kit OVER gewicht - meer info

Buikpijn door prikkelbare darmsyndroom. Wat is er aan de hand?

buikpijn

KU Leuven heeft onderzoek uitgevoerd over deze aandoening. Heel wat mensen met deze klacht worden immers door hun omgeving en arts niet serieus genomen.

“Deze patiënten worden vaak niet serieus genomen door artsen. Het gebrek aan een allergische reactie wordt gebruikt als argument dat het allemaal tussen hun oren zit en er geen probleem met darmfysiologie is”, aldus professor Guy Boeckxstaens, gastro-enteroloog aan KU Leuven en hoofdauteur van de nieuwe studie naar het mechanisme achter PDS. “Met deze nieuwe inzichten leveren we verder bewijs dat we wel degelijk met een echte ziekte te maken hebben.” Ref Plus magazine Knack – Kari Van Hoorick

Samengevat toont de studie aan dat een aanvankelijke ‘voedselvergiftiging’ gevolg geeft aan een immuunreactie waardoor het lichaam extra histamine aanmaakt en de patiënt last ervaart. Uit dit onderzoek blijkt ook dat eens histamine aangemaakt is op een bepaald voedingsmiddel, verdere aanmaak blijft. Hiermee is de link met het immuunsysteem aangetoond; een hele stap in de erkenning van dit probleem. Op basis van dit onderzoek is de conclusie dat anti-histaminica (medicijnen) bepaalde cellen van het immuunsysteem die histamine maken, onderdrukken.

Als natuurvoedingsdeskundige start ik het oplossen van een probleem steeds bij de oorzaak, niet bij een gevolg. De vraag die zich bijgevolg stelt is: Is overmatige histamineproductie oorzaak OF gevolg? In de praktijk kom ik regelmatig mensen tegen met overmatige histamineproductie. Bij sommige mensen geeft dit een reactie in de darmen, bij anderen een verhoogde bloeddruk, de ene overgevoeligheid na de andere waardoor er niet echt de vinger op te leggen is aan welk voedingsmiddelen mensen nu precies overgevoelig zijn …

Ik neem je graag mee in de boeiende wereld en de vele processen in ons lichaam. In darmen groeien micro-organismen. Je kunt darmen vergelijken met een composthoop. Als deze composthoop juiste voeding krijgt, krijg je krachtige voedzame compost, voeding voor planten in de tuin. Dat is wat bacteriën in darmen ook doen. Ze composteren eten en maken een aantal vetten, waarvan de belangrijkste melkzuur en boterzuur zijn. Deze vormen voeding voor darmcellen op voorwaarde als alles goed gaat. Als bacteriën fastfood, veel vlees, veel suikers … krijgen, dan maken ze vooral gassen, rottingsmetabolieten … en o.a. ook histamine aan. Een deel van deze afvalstoffen komt dus ook in de bloedbaan terecht.

Bij 3-isOne krijgen ook hart en brein de nodige aandacht. Volgende vraag dient gesteld te worden: Is er een link met stress, emoties, gedachten en alle mentale processen? Bij stress, o.a. ook bij negatieve gedachten, post-traumatische stress syndroom … zorgt het autonoom zenuwstelsel ervoor dat al wat nodig is om te kunnen vechten, vluchten of bevriezen actief is. Terwijl je werkt is je lichaam ook in deze modus, omdat dit nodig is om je werk te kunnen doen. Eten tijdens het werk is ook stress voor het lichaam. Het autonoom zenuwstelsel zorgt ervoor dat energie en doorbloeding vooral in de hersenen, hart, spieren en alle perifere delen (de buitenkant van ons lichaam) is. De verteringsorganen zijn bijgevolg minder doorbloed. Verteren en eten absorberen is op dat moment ondergeschikt aan overleven, want op dat moment gebeurt dit op automatische piloot. Een aantal bacteriën in de darm hebben geen zuurstof nodig, een groot deel van de bacteriën wel. Deze zuurstof halen ze uit het bloed, uit bloedvaatjes die de darmwand doorbloeden. Bij stress is deze doorbloeding een stuk minder. Door chronische stress zijn er minder goede bacteriën in de darmen. Hoe minder goede bacteriën, hoe meer plaats voor ziekmakende bacteriën. Probiotica zijn op dat moment slechts een druppel op een hete plaat omdat de condities om te overleven voor deze micro-organismen niet ideaal zijn. Hoe sterker geur van stoelgang, hoe meer rottingsflora in de darmen.

Prikkelbare darmsyndroom is veel complexer dan wat in dit onderzoek onderzocht is. HET goede nieuws is dat er een vrije eenvoudige oplossing is. Als ingenieur heb ik geleerd om als alle factoren in kaart gebracht zijn, te kijken naar het geheel van het proces. Oplossen bij de start van het probleem of bij de belangrijkste factoren die het probleem veroorzaken, maakt dat met minimale inspanning een maximaal resultaat bekomen wordt.

Hoe dan voorkomen of herstellen dat het lichaam overmatig histamine aanmaakt?

  • Aangepaste voeding, rijk aan vezels zodat goede bacteriën weer voeding krijgen om te groeien.
  • Maximaal 1 keer per dag dierlijke voeding en vertering ondersteunen met enzymen zodat er geen onverteerde voedselresten in de darm komen. In de darm ontwikkelt rottingsflora die het immuunsysteem in de war brengt.  
  • Ademhalingsoefeningen voor iedere maaltijd en tijd nemen om goed te kauwen en rustig te eten.
  • Dagelijks een uurtje buitenlucht voor voldoende zuurstof in het bloed.
  • Maagzuurremmers afbouwen. Ze zijn de belangrijkste oorzaak van darmproblemen.

Omwille van al deze redenen is het laag FODMAP dieet geen langetermijnoplossing bij prikkelbare darmsyndroom. Het aanpakken van trauma, emotionele blokkades en stress is zeker nodig. Ademhalingsoefeningen aanleren is hierbij belangrijk. Goed ademen kun je meten. Soms is ondersteuning bij een osteopaat of kinesist nodig omdat enkel beweging van het middenrif vaak onvoldoende is.

Prikkelbare darmsyndroom is complex en kan met de juiste aanpak vrij snel verbeteren: darmen worden rustiger, eten verteert beter, energie en vitaliteit verbeteren, slapen gaat beter …

Tijdens consultaties bij 3-isOne krijg je inzicht in de werking van lichaam en vertering. Op de website staat een filmpje waarin deze manier van werken toegelicht wordt. Bij mensen met verteringsproblemen blijft dit waarschijnlijk wel hun hele leven hun achilleshiel. Dit belet niet dat er met juiste inzichten en informatie verbetering mogelijk is en het leven makkelijker wordt.

Neem contact op met je coach voor een kennismakingsgesprek of intake zodat je samen kunt bekijken wat voor jou de beste manier is om hieraan te werken.

kit OVER gewicht

Voor slechts € 130 € bevat deze ‘kit’:

  • 3 voedingssupplementen
  • 5 instructiefilmpjes en e-books met schema’s, oefening en informatie.

De toolbox voor gewichtsverlies met vetverbranding!

De invloed van de hormonendans op je eetgedrag

Lees verder

Switch jij in 2021 van ziekenzorg naar gezondheidszorg?

Lees verder

Meer informatie?

Aarzel niet en neem contact op met ons, wij beantwoorden graag jouw vragen.