lichaam, brein en hart kan voeden met wat ze écht nodig hebben. Je zal ze leren voeden met bewegen, voelen, eten, ademen en rusten. Alle 3-isOne-trajecten op weg naar gezondheid starten met een analyse en bevatten deze elementen. Wil je eerst eens kennismaken met onze aanpak? Dan kan dat via één van onze workshops:

Een helende flow

Na verloop van tijd zal je ervaren dat je in een andere flow terecht komt. Deze flow is geen dieet. Het wordt jouw nieuwe manier van leven, jouw staat van zijn. Je zal hierdoor zelf leren voelen wat bij jou past en wat niet. Het mooie hieraan is dat eens je die weg inslaat, er geen weg meer terug is. Het is zelfs zo, dat je niet meer terug wil. Je zal veel intuïtiever worden. Je kan pas op deze intuïtie vertrouwen als je geleerd en doorvoeld hebt wat van jou is en niet van een ander, wat écht bij jou hoort. Ook dat heeft te maken met grenzen stellen.

En dat is de kern van het zelfgenezend vermogen waarover wij allemaal beschikken. In een volgende blog gaan we daar nog wat dieper op in. Want je weg naar genezing zal op sommige momenten heel vlot verlopen en af en toe zal het best pittig of hobbelig zijn. In de wereld van de integratieve geneeskunde wordt dit een genezingscrisis genoemd. Als je weet wat dit is en je weet hoe ermee om te gaan, zal je lichaam je hierdoor voorgoed van de betreffende kwaal kunnen genezen. Door inzicht te krijgen in deze processen worden ze logisch en vanzelfsprekend.

Genezing staat haaks op wat men vandaag de dag ‘gezondheidszorg’ noemt. Je gedachtengang hierover zal wat dat betreft een bocht van 180° moeten maken. We leven momenteel namelijk in een ‘ziekenzorgsysteem’.

Gezondheidszorg

Een toekomst met échte gezondheidszorg?

Een balans van 50/50, waarin échte genezing en preventie ook 50 % op de kaart komen te staan, waarbinnen jij kan leren hoe je goed voor jezelf kan zorgen, zou voor iedereen al een goede start zijn. Als bonus zouden er meteen ook voldoende zorgverleners zijn, waardoor zij meteen ook meer tijd zouden krijgen voor hun werk en er ook meer voldoening zouden uithalen.

Wil jij je gezondheidsklachten op een duurzame manier oplossen van bij de basis en voorgoed? Dan kan 3-isOne je de tools aanbieden om dit zelf te gaan doen. Neem eens een kijkje in ons aanbod van diverse trajecten of maak een afspraak voor een persoonlijk online consult, waarbij we samen op basis van een grondige individuele analyse kunnen bekijken welke aanpak voor jou de beste is.

Pak je vermoeidheid aan! Geef je voeding een energieboost met deze 5elementen kookworkshop - 25€
  • de basis ingrediënten van een voedzame maaltijd
  • heilzame bereidingswijzen voor je zelfgenezend vermogen
  • de fundamenten van de 5-elementenleer
  • de essentie de 5 smaken voor je vertering
  • de basisprincipes van succesvolle foodpreppping

Deze online 5 elementen workshop bevat diverse instructievideo’s en 3 e-books.

Herbronningsreis

Lees verder

Ademen in hartcoherentie, een tool die hart, brein en lichaam in balans brengt.

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.