Boek nu je online kennismakingsconsult voor € 45,- - meer info

Buikpijn door prikkelbaredarmsyndroom. Wat is er aan de hand?

buikpijn

De KU Leuven heeft onderzoek uitgevoerd naar deze aandoening. Heel wat mensen met deze klacht worden immers door hun omgeving en hun arts niet au sérieux genomen.

“Deze patiënten worden vaak niet serieus genomen door artsen. Het gebrek aan een allergische reactie wordt gebruikt als argument dat het allemaal tussen hun oren zit en er geen probleem met de darmfysiologie is”, aldus professor Guy Boeckxstaens, Gastro-enteroloog aan de KU Leuven en hoofdauteur van de nieuwe studie naar het mechanisme achter PDS (prikkelbaredarmsyndroom). “Met deze nieuwe inzichten leveren we verder bewijs dat we wel degelijk met een echte ziekte te maken hebben”. (Plus Magazine Knack – auteur Kari Van Hoorick)

Samengevat toont de studie aan dat een aanvankelijke ‘voedselvergiftiging’ gevolg geeft aan een immuunreactie, waardoor het lichaam extra histamine aanmaakt en de patiënt last ervaart. Uit het onderzoek blijkt ook dat eens histamine aangemaakt is naar aanleiding van een bepaald voedingsmiddel, de verdere aanmaak van histamine blijft duren. Hiermee is de link met het immuunsysteem aangetoond; een hele stap in de erkenning van dit probleem. De anti-histaminica (medicijnen die voorgeschreven worden bij dit probleem), onderdrukken bepaalde cellen van het immuunsysteem die de histamine aanmaken.

Als natuurvoedingsdeskundige start ik het oplossen van een probleem steeds bij de oorzaak, niet bij het gevolg. De vraag die zich stelt is: is de overmatige histamineproductie de oorzaak OF het gevolg? In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen met overmatige histamineproductie. Bij sommige mensen geeft dit een reactie in de darmen, bij anderen een verhoogde bloeddruk, en bij weer iemand anders zal er weer een andere overgevoeligheid zijn. Hierdoor is het moeilijk om er echt de vinger op te leggen voor welke voedingsmiddelen mensen nu precies overgevoelig zijn…

Ik neem je graag even mee in de boeiende wereld van de vele processen in ons lichaam. In onze darmen groeien micro-organismen. Je kunt de darmen – al klinkt het een beetje oneerbiedig – vergelijken met een composthoop. Als deze composthoop de juiste voeding krijgt, krijg je krachtige en voedzame compost: de ideale voeding voor de planten in je tuin. Bacteriën in onze darmen ‘composteren’ als het ware onze voeding. Deze ‘compost’ vormt de voeding voor onze darmcellen – op voorwaarde dat het goede ‘compost’ is natuurlijk. Fastfood, veel vlees, veel suikers, etcetera, maken geen goede ‘compost’ – deze voedingsstoffen maken vooral gassen en rottingsmetabolieten aan, alsook… histamine. Hoe sterker de geur van je stoelgang, hoe meer rottingsflora er is in je darmen. Een deel van deze afvalstoffen komt in de bloedbaan terecht.

De volgende vraag die gesteld moet worden, is de volgende: is er een link met stress, emoties, gedachten en mentale processen? In het geval van stress, negatieve gedachten, PTSS (post-traumatisch stresssyndroom),… worden onze verteringsorganen minder doorbloed. Verteren en eten absorberen zijn op dat moment ondergeschikt voor ons lichaam. Het autonoom zenuwstelsel zorgt ervoor dat op zulke momenten vooral onze hersenen, ons hart, onze spieren en alle perifere delen (de buitenkant van ons lichaam) doorbloed worden.

Een aantal bacteriën in de darm heeft geen zuurstof nodig, maar een groot deel van de bacteriën wel. Deze zuurstof halen ze uit het bloed, meer bepaald uit bloedvaatjes die de darmwand doorbloeden. Bij stress is deze doorbloeding een stuk minder, waardoor de bacteriën niet voldoende zuurstof krijgen, en er dus niet voldoende goede bacteriën kunnen zijn. Vooral als gevolg van chronische stress zijn er veel minder goede bacteriën in de darmen. En, logisch natuurlijk, hoe minder goede bacteriën er zijn, hoe meer plaats er is voor ziekmakende bacteriën. Probiotica kan op dat moment voorgeschreven worden, maar dat is op dat moment slechts een druppel op een hete plaat, omdat in een ongezonde darm de condities voor micro-organismen niet ideaal zijn om te overleven.

Het prikkelbaredarmsyndroom is dus complex. Het goede nieuws is dat er een vrij eenvoudige oplossing is. We kunnen voorkomen dat het lichaam te veel histamine aanmaakt, of de overmatige aanmaak van histamine herstellen, door:

  • … aangepaste voeding, rijk aan vezels, te eten, zodat de goede bacteriën weer voldoende voeding krijgen om te kunnen groeien.
  • … maximaal 1 keer per dag dierlijke voeding te eten, alsook de vertering te ondersteunen met enzymen (zodat er geen onverteerde voedselresten in de darm komen, want dan ontwikkelt de darm rottingsflora die het immuunsysteem in de war brengt). 
  • … ademhalingsoefeningen te doen voor iedere maaltijd, en tijd te nemen om goed te kauwen en rustig te eten.
  • … dagelijks een uurtje in de buitenlucht te zijn, voor voldoende zuurstof in het bloed.
  • … maagzuurremmers af te bouwen – ze zijn immers de belangrijkste oorzaak van darmproblemen.

Het laag-FODMAP-dieet is geen langetermijnoplossing voor het prikkelbaredarmsyndroom. Wat wel zeker nodig is, is het aanpakken van trauma, emotionele blokkades en stress. Ook het leren van ademhalingsoefeningen is belangrijk, alsook op de correcte manier leren ademen. Op het vlak van een correcte manier van ademen, is soms ondersteuning van een osteopaat of kinesist nodig.

Conclusie: het prikkelbaredarmsyndroom is complex, maar er kan met de juiste aanpak vrij snel verbetering gebracht worden: de darmen worden dan rustiger, het eten verteert beter, de vitaliteit verbetert, en ook de slaap zal in de meeste gevallen beter zijn…

Tijdens consultaties bij 3 is One krijg je inzicht in de werking van je lichaam en je vertering. Op de website staat een video die onze manier van werken toegelicht. Mensen met verteringsproblemen moeten vaak hun hele leven wat voorzichtig zijn. Dit belet echter niet dat er met juiste inzichten en informatie verbetering mogelijk is en het leven weer gemakkelijker en aangenamer wordt.

Neem contact op met een van onze coaches voor een kennismakingsgesprek of intake-gesprek, zodat je kan besperken wat voor jou de beste manier is om hieraan te werken.

Boek nu je online kennismakingsconsult voor € 45,-

Gedurende 30 min. krijg je:

  • analyse van al jouw klachten
  • leefstijlanalyse
  • mogelijkheid om vragen te stellen
  • doelstellingen bespreken
  • individueel advies

 

Wil je graag iets leren eten? Je bent nooit te oud!

Iets leren eten kan iedereen op elk moment in zijn leven. Daag jezelf uit om nieuwe smaken te leren kennen en appreciër...

Lees verder

Ik leef gezond, maar heb tóch een energietekort

Kamp je met een energietekort ondanks je relatief gezonde levensstijl? In deze blog geef ik een aantal tips waarmee je m...

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.